Reklam
Kategoriler: GündemSol Şerit

Laiklik Meclisi’nden valiliğin ‘cuma namazı’ genelgesine tepki

Reklam

Laiklik Meclisi, İstanbul Valiliği’nin kamu kurumlarına yolladığı ‘cuma namazı’ genelgesine tepki gösterdi.

“Laik bir ülkede kamu alanı ile dinsel uygulamalar birbirinden ayrı olmak zorundadır” denilen açıklamada kamu hizmetlerinin dinsel ihtiyaçlara göre düzenlenemeyeceği, bu durumun anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

“Söz konusu valilik yazısı laik hukuk yerine şer’i hükümlerin hayata geçirilmesinin yeni bir adımıdır” ifadeleri kullanılan açıklamada son olarak yurttaşları laiklik mücadelesine sahip çıkan yurttaşlara çağrıda bulunuldu.

Laiklik Meclisi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

Siyasi iktidarın Cumhuriyet ve laiklik karşıtı uygulamalarının yanı sıra mülki idare amirlikleri ile kamu kuruluşlarının da Anayasa’nın laiklik ilkesini hiçe sayan, dini referansları dikkate alarak yaptıkları düzenlemeler kabul edilemez!

İstanbul Valiliği, kamu kurumlarında çalışanların cuma namazına gitmesine yönelik farklı uygulamalar ve aksaklıklar olduğu iddiasıyla, Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün 2016/1 Sayılı Genelgesine atıfla, dini inanç hürriyetini gerekçe göstererek, kamu kurumlarına gönderdiği yazıda; cuma namazı saatinin mesai saatlerine denk gelmesi durumunda, isteyen kamu görevlilerine mesai kaybı olmaksızın idari izin verilmesi gereğini iletmiştir.

Söz konusu yazıda, Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırı bir biçimde Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 2016 yılında yayınladığı 1 Sayılı Genelgesi gerekçe gösterilmektedir. Valiliğin ilettiği yazı da 2016 yılındaki Başbakanlık genelgesi de hem Anayasa’nın laiklik ilkesine hem de kamu hizmetinin düzenliliği ve sürekliliği ilkesine aykırıdır.

Laik bir ülkede kamu alanı ile dinsel uygulamalar birbirinden ayrı olmak zorundadır. Kamu hizmetleri dinsel ihtiyaçlara ve uygulamalara göre düzenlenemez. Mesai saatlerinin dini inanç ve ibadet anlayışlarına göre ayarlanması, söz konusu genelgede iddia edildiği gibi din ve inanç özgürlüğü ile ilgili değildir, aksine belli bir dini ve mezhepsel dayatmanın yaşama geçirilmesidir. Kamu çalışanlarına baskı ve ayrımcılıktır.

Anayasaya, laiklik ilkesine ve yürürlükte olan Devrim Kanunlarına aykırı olan söz konusu valilik yazısı laik hukuk yerine şer’i hükümlerin hayata geçirilmesinin yeni bir adımıdır.

Laiklik Meclisi, Cumhuriyet’in ve laikliğin tasfiyesinde gelinen aşamayı gösteren bütün bu karşı devrimci uygulamalara karşı; laikliğe sahip çıkan yurttaşları bir kez daha mücadeleye ortak olmaya çağırır.

Reklam

Önceki Haberler

Protesto eylemleri davalarında duruşmalar ertelendi

19 Mart tarihinde başlayan protestolara katılan toplam 189 kişi, İstanbul Adliyesi'ndeki iki ayrı davada hakim…

18 Nisan 2025 21:10

İmamoğlu’nun “24 bin konutun inşaatını başlattılar” dediği Sazlıdere Barajı’nda İş makinaları aralıksız çalışıyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “24 bin konutun inşaatını başlattılar” dediği Sazlıdere Barajı’nın etrafında onlarca iş…

18 Nisan 2025 18:25

Can Atalay’dan mektup: Er ya da geç Hatay’a karşı görevimi yerine getireceğim

Yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay, CHP'li milletvekili Servet Mullaoğlu aracılığıyla…

18 Nisan 2025 17:28

Kalp hastası Esila’nın tutukluluğuna itiraz dilekçeleri işleme konmuyor

Kronik kalp ve böbrek hastası tutuklu öğrenci Esila Ayık'ın kalp hastalığı cezaevinde ilerlerken tutukluluğuna itiraz…

18 Nisan 2025 17:11

Erdoğan ve ailesinin şikayetiyle dava açılmıştı: Gazeteci Karabay’a hapis cezası verildi!

Gazeteci Furkan Karabay, Erdoğan ve ailesinin şikayetiyle hakkında açılan "Cumhurbaşkanına hakaret", "hakaret" ve "iftira" iddialarıyla…

18 Nisan 2025 16:31

RTÜK Başkanı verilen cezalar için yayıncıları suçladı

Ebubekir Şahin, RTÜK tarafından yayıncı kuruluşlara kesilen cezaları "Yayıncılarımız hatalarıyla bizleri 'cezacı başkan' konumuna düşürüyorlar"…

18 Nisan 2025 16:27
Reklam