Mehmet Türkmen: Bu baskılara verilecek cevap örgütlenme seferberliği olmalı
Antep Başpınar ilçesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) düşük ücret dayatmasına karşı başlatılan eylemlerin Gaziantep Valiliği’nin yasaklamasının ardından bir gün arayla gözaltına alınan ve 17 Şubat’ta tutuklanan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Evrensel gazetesine konuştu.
Hem eylem yasağı kararıyla hem de tutuklamayla işçilere “Başınızı kaldırmayın, itiraz etmeyin, örgütlenmeyin” mesajı verildiğini belirten Mehmet Türkmen, bu baskılara ve işçileri köleliğe mahkum edenlere karşı verilecek en iyi cevabın örgütlenme seferberliği olduğunu söyledi.
Valiliğin patronları korumak istediğini vurgulayan Türkmen, gözaltı sürecine dair şöyle konuştu:
“Bu defa yalnızca çalışma hürriyetini engelleme suçundan değil, suça teşvik ve tahrik etme iddiasıyla da tutuklama kararı verildi. İkinci gözaltımda bir patron şikayeti yoktu, burası bence enteresan. Emniyet doğrudan kendine iş edinmiş, herhangi bir şikayetçi olmadan hakkımda işlem yapmış. Valilik doğrudan doğruya patronları korumak istemiş diye yorumluyorum. Savcı hiç ifade almadı. İlk savcı tutuklama konusunda ikna olmamış olsa gerek, savcıyı değiştirdiler. Savcının odasına defalarca polislerin girip çıktığını gördüm. İkinci gelen savcı hiç ifademi almadan tutuklamaya sevk etti.”
Türkmen, Başpınar’daki işçilerin örgütlenme sürecini ise şu şekilde anlattı:
“Başpınar işçisi son birkaç yıldır yaşadığı grev ve direnişlerle deneyim kazandı. Önceki direnişlerde sendikanın ileri işçilerle kurduğu bağ, uzun bir süredir bu direnişlerin ortaya çıkardığı birikim ve direnişlerde yaşanan zaafların tekrar etmemesi için daha örgütlü hareket etme bilinci 2025 yılı şubat eylemlerinin daha kararlı ve ileriden olmasını sağladı. Asgari ücret belirlendiği andan itibaren sendikamızın ileri işçilerle birlikte örgütlediği bildiri dağıtımları, kahve toplantıları, 26 Ocak’ta 36 fabrikadan işçi temsilcilerinin katıldığı Başpınar İşçi Kurultayı bu süreçte yüzlerce işçiyle bir araya gelmemize olanak tanıdı. Fabrikalarda talepleri önceden belirledik, komiteler oluşturduk. 12 Şubat günü 6 fabrikanın komiteleri ile ortak toplantı yapıldı. Bu direnişlerin birleşmesi yönünde bir adım olarak 13 Şubat günü direnişteki bütün fabrikalar Çelikaslan Fabrikasının önünde ortak eylem yapacaktı. Tam da bu eylem öncesi, gece yarısı Valilik yasak kararı aldı. Başpınar patronu işçilerden ne kadar korktuğunu bu şekilde göstermiş oldu.”
İlerici Kadınlar Derneği (İKD) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde İstanbul ve İzmir'de etkinlikler…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Barosu hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Basın Yoluyla Halkı Yanıltıcı…
Münih Güvenlik Konferansı’nın bu sene gerçekleşen toplantılarının sonucunda ortaya çıkan tablo batı ülkelerinin güvenlik başlıklarında…
Bir döner restoran zinciri üzerinden FETÖ’ye finansman sağladığı iddiasıylsaaralarında kamu personelinin de bulunduğu 353 şüphelinin…
Avukat Hareketi, 23 Şubat'ta gerçekleşecek İstanbul Barosu Genel Kurulu'na katılma çağrısı yaptı.
Sağlık Bakanlığı, Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde yapılan bazı ameliyatlara ilişkin…