Tabii platformunun lisanssız yayın yapması Meclis gündeminde
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Sevilay Çelenk, TRT’ye ait Tabii platformunun RTÜK’ten lisans almadığına yönelik iddiaları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) tarafından yerli ve uluslararası dijital platform olarak tanıtılan Tabii, 2 Mayıs 2023’te yapılan lansmanla duyurulmuş ve 7 Mayıs 2023’te yayın hayatına başladı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı, 2 Ocak 2024’te kişisel sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklamada, TRT’ye ait olan Tabii platformunun RTÜK’ten lisans almadığını ve RTÜK’ün bu konuda herhangi bir adım atmadığını açıkladı.
İddialar sonrası TRT ve RTÜK’ten konuya dair bir açıklamanın yapılmadığını hatırlatan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Sevilay Çelenk, “Tüm itirazlara rağmen, 2019’da yürürlüğe giren yönetmelik nedeniyle birçok dijital platform hem lisans ücreti ödemek zorunda kalmış hem de RTÜK’ün denetimi altına alınmıştır. RTÜK’ün dijital platformlara içerikleri nedeniyle sık sık müdahale ederek ceza vermesine karşın, TRT’ye ait Tabii platformu hakkında herhangi bir işlem yapmaması, kamuoyunda tartışmalara ve eleştirilere yol açmıştır” dedi.
Tabii platformu, 21 Ağustos 2024 itibarıyla ‘Tabii Premium’ adıyla sunulan ücretli içerikler için aylık abonelik ücretini 99 Türk Lirası olarak belirlemişti. Bu duruma tepki gösteren Sevilay Çelenk, “Kamu kaynaklarıyla desteklenen TRT’nin Tabii platformunda ücretli içerik sunması, kamu hizmeti yayıncılığı ilkesiyle ne kadar örtüşmektedir?” diye sordu.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Sevilay Çelenk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
TRT’ye ait Tabii platformunun RTÜK’ten yayın lisansı almadığı iddiası doğru mudur? Eğer doğruysa, bu platformun lisans almadan faaliyet göstermesinin hukuki dayanağı nedir?
RTÜK, Tabii platformunun lisanssız yayın yaptığı iddialarıyla ilgili herhangi bir işlem yapmış mıdır? Eğer yapmışsa detayları nelerdir, yapmamışsa gerekçesi nedir?
Diğer dijital platformlar (Netflix, BluTV, MUBİ, Puhutv, GAİN gibi) için uygulanan lisanslama, Tabii platformu için neden uygulanmamaktadır?
RTÜK’ün, Tabii platformuna yönelik bir muafiyet kararı bulunuyor mu? Eğer bulunuyorsa, bu kararın gerekçesi nedir?
Kamu kaynaklarıyla desteklenen TRT’nin Tabii platformunda ücretli içerik sunması, kamu hizmeti yayıncılığı ilkesiyle ne kadar örtüşmektedir?
Tabii platformunun gelir modeli ve içerik üretim süreçleriyle ilgili RTÜK veya başka bir kurum tarafından herhangi bir denetim mekanizması uygulanmakta mıdır?
Beşiktaş Anadolu Lisesi'nde müdür yardımcısı eylem yapan öğrencilerden birine yönelik "Bu okul sana acıdığı için…
CHP'nin boykot çağrısına destek verdiği gerekçesiyle TRT’de yayınlanan dizi kadrosundan çıkarılar Aybüke Pusat’ın rol aldığı…
Ankara Tabip Odası, menenjit aşılarının dar gelirli ailelerin bütçelerini zorladığını, bu sebeple devlet tarafından ücretsiz…
Süleyman Nazif Anadolu Lisesi'nde eyleme katılan öğrencilerin ikisine "örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle uzaklaştırma cezası verildi.
BES-AR’ın gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi…
Sivassporlu futbolcuların taşıdığı 'normal doğum' pankartının kamuoyunda tepkiye yol açmasının ardından Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi.…