Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Trump’ın tarifeleri: Kapitalistler arasında güç savaşları

Reklam

ABD Başkanı Trump’ın imzaladığı kararname kapsamında, ABD’nin ticaret yaptığı bir çok  partnerine    yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişen gümrük tarifesi getiriliyor.  Bu kapsamda, ülkenin ithalat yaptığı başlıca ticaret partnerlerinden Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Çin’e yüzde 34, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26, Güney Kore’ye yüzde 25, Tayland’a yüzde 36, İsviçre’ye yüzde 31, Endonezya’ya yüzde 32, Malezya’ya yüzde 24, Kamboçya’ya yüzde 49, Güney Afrika’ya yüzde 30, Bangladeş’e yüzde 37 ve İsrail’e yüzde 17 tarife getirilmesi  planlanıyor. Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan’ın aralarında olduğu bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması öngörülüyor.

Trump, ABD’ye yıllardır haksız ticaret uygulamalarıyla zarar verildiğini öne sürerek, yeni tarifelerin ABD sanayisinin yeniden doğuşu için tarihi bir dönemeç olduğunu savundu.

KARŞI HAMLELER: GÜCÜ YETEN YETENE

Yeni tarifelere karşı ülkelerin tepkisi şimdiden şekillenmeye başladı. Kanada ve Çin daha önce bazı misilleme önlemleri alırken, Avrupa Birliği’nin ise hizmetleri hedef alan ticaret araçlarıyla karşılık verebileceği bildiriliyor.

Vietnam ve İsrail gibi bazı ülkeler, Trump’ın hamlesine ön almak adına ABD’den yapılan ithalata uyguladıkları vergi oranlarını düşürdü ya da tamamen kaldırdı.

Vietnam Başbakanı Pam Minh Çinh, bugün gerçekleşen acil kabine toplantısı sonrası tarifeleri ele almak için özel bir komisyon kurulması talimatı verdi.

Minh Çinh, “Büyüme hedefimiz değişmedi ama bu düzeyde bir tarife doğrudan ekonomik modelimize karşı alınmış bir eylem” dedi.

Tayland Başbakanı Paetongtarn Shinawatra “Müzakere etmek zorundayız. Ayrıntıları konuşmalıyız. Bu seviyede kalırsa büyüme hedefimizi tutturamayız” dedi.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, “Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır.”
denildi.

ABD’nin “karşılıklı tarife” olarak adlandırdığı uygulamanın öznel ve tek taraflı değerlendirmelere dayandığı, bunun uluslararası ticaret kurallarına uygun olmadığı ve ilgili tarafların meşru haklarını ve çıkarlarını tehdit ettiğine değinilen açıklamada, “Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır. Bu, yalnızca ABD’nin kendi çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik kalkınmayı ve tedarik zinciri istikrarını da tehlikeye atacak.” ifadesine yer verildi.

Reklam

Önceki Haberler

Eskişehir’de asgari ücret yürüyüşüne saldıran kişi AKP Kadın Kolları’nda yönetici çıktı

CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu’nun 19 Temmuz Cumartesi düzenlediği…

21 Temmuz 2025 18:29

AKP’li bir başkandan daha Murat Çalık çağrısı: Tutuksuz yargılanmalı

AKP'li Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, cezaevinde yaşadığı sağlık sorunları ve daha önce…

21 Temmuz 2025 18:16

İdarenin takdir yetkisi kullanıldı: Rektörden makam odasına 7 milyon TL’lik tadilat yaptı

Rektör Kurtuluş Karamustafa'nın odasında gerçekleştirilen 7 milyon TL’lik tadilat, Yükseköğretim Kurulu’na şikayet edildi. YÖK, yapılan…

21 Temmuz 2025 16:59

AKP’li başkan yardımcısı, oğlu mülakatta elenince partisine isyan etti

Oğlu MSÜ mülakatında elenen AKP’li Ayşe Cankurtaran, yıllarca hizmet verdiği partisine “Hakkımız yendi” diyerek tepki…

21 Temmuz 2025 16:50

ABD temsilcisi Tom Barrack: Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, "Güçlü ulus devletler bir tehdittir. Özellikle…

21 Temmuz 2025 16:43

Bakan Tekin’den LGS soruşturması hakkında açıklama

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den LGS'de şaibe iddialarına ilişkin açıklamasında 29 kişi hakkında soruşturma açıldığını…

21 Temmuz 2025 15:29
Reklam