Laiklik Günü etkinliğinde bir konuşma yapan yazar Eren Aysan, Dinlerin gelişiminde üretim ilişkilerinin hakim rolüne dikkat çekti.
Aysan, kapitalizm öncesi toplumlarda dinin nasıl tüm toplumu düzenleme iddiasına sahip olduğunu belirtti.
Burjuva toplumlarının laikliği nasıl iğdiş ettiği üzerine duran Aysan, “laiklik yasalara girmiş olsa bile ortada kalmıştır” dedi. Burjuvazinin devrimci rolünün ortadan kalktığı bir dönemde laikliğin üstlenilmediği, sermaye partilerinin “dinsel” ve “milliyetçi” tonlarda kendilerini yeniden yapılandırdığını belirterek, Türkiye’nin bu treni kaçırdığını belirten Aysan, laiklik ve uluslaşma arasındaki bağa dikkat çekti. Laikliğin eğitim birliği, medeni kanunun kabulü, hilafetin kaldırılması ile Türkiye’de yasal bir zemin bulduğunu belirten Aysan, sanat ve laiklik arasındaki bağın da üzerinde durarak “laiklik sanatta özgürlüğü” sağlar dedi. Sanatın akla ihtiyaç duyduğunu, kamusal alanda eşitlik kavramına ihtiyaç duyduğunu belirten Aysan, “laiklik bunları sağlamaktadır” dedi. Türkiye’de sanat alanında laikliğin yansımalarını tarihsel örneklerini anlatan Aysan, bugün gelinen noktanın geçmişten ne kadar geride olduğunu belirten örnekleri sundu.
İlgili haber: Laiklik Meclisi’nden Laiklik Günü Kutlaması | Yurtsever
Lise öğrencileri, Anadolu liselerinde yüzlerce öğretmenin zorunlu tayin edilerek sürgün edilmesine ve birçok öğretmenin herhangi…
Türkiye İşçi Partili Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat…
Koç Holding’in düşük zam teklifine tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri eylemlerini sürdürüyor. Çalışma koşullarının kötüleştiğini vurgulayan…
Bakan Kurum, İstanbul'da yürütülen hasar tespit çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. İstanbul'da hasar tespit çalışmaları kapsamında…
Çöpler altın madenini işleten Anagold Madencilik hakkında Sayıştay ve bakanlığa başvuru yapan yurttaşlar kamu zararının…
RTÜK Üyesi Tuncay Keser’in, A Haber’in CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in konuşmasını bağlamından kopararak yayınladığı…