Yurttaşlardan Anagold için Sayıştay ve bakanlığa başvuru

Çöpler altın madenini işleten Anagold Madencilik hakkında Sayıştay ve bakanlığa başvuru yapan yurttaşlar kamu zararının oluştuğunu belirterek; “İliç’teki şirketin ruhsatlarına el konulsun” dedi.

Yurttaşlardan Anagold için Sayıştay ve bakanlığa başvuru

9 işçinin hayatını kaybettiği Çöpler altın madenini işleten Anagold Madencilik şirketi hakkında Sayıştay ve Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuruda bulunan yurttaşlar, Anagold Madencilik isimli şirketin haksız kazanç elde ettiği ve kamu zararı oluşturduğuna dikkat çekerek şirketin tüm ruhsatlarına icra ve şerh konulması talep etti.

Çöpler Altın Madeni’ne ilişkin 7 Ekim 2021 tarihinde verilen “ÇED olumlu” kararı “hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle Erzincan İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Söz konusu kararın ardından Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kararı temyiz etti. Ancak Erzincan İdare Mahkemesinin iptal kararı Danıştay’da onandı.

Halk TV’den Cengiz Karagöz’ün haberine göre, bu kararın ardından Sabırlıköyü sakinlerinden Eşref Demir ve Sedat Cezayirlioğlu, şirketin kapasite artışına ilişkin verilen “ÇED olumlu” kararına dayanarak üretim yaptığı ancak ÇED olumlu kararının iptal edilmesiyle nedeniyle o tarihlerde yapılan üretimin ‘haksız kazanç’ niteliğinde olduğu ve kamu zararı oluşturduğunu ifade edilerek şirketinin tüm ruhsatlarına icra ve şerh konulması talebiyle Sayıştay Başsavcılığına ve Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuruda bulundu.

“KAMU ZARARI OLUŞTU”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından tüm ruhsatlara ‘icra ve şerh konulmasının’ talep edildiği dilekçede, firmanın 30 Aralık 2019’da ÇED sunum dosyası hazırlayıp bakanlığa başvurduğu ve 7 Ekim 2021’de onay aldığı bu süre zarfında tesise geçici izin belgesi alınarak ilaveler yapıldığı belirtildi. Dilekçede, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına dayanarak ÇED sunum dosyasında 2021-2024 yıllarında beyan edilen 94 ton altın ve tespiti yapılacak olan gümüş ve bakır çıkarılarak haksız kazanç elde edilmiş olup kamu zararı oluşmuştur” dendi.

“YETKİLİLER HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILSIN”

Firmanın tesiste üremiş olduğu altın miktarını resmi olarak İstanbul Altın Borsası ve MAPEG’e zorunlu olarak beyan edildiğine ve tam miktarının tespiti için gerekli kurumlardan bilgi alınmasının yerinde olacağına dikkat çekilen dilekçede, “Söz konusu kamu zararını Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. adlı firmadan talep edilerek hem firma hem de ÇED olumlu izni veren kamu görevlileri hakkında cezai, icrai, idari ve adli soruşturma açılmasını, firmanın 2021-2024 dönemlerine ait çıkarılan tüm rezervlerden elde edilen kazançların tespiti yapılarak özellikle Kanada Toronto Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören (TSX) SSRM ve ABD Menkul Kıymetler Borsasında İşlem gören (NASDAQ) SSRM hisselerinden elde edilen gelirlerin de tespiti yapılarak, 13.02.2024 tarihinde tesiste meydana gelen ve 9 işçinin ölümüne sebebiyet veren liç yığını alanında bulunan ve halihazırda stoklarda taşınıp bekletilen 5 yıllık malzemenin içerisindeki cevherden elde edilecek gelirlerin de hesaplanmasını, firmanın banka hesaplardan gelir getirici tüm faaliyetlerinin de incelenerek söz konusu kamu zararının tespiti yapılarak ilgili firmadan talep edilmesi” ifadeleri yer aldı.