AKP’nin seçim suçları

AKP'nin seçim suçlarından kısa bir özet.

AKP’nin seçim suçları

Her seçimde AKP’nin seçimlerden önce kamu imkanlarını kullanarak yaptığı propaganda, seçimler sırasında polisleri de kullanarak yaptığı hileler ve sayımlara ilişkin güvensizlik konuşuluyor. Bugün de yine benzeri haberleri paylaşacağız kuşkusuz.

AKP’lilerin bazı seçim usulsüzlükleri ve hileleri ise yargıya taşınabildi ve seçim suçlarından pek çok AKP’li ceza aldı veya yargılanıyor.

AKP için oy çalan sandık başkanı

CHP Kağıthane İlçe Örgütü, 30 Mart yerel seçimlerinde 36 sandıkta seçim sonuçlarının AKP lehine değiştirildiği iddia ederek itiraz etti. İddianamelerde, itiraz üzerine Kağıthane İlçe Seçim Kurulu’nca yapılan incelemede birçok sandıkta oylara eklemeler yapıldığı, bu eklemelerin yazılar karalanarak kimi yerde okunmaz hale getirilerek, rakam ve yazı ile ilaveler yapıldığı belirterek suç duyurusunda bulunduğu anlatıldı.

2014 yerel seçimlerinde başkanlığını yaptığı sandıktaki oy sayısını AKP lehine değiştirmekle suçlanan Ebru Doğan Katar suçlu bulundu ve 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkumiyet kararı verilen dosyada sanığın başkanlığını yaptığı 1244 numaralı sandıkta Belediye Başkanlığı oylarında Ak Parti’nin 126 olan oy sayısının tutanakta 136 olarak gösterildiği, aynı partinin Belediye Meclisi oylarının da 119’dan 129’a çıkarıldığı tespit edilmişti.

Sadece Kağıthane’de 29 sandık başkanı daha yargılanıyor

Mahkumiyetle sonuçlanan dava, 30 Mart yerel seçimlerinde Kağıthane İlçesi’nde bazı sandıklarda seçim sonuçlarının AKP lehine değiştirildiği iddiaları üzerine 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı açılan davalardan karara bağlanan ilki oldu.

30 Mart yerel seçimlerinde Kağıthane İlçesi’nde bazı sandıklarda seçim sonuçlarının AKP lehine değiştirildiği iddiaları üzerine 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı açılan davalarda “Seçim sonucunu değiştirmek ve sahte tutanak düzenlemek” suçundan 5’er yıldan 8’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Görevini kötüye kullanan sandık başkanı hapis cezası aldı

7 Haziran seçimlerinde Isparta Gülkent Anadolu Lisesi’ndeki 1253 numaralı sandıkta önce kadın bir seçmenin oyunu kullandığı kabinden cep telefonunun kamera sesi duyuldu. CHP müşahidi Bilge Kaya, sandık başkanından tutanak tutmasını istedi. Sandık başkanı ise tutanak tutmadı, kadının oyunu gösteren fotoğrafı telefondan sildi ve oyunu kullanmasına müsaade etti.

1253 numaralı sandıkta yaşananlar bununla da sınırlı kalmadı. Sandıktan 291 tane zarf çıkmasına rağmen, 290 seçmen imza attı. Ayrıca sandıktan ilçe seçim kurulu mührünü taşımayan 2 adet zarf çıktı. CHP müşahidi Bilge Kaya olayı yargı taşıdı. Kaya, seçimin ertesi günü sandık başkanı Hasan Yiğit hakkında dava açıldı.

Dava sonunda, Hasan Yiğit ‘görevi kasıt yoluyla kötüye kullanma’ suçundan 7 ay hapis ile cezalandırdı.

32 kişinin yerine oy kullanan sandık başkanına 10 yıl hapis

12 Eylül 2010 anayasa referandumunda, Sinop’un Boyabat ilçesinin Tırnalı köyünde 32 kişinin yerine oy kullanan sandık başkanı ve üyelerine 10 yıl hapis cezası verildi. Köyde kurulan sandıkta görevli sandık başkanı ve üyelerinin, oy kullanmayan 32 kişinin yerine oy kullandıkları tespit edildi. Seçmen listesini de kendileri imzalayan başkan ve üyelerin, bir başka sandık kurulu üyesi yerine de sahte imza attıkları belirlendi. Olayın tespit edilmesi üzerine söz konusu şahıslar hakkında dava açıldı. Yapılan yargılama sonucunda şahıslar 10’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Çifte oy kullanmaya 30 ay hapis

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde oturan motor ustası B.E, 12 Haziran 2011 seçimlerinde iki ayrı Sandıkta oy kullandığı için 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.