"Eşitsiz" emeklilik

Federal İstatistik Dairesinden elde edilen bilgilere göre, Almanya’da 312 bin emekli kadın, emekli maaşlarının yetersizliği nedeniyle hayatlarını geçindirebilmek için sosyal yardım almak zorunda. Erkeklerin emekli maaşları ise kadınlarınkinden daha yüksek. Eski eyaletlerde yaşayan kadınların emekli maaşı 566 Euro iken, erkeklerin emekli maaşı bin 20 Euro. İsveç’te de durum Almanya’dan farklı değil. Emeklilik Kurumu verilerine göre,... View Article

Federal İstatistik Dairesinden elde edilen bilgilere göre, Almanya’da 312 bin emekli kadın, emekli maaşlarının yetersizliği nedeniyle hayatlarını geçindirebilmek için sosyal yardım almak zorunda. Erkeklerin emekli maaşları ise kadınlarınkinden daha yüksek. Eski eyaletlerde yaşayan kadınların emekli maaşı 566 Euro iken, erkeklerin emekli maaşı bin 20 Euro.

İsveç’te de durum Almanya’dan farklı değil. Emeklilik Kurumu verilerine göre, İsveç’te 65 yaşın üzerindeki 150 binden fazla kadın yoksulluk ile mücadele ediyor. İsveç Kadın Lobisi, Fredrika Bremer Kadın Federasyonu ve Emekliler Federasyonunun yaptığı ortak açıklamada, temel güvence ve adil emeklilik, eşit işe eşit ücret vurgusu yapılıyor.  Devlet İstatistik Kurumunun raporuna göre, kadın ve erkeklerin emeklilik maaşlarının arasında 6 bin kron fark var.

Kadınların hizmet sektöründe erkeklere göre daha düşük ücretle çalışıyor olmaları, vergilendirme ve ücretlendirmedeki eşitsiz dağılım, sosyal hizmetlerin özelleştirilmesi ve kısıtlanmasının yol açtığı bu durum, eşit emeğe eşit ücret talebini de yok sayar nitelikte.