Gezi Davası: Hukuksuz karar

Mahkeme Haziran Direnişi'ne katılan 255 kişi hakkındaki davada kararını açıkladı.

Gezi Davası: Hukuksuz karar

255 sanıklı Gezi Davası’nda mahkeme kararını verdi. Sanıklar Haziran Direnişi sırasında eylemlere katıldıkları için ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’, ‘görevli memura hakaret’, ‘görevi yaptırmamak için direnme’, ‘ibadethaneyi kirletme’, ‘özel işeret ve kıyafetleri usulsüz kullanma’, ‘kamu görevini usulsüz üstlenme’, ‘suçluyu kayırma’ ve ‘mala zarar verme’ suçlarından yargılanıyorlardı.

Mahkemede suç işlemeyecekleri kanaati oluşmamış

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi, duruşmada hazır bulunan sanıkların ve avukatlarının son sözlerini aldıktan sonra duruşmaya bir saat ara verdi. Aranın ardından 16 ayrı madde halinde kararını açıklayan mahkeme, yürürlüğe girdiği günden bu yana mahkemelerce kolaylıkla uygulanan ve 5 yıl suç işlenmediği takdirde davanın ortadan kaldırılmasını sağlayan ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’na ilişkin kanunun 231. maddesini hiçbir sanığa uygulamadı.

Yerde yatan yurttaşa müdahale eden polisler değil yurttaş 'suçlu'ymuş.

Yerde yatan yurttaşa müdahale eden polisler değil yurttaş ‘suçlu’ymuş.

Gösteriler yasaya aykırıymış

Mahkeme, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlamasıyla ilgili olarak 163 kişiye verdiği 5 aylık hapis cezasının infaz edilmesini ise 1 yıl süreyle erteledi. Bu sanıklar 1 yıl süreyle başka bir suç işlemezlerse cezaları infaz edilmiş sayılacak. Aynı suça ilişkin olarak 29 kişiye verilen 4 bin 500 lira para cezası ile 27 kişiye verilen 5 ile 10 ay arasındaki hapis cezaları ise infaz edilecek.

Hükümde, 4 kişi ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçundan 10 ay hapis, 1 kişi ‘görevli memura hakaret’ suçundan 1 yıl 2 ay 16 gün hapis, 3 kişi ise ‘özel işeret ve kıyafetleri usulsüz kullanma’ ve ‘kamu görevini usulsüz üstlenme’ suçları için ayrı ayrı 2 ay 15 gün hapis cezaları alırken 4 kişiye de ‘mala zarar verme’ suçundan 6 bin lira para cezası verildi. Mahkeme bu cezaların da infaz edilmesine karar verdi.

Doktorlara ‘camiyi kirletme’ iddiasıyla 10 ay hapis cezası

Haziran Direnişi sırasında Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi’nde şiddetli polis saldırıları sonucu ağır yaralanan kişilere tıbbi yardımda bulundukları gerekçesiyle yargılanan doktorlar Sercan Yüksel ve Erenç Yasemin Dokudan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında ise “ibadethaneyi kirletme” suçundan 10 ay hapis cezası veren mahkeme, cezanın infaz edilmesini ise 1 yıl süreyle erteledi. Öte yandan, doktorlar Sercan Yüksel ve Erenç Yasemin Dokudan’ın ‘suçluyu kayırma’ suçundan ise beraatine karar verildi.

7 sanık beraat etti

Mahkeme 7 sanığın haklarındaki tüm suçlamalardan beraatine karar verirken 240 sanığı ‘görevi yaptırmamak için direnme’, 26 sanığı ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve 2 sanığı ‘görevli memura hakaret’ suçlarından beraat ettirdi. 4 sanığın dosyası ise henüz savunmaları alınamadığından ayrıldı.

Palalıya 9 bin lira, polislere koruma

Palayla insanlara saldıran Sabri Çelebi'ye sadece para cezası verilmişti.

Palayla insanlara saldıran Sabri Çelebi’ye sadece para cezası verilmişti.

Öte yandan, Haziran Direnişi’nde 7 kişinin ölümüne, en az 10 kişinin gözünü kaybetmesine ve binlerce insanın yaralanmasına neden olan şiddetli polis saldırılarına ilişkin bugüne kadar yürütülen soruşturmalarda ilerleme kaydedilmezken hiçbir polis hakkında dava da açılmadı. İstanbul’daki soruşturmalarda, dosyaların tek bir savcıya verilerek birleştirilmesi neticesinde kimlikleri veya sicil numaraları tespit edilmiş polislerin dahi ifadesi alınmadı.

Yine Haziran Direnişi’nde çok tepki çeken sokaktan geçmekte olan bir direnişçiye elindeki palayla saldıran Sabri Çelebi’ye bu olayla ilgili geçen yıl sadece 9 bin lira para cezası verilmişti. Çelebi, olaydan sonra yurtdışına kaçmıştı.

En büyük Gezi Davası’nda sanıklara infaz edilecek şekilde verilen cezaların hukuksuzluğunu göstermeye yukarıdaki iki örnek yetiyor.