Irak’tan Türkiye hakkında BM Güvenlik Konseyi’ne mektup

Irak, BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak, Türk askerlerinin Irak'tan bir an önce koşulsuz olarak çekilmesini talep etti.

Irak’tan Türkiye hakkında BM Güvenlik Konseyi’ne mektup

Irak, BM Güvenlik Konseyi’ne başvurarak, Türk askerlerinin Irak’tan bir an önce koşulsuz olarak çekilmesini talep etti.

Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim tarafından BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığı’na sunulan mektupta, Türk askerlerinin Irak’ta bulunmasının “uluslararası hukukun açık ihlali” olduğu savunularak, Konsey’den, Türk askerlerinin Irak topraklarından çekilmesi ve bir daha Irak’ın egemenliğini ihlal etmemesini Türkiye’den talep etmesi istendi.

Mektupta, sorunun diplomatik yollarla ve iki ülke arasında diyalogla çözülmesi için Irak’ın çaba gösterdiği ancak “Türkiye’nin askerlerini çekme konusunda ikna edilemediği” iddia edildi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Dışişleri Bakanlığı’na, Türkiye’yi Musul’daki askeri varlığından dolayı BMGK’ya şikâyet etmesi için talimat vermişti.

“Irak’ın, Türkiye’nin saldırgan eylemini durdurmak ve kendini savunmak için gerekli her türlü önlemi alma hakkı vardır” ifadeleri kullanılan mektupta, konunun, komşuluk ilişkilerini bozma, bölgede uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturma riski olduğu söylenirken IŞİD’e karşı mücadele için askeri eğitim ve malzeme yardımının karşılıklı anlaşmalar temelinde, Irak’ın egemenliği ve anayasasına saygı içinde olması gerektiği savunuldu.

BMGK Dönem Başkanı olan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak’ın mektubunu aldıklarını ve talep edildiği üzere Konsey üyelerine dağıtacaklarını söyledi.

Henüz Konsey üyelerinden konuya ilişkin toplantı talebi gelmediğini ve bu konuda planlanmış bir eylem olmadığını ve sorunun çözülemediğinin açık olduğunu belirten Power, “Biz ABD olarak Irak’ta her türlü askeri görevlendirmenin Irak hükümetinin rızasıyla olması gerektiğini vurguladık. Bu zor durumdan dostane bir şekilde çıkılması için Irak ve Türkiye’nin diyaloğunun sürmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.