İşçinin tepkisi sendika başkanını korkuttu

Şişecam'da işçinin tepkisi sendika başkanını korkuturken, işçiler oturma eylemiyle devam etti.

İşçinin tepkisi sendika başkanını korkuttu

30 Ekim’de Mersin Şişecam’ın üç fabrikasında; işçi kıyımlarına karşı işçilerin basıncıyla işyerini terk etmeme eylemi başlamıştı. Kristal-İş Genel Merkezi’nin işten çıkarmalar için son gün olarak belirlediği 6 Kasım gününün bir gün öncesinde Genel Başkan Bilal Çetintaş, Mersin Şişecam patronlarıyla yaptıkları görüşmeleri Anadolu Cam fabrikasının giriş kapısında sendikanın kurduğu platform ve ses sistemiyle işçilere aktardı. Manifesto’dan da canlı yayınlanan açıklamada Çetintaş şunları söyledi:

“Yapılan pazarlıklar sonucu 200’den 90’a inen ve bu 90 işçi arkadaşımızın da kendi istekleri ile teşviklerinden yararlanıp işlerinden ayrıldıklarını ifade etti.”

SENDİKA BAŞKANINA ÖFKE: “BUNU BAŞARI MI KABUL EDİYORSUNUZ?”

Şişecam patronlarıyla sadece Anadolu Cam ve Trakya Cam üzerinden dönen bu pazarlık işçi kitlesi içerisinde ve özellikle Paşabahçe işçileri arasında işten çıkarılma tehlikesi devam eden işçilerin tepkisini çekti.  İşçiler Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’a “90 işçinin kendi iradesiyle ve özverisiyle ayrılma rızasını sendika politikasının başarısı olarak mı kabul ediyorsunuz?” diye sordu.

İşçilerin giderek kızışan öfkesine cevap üretemeyen Kristal-İş Genel Başkanı Çetintaş, apar topar korumaları tarafından işyerinden kaçırılmaya çalışıldı. İşçiler Çetintaş’ın arabasının önünü keserken, Paşabahçe’de kimsenin hakkının yenemeyeceğini belirttiler. İşçilerin sınıf sendikacılığı yapın söylemleri konuşma sırasında yükselirken, özellikle Bilal Çetintaş’ın tepki çektiği gözlemlendi.

DESTEĞE GELEN YURTTAŞLARA POLİS ABLUKASI

Kristal-İş Başkanı’nın apar topar işyerinden ayrılmasından sonra, Paşabahçe işçileri ile fabrika içerisinde oturma eylemi başlattı. İşyerine 2 çevik otobüsünün girdiği gözlemlenirken, işçilere desteğe gelen öğrencilerin ve yurttaşların işyerinden ayrılması istendi. Desteğe gelen yurttaşlar işçilerin kendi aralarında kuracağı eylem komitesine destek vereceklerini söylerken, dışarıdan desteğe devam ettiler.