KDP ve Goran arasında karşılıklı restleşme
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Goran (Değişim Hareketi) üyesi olan Kürdistan Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed’in kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu belirtti. Rûdaw’ın haberine göre KDP’nin yetkili isimlerinden Aras Haso Mirhan, Yusuf Muhammed’in Erbil’e girişinin engellenmesi konusunda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kürdistan Bölgesi’nde konsolosluk ve temsilcilikleri bulunan ülkelerin konudan haberdar olduğunu söyleyerek bu konuda geri adım... View Article
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Goran (Değişim Hareketi) üyesi olan Kürdistan Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed’in kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu belirtti.
Rûdaw’ın haberine göre KDP’nin yetkili isimlerinden Aras Haso Mirhan, Yusuf Muhammed’in Erbil’e girişinin engellenmesi konusunda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kürdistan Bölgesi’nde konsolosluk ve temsilcilikleri bulunan ülkelerin konudan haberdar olduğunu söyleyerek bu konuda geri adım atmamaya kararlı olduklarını ve Muhammed’in görevden alınması gerektiğini vurguladı.
KDP’nin Goran’la bir daha görüşmeyeceğini de söyleyen Mirhan, “Liderleri Newşirwan Mustafa geri dönse bile bir daha görüşmeyeceğiz” ifadelerini kullanırken “KDP, IŞİD’le savaşılırken Goran’ın bölgeyi içerden karıştırması kabul edilemez” dedi.
Rûdaw’a konuşan Goran Sözcüsü Şoreş Hacı ise, “Kürdistan Demokrat Partisi’nin bize sunduğu öneri paketi, Parlamento Başkanı Muhammed’in değişmesini de içeriyordu. Bunu asla kabul etmeyeceğiz” derken KDP ile oturulacak bir zemin kalmadığını belirtti.
Bu sürecin KDP’ye yaradığını vurgulayan Goran’lı yetkili, “Şimdi Kürdistan’da 3 kişinin hükmü geçiyor, Mesud Barzani, Neçirvan Barzani, Mesrur Barzani. Artık onları gözetleyecek kimse de yok” dedi.
Neler olmuştu?
18 Ağustos’ta Erbil’de 16 partinin temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantının olumlu geçtiği belirtilmiş, Kürdistan Parlamentosu’nun 19 Ağustos’taki oturumunun ertelenmesi konusunda anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.
Toplantıda bulunan ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, mevcut durumun sürdürülmesi gerektiğini bildirmişti.
Kürdistan Bölgesi Şura Meclisi Mesud Barzani’nin seçim yapılana kadar yetkileri sınırlandırılmadan görevine devam etmesine karar verildiğini duyurmuş ancak Parlamento Başkanı Yusuf Muhammed, başkanlık yasa tasarısı’nın ikinci kez görüşüleceği 19 Ağustos’taki toplantının yapılmasına karar vermişti.
Bunun üzerine KDP’lilerle birlikte İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) vekillerinin bir kısmı tarafından boykot edilen toplantı salt çoğunluk sağlanamadığı için gerçekleşememişti.
Ekim ayında memur maaşlarının ödenmemesi ve siyasi kriz nedeniyle Süleymaniye ve Halepçe’de, başlayan protesto gösterileri sırasında KDP binaları ateşe verilirken olaylarda ölenler ve yaralananlar olmuş, KDP, protesto gösterilerinden Goran’ı sorumlu tutmuştu.
Ardından Goran’lı bakanlar hükümetten azledilmiş, 12 Ekim’de Goran vekilleri ve Yusuf Muhammed’in Erbil’e girişine izin verilmemişti.