Derin Demir
Neden şişmanlarız?
Işın kılıcı nasıl çalışır?
Motivasyonun ya da motivasyon eksikliğinin ardındaki biyolojik sebepler nelerdir?
Peki canlılar neden milyonlarca yıldır seks yapıyor, hatta dişi ve erkek niçin var?…
Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını Bilim Kazanı’nda bulabilirsiniz.
Bilim ve Gelecek Kitaplığı’ndan yayınlanan Bilim Kazanı, “Bilim kazan, biz kepçe” sloganıyla yola çıkan üç gencin ortaya çıkardığı keyifli mi keyifli bir kitap.
Bilimin mutfağı
Genetik, viroloji ve fizik alanlarında doktora yaparken yan yana gelen üç genç (Aysu Uygur, İlker Öztop ve Alp Sipahigil), amaçlarını kitabın önsözünde şöyle açıklıyor:
“Bilimsel çalışmalar çoğunlukla halkın vergisiyle destekleniyor, fakat vergisini veren insanlar gerçek bilimsel gelişmeler yerine yanlış diyet tavsiyeleri ve kuruyemişlerin faydalarıyla uyutuluyordu. Biz içeriğine hakim olduğumuz orjinal yayınları takip ederek beynimize zevk taklaları attırabiliyorken, bilimsel haberleri bilimden bihaber gazetecilerin çevrelerinden okuyanlar çiroz bir kediyle münasebet etmek zorunda kalıyordu. Oysa herkes bilim kaplanının önünde huşu ve biraz da kahkaha ile eğilmeli, bilim ateşiyle cayır cayır yanabilmeliydi.
“YETER! Bilimi akademiden alıp hakkı olan halka dağıtmaya geldik!” diye haykırdı İlker….”
İlk baskısını Ağustos 2015’te yapan kitap, ikinci baskısına hazırlanıyor.
Kitabın bir özelliği (cepyayını derlemesinden kaynaklı), telefondan da dinlenebilmesi. Bu uygulamayı kolaycılık olsun diye değil, bilimin herkese ulaştırılması amacıyla yapıldığını belirterek geçelim.
Bilim Kazanı, daha önce Açık Radyo’da aynı isimle yapılan cepyayınlarının bileşkesi. Yani kitap bir düzyazı değil, yapılan programların yazılı hali, dolayısıyla bu kitabı oldukça eğlenceli kılıyor.
Eğlenceli olduğu kadar birçok şey de öğreten bir kitap…
Örneğin, planaryaların (Türkçe’de yassı solucan) bir tarafının kesildiğinde o tarafı tekrar çıkardığı, ama koparılan kısmın da bir bedenin geriye kalan kısmını tamamladığı ve bu gizemin çözülemediği (bir planaryanın 279 parçaya bölündüğünü ve her bölünen parçadan bir planarya oluştuğu düşünün… inanılmaz), ışın kılıçlarının üretilmeye başlandığını (silah olarak mı sorusunun da cevabı kitapta yer alıyor) ve daha bir çok başlıkta bir çok detayı öğrenmemizi sağlıyor.
Daha fazla detaya girmeyelim. Bulunduğunuz her yerde okuyabileceğiniz ve keyif alabileceğiniz bir kitap. Merak ediyorsanız, popüler bilimin esnaf lokantasına yolunuzu düşürün. Mutfakta çok ilginç şeyler olduğunu göreceksiniz…
Bu haber en son değiştirildi 26 Ekim 2015 09:05 09:05
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…