Reklam
Kategoriler: Bilim Teknik

Riemann hipotezi çözüldü mü?

Reklam

Bir kaç gündür dünya kamuoyunda yankılanan haberler, Türkiye’ye de ulaştı. Nijeryalı matematikçi Opeyemi Enoch’un 156 yıllık bir matematik problemi olan Riemann hipotezini çözdüğü iddiasının gerçek olmayabileceği konuşuluyor.

Alman matematikçi Bernhard Riemann tarafından 1859’da ortaya atılan hipotez Clay Matematik Enstitüsü tarafından her birine 1’er milyon dolar ödül konan 7 Milenyum probleminden biri. Esasında, bu hipotez ilk 1.500.000.000 çözüm için sınanmış durumda. Bu hipotezin her çözüm için doğru olduğunun ispatlanabilmesi halinde ise asal sayıların dağılımı ile ilgili çok önemli bilgiler edinmek mümkün olacağı söyleniyor.

İngiliz medyasında Enoch’un ödülü kazandığı haberleri yapılırken Amerika’daki Clay Matematik Enstitüsü Enoch’un çözümüne ilişkin haberleri doğrulamayı reddederek problemlerin son durumu hakkındaki bilginin sitelerinde bulunduğunu söylüyor. Sitelerinde ise yedi milenyum probleminden sadece 2003’te Grigoriy Perelman tarafından çözülen Poincaré Sanısının çözülmüş olduğu ve Riemann Hipotezi de dahil diğer 6 problemin hala çözülmeyi beklediği görülüyor.

Güneybatı Nijerya’da küçük bir şehirdeki bir üniversitede ders veren Enoch ise öğrencilerinin internet üzerinden 1 milyon dolar kazanma umuduyla problemi kendisine getirdiklerini söylüyor. Motivasyonunun ise para ödülü değil öğrencilerinin ona olan inancı olduğunu ekliyor.

Öte yandan, Enoch’un internet sayfasına koyduğu çözüm ise intihal yaptığına inanıldığı için eleştiriliyor.

Enoch’un çözüm henüz kabul görmüş değil. Ancak çözümün kabul edilmemekle birlikte gerçek olup olmadığı bir süre daha tartışılacak gibi görülüyor.

Bu haber en son değiştirildi 21 Kasım 2015 12:05 12:05

Reklam

Önceki Haberler

“Maarif modeli çöpe! Bilimsel ve laik eğitim istiyoruz!”

MEB'in "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne tepkiler sürüyor.

27 Nisan 2024 19:47

Sınıf Tavrı’ndan 1 Mayıs çağrısı: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a!

Sınıf Tavrı 1 Mayıs'a dönük bir açıklama yayımladı.

27 Nisan 2024 19:26

“Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez!”

Laiklik Meclisi yerel seçimler öncesinde ve sonrasında gerek iktidar gerekse CHP tarafından yapılan laiklik ihlalleri…

27 Nisan 2024 18:30

Adana Demirspor taraftarı 1 Mayıs’ı selamladı

Adana Demirsporlu taraftarlar, “Her sokakta izin, bu memleket bizim!” ve “Working Class Hero” (İşçi sınıfının…

27 Nisan 2024 09:30

Protokol skandalı: AKP’liye koltuk var CHP’liye yok!

Mardin’in Yeşilli ilçesinde 23 Nisan’da düzenlenen resmî törende AKP’li ilçe başkanına protokolde koltuk verilirken, CHP…

27 Nisan 2024 09:19

AKP Grup Başkanı Güler: Partili cumhurbaşkanı’ tartışılabilir

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bir televizyon programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını cevaplandırırken, yeni anayasa…

27 Nisan 2024 09:06
Reklam