Rusya, Suriye sınırında Türkiye tarafından düşürülen savaş uçağı sonrasında Türkiye’yle askeri ilişkileri askıya alındığını duyururken bölgedeki askeri varlığını güçlendireceğini ve operasyonlar sırasında ‘potansiyel tehlike’ olarak görülen hedeflerin vurulacağını da açıkladı.
Türkiye’nin esas olarak bir bombardıman uçağı olan ve bölgede herhangi bir rakip hava gücü de olmaması nedeniyle hava savunma tedbirlerinin sınırlı olduğu anlaşılan Su-24 uçağını düşürmesi sonrasında gelen Rusya Genelkurmayı’nın açıklaması Türkiye’nin Rusya açısından ‘potansiyel tehdit’ haline geldiğini ve Türkiye’nin müttefiklerinin aksine niyet beyanlarına rağmen tansiyonun düşmesinin kolay olmayacağını gösteriyor.
Rusya’dan hava savunmasına yönelik tedbirler
Hava sahası ihlâl edildiği için Türkiye tarafından Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili konuşan Rusya Genelkurmayı Ana Harekat Başkanı Korgeneral Sergey Rudskoy, Rus Genelkurmayı’nın aldığı 3 kararı şu şekilde sıraladı:
1. Tüm hava saldırısı faaliyetleri avcı savaş uçakları korumasında yapılacak.
2. Hava savunması güçlendirilecek. Bu amaçla Lazkiye açıklarına hava savunma sistemi S300 füzelerine benzer Fort sistemiyle donatılmış Moskova kruvazörü gönderilecek. Rus Savunma Bakanlığı potansiyel tehlike olarak görülen tüm hedeflerin tahrip edileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
3. Askeri düzeyde Türkiye ile tüm temaslara son verilecek.
“Türkiye, Memorandum’u ihlal ettiği için NATO’ya koştu”
Rudskoy, açıklamasında Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl etmediğine dair tezlerini tekrarladı. “Radar kayıtlarına göre Rus uçağı Türk hava sahasını ihlâl etmedi. Suriye Hava Kuvvetleri’nin elindeki kayıtlar da bunu doğruluyor” diyen Luskov, “Hatta, Suriye’nin elindeli kayıtlarda Türk uçağının Suriye hava sahasını ihlâl ettiği görülüyor” diye de ekledi.
Bunu Suriye hava sahasında hava olaylarının engellenmesi ve uçuş güvenliği için ABD ile imzalanan ve tüm koalisyon güçlerini de kapsayan Memorandum’un doğrudan ihlali olarak niteleyen Rudskoy Türkiye’nin bu nedenle olaydan sonra Rusya Savunma Bakanlığı ile iletişime geçmek yerine derhal NATO ile istişarelere başladığının da altını çizdi.
Rudskoy ayrıca, Türk savaş uçağının Rus uçağıyla iletişime geçmek için herhangi bir girişimde bulunmadığını da vurguladı. Dahası, Suriye’deki operasyonların başlamasıyla birlikte Türkiye Savunma Bakanlığı ile kurulan doğrudan hattın da Türkiye’nin tavrı nedeniyle kullanılmamasını eleştirdi.
Rus pilotların akıbeti
Korgeneral, ellerindeki ilk bilgilere göre, bir pilotun karadan açılan ateşle hayatını kaybettiğini, kendisinden haber alınamayan diğer pilotu arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Rudskoy, arama çalışmaları için havalanan 2 Mi-8 helikopterine ateş edildiğini, bu saldırı sebebiyle de bir Rus askerinin öldüğünü ve helikopterin bölgeye acil iniş yaptığını duyurdu. Rudskoy, inen helikopterin muhalifler tarafından roketle imha edildiğini de doğruladı ve helikopterdeki diğer mürettebatın ise güvende olduğunu duyurdu.
Öte yandan, dün Türkiye’nin Rusya’daki askeri ataşesine resmi protesto notası verildiği de ifade edildi.
Bu haber en son değiştirildi 26 Kasım 2015 11:34 11:34
Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, hakkında başlatılan borsa manipülasyonu soruşturması kapsamında Fethiye’de gözaltına alındı.…
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Ekrem İmamoğlu hakkında yerel seçimler öncesinde sarf ettiği “her türlü şerefsizliği yapıyorsun”…
Toplam 238 milletvekili, yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can…
Vestel, işten çıkarma kararlarına yönelik Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaptı. Açıklamada, işten çıkarmaların "şirketin stratejik…
İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan İBB Meclis İştirakler Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız, dün…
Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in üst düzey yardımcılarından Andriy Portnov, Madrid'de silahlı kiş ya da…