VİDEO | Türkiye, Suriye sınırında Rusya savaş uçağını düşürdü

Türkiye, Suriye sınırında Rusya'ya ait Su-24 tipi savaş uçağını düşürdü.

VİDEO | Türkiye, Suriye sınırında Rusya savaş uçağını düşürdü

Sabah saatlerinde Türkiye’nin Suriye sınırında Türkmenler’in yaşadığı Kızıldağ bölgesine bir savaş uçağı düştü. Görgü tanıkları pilotların uçak düşmeden önce paraşütle atladıklarını bildiriyor.

su 24Düşürülen uçağın, ilk önce Suriye Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan Mig-23 olduğuna ilişkin bilgiler gelse de Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait Su-24 tipi bir savaş uçağı olduğu ortaya çıktı.

Bölgedeki kaynaklar, sınıra çok yakın olan Suriye’nin Yamadi köyünde kurulu çadırların üzerine uçak düştüğünü pilotların paraşütle süzüldüğünü gördüklerini söyledi. Bölgeden dumanların yükseldiği bildirildi.

Türkiye, Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” demişti.

Rusya’ya ait Su-24’ün düşme anı görüntülendi

 

https://www.youtube.com/watch?v=YeX2gPWsXnU

Videoda, uçağın düşme anının yanı sıra bölgede bulunan cihatçı çetelerin uçağın düşüşüne gösterdikleri tepki de yer alıyor. Cihatçılar uçak düşerken tekbir getirerek Suriye ve Rusya’dan Türkmenlerin intikamının alındığını söylüyorlar.

Türkiye’den ilk hamle BM ve NATO’ya gitmek oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi olayını takip ederek bir dizi telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak olaya ilişkin bilgi verdi. Başka yetkililerden de bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceği öğrenildi. Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su-24 tipi Rus uçağı olduğu kaydedildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Suriye sınırında bir uçağın Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la görüşerek bilgi aldı. Başbakan Davutoğlu’nun talimatı ile NATO, Birleşmiş Milletler ve ilgili ülkeler nezdinde Dışişleri Bakanlığı tarafından gerekli girişimlerde bulunulacak.

Cumhurbaşkanlığı ve TSK’dan açıklama

Rus uçağının düşürülmesine ilişkin TSK’dan da açıklama geldi. Açıklamada, uyarılara rağmen sınır ihlali yapıldığı iddia edilerek şöyle denildi:

“24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir. Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24’te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur.”

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın SU-24 tipi Rus uçağı olduğu kaydedildi” denildi.

Rusya’dan ilk açıklama: Uçağın düşme nedeni karadan açılan ateş

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Türkiye-Suriye sınırında uçağımızın düşürüldüğü tahmin ediliyor. İlk verilere göre uçağın düşme nedeni karadan açılan ateş” ifadelerine yer verildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, düşürülen Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini öne sürdü. Bakanlık açıklamasında, “Uçağın tüm uçuş boyunca Suriye sınırları içerisinde olduğunu kanıtlayabiliriz” iddiasında bulunuldu.

Açıklamada, “Tahminimize göre karadan atılan füzeyle vurulan SU-24 savaş uçağı Rusya Hava Kuvvetlerine ait. Olayı araştırıyoruz” denildi.

Rus Savunma Bakanlığı, paraşütle atlayan pilotların akıbetinin bilinmediğini duyurdu.

Putin’den acil toplantı çağrısı

Rusya Savunma Bakanlığı’nın, Rus SU 24 tipi uçağın, 6000 metre yüksekteyken yerden vurularak düşürüldüğünü açıklamasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdığı ileri sürüldü.

Öte yandan, Rusya’dan yapılan açıklamada “Lavrov’un Türkiye ziyareti iptal edilmeyecek. Lavrov yarın Türkiye’ye geliyor” denildi.