Tolga Tanış'ın yeni umudu: IŞİD haftası

Hürriyet gazetesi Washington temsilcisi Tolga Tanış, seçimlerin hemen öncesi ve sonrasında ABD yönetiminin AKP'ye verdiği açıktan destekten sonra uğradığı hayal kırıklığını üzerinden atmış gözüküyor.

Tolga Tanış'ın yeni umudu: IŞİD haftası

Hürriyet gazetesi Washington temsilcisi Tolga Tanış, seçimlerin hemen öncesi ve sonrasında ABD yönetiminin AKP’ye verdiği açıktan destekten sonra uğradığı hayal kırıklığını üzerinden atmış gözüküyor. “IŞİD haftası” başlıklı köşe yazısında “Ankara, hem Washington’da ilan edilen IŞİD haftası hem de bölgedeki gelişmeler çerçevesinde çok kritik bir haftaya giriyor.” derken AKP’nin son dönemdeki hamlelerinin zorlanacağı gelişmelerden bahsetti.

Obama’ya açılan soruşturma üzerine gelen ABD’nin IŞİD programı 

Tanış’ın aktardığı ABD yönetiminin önümüzdeki hafta boyunca sürdüreceği IŞİD ile mücadele programı ise dikkat çekiyor. Tanış’ın yazdıklarına göre, Barack Obama Pazartesi günü Savunma Bakanı Ash Carter’dan Pentagon’da IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleyle ilgili bir brifing alacak. Savunma Bakanı Carter, bu brifingin ardından İncirlik üssüne gelerek ABD’li askerlere Noel öncesi moral verecek. Salı günü ABD Hazine Bakanlığı IŞİD’in finansal kaynaklarının kesilmesine yönelik BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak karar tasarısına ilişkin açıklamalarda bulunacak ve Perşembe günü bu karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde görüşülecek.

Tanış, bu karar tasarısının ana ekseninin IŞİD petrolü olduğunu söylerken bunun Türkiye’yi ilave tedbirler almaya zorlayacak, çok daha kapsamlı ve ciddi bir girişim olduğunu da vurguluyor.

Bu aktarılan programın etkilerini ve bu program çerçevesinde IŞİD’e karşı yürütülen mücadelenin ne ölçüde değişeceğini göreceğiz. Ancak Barack Obama hakkında son olarak, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki üç komisyon eş zamanlı olarak, Suriye ve Irak’tan gelen istihbarat raporlarını bilerek IŞİD’in başarılı olması için manipüle ettiği iddiasıyla soruşturma açılmasıyla Obama’nın IŞİD’e karşı pozisyonunu sertleştireceği düşünülebilir.

Türkiye’nin ve cihatçı dostlarının zorlaşan savaşı

Öte yandan Tanış, Türkiye’nin bölgedeki hamlelerine de değinirken önemli noktalara işaret ediyor. “Türkiye için işler bölgede planladığı gibi gitmiyor” diyen Tanış, Suriye Arap Ordusu’nun Halep’in 20 km kuzeyindeki Zahraa ilçesini alarak, Halep’te savaşan “ılımlı” dediği cihatçı çetelerin önemli bir lojistik kapısını ele geçirmek üzere olduğunu, bu durumda, bölgede bu çetelerin elinde sadece Öncüpınar sınır kapısından itibaren 20 kilometre genişliğinde, 40 kilometre derinliğindeki Azez koridorunun kalacağını ve koridorun batıdaki Kürt güçleri YPG’nin ya da doğudaki IŞİD’in eline geçmesinin işten bile olmadığı değerlendirmesini paylaştı.

Suriye’den gelen Nusra Cephesi’nin Türkiye’den Halep’e mühimmat sevkiyatı için kullandığı ‘hayat yolunun’ da tahrip edildiği haberleri de Tanış’ın çizdiği tabloyu derinleştiriyor.

‘Sömürge’sini ziyaret eden bakan

Öte yandan, Tanış’ın dikkat çektiği bir diğer husus ABD Savunma Bakanı Ash Carter’ın ziyaretinin biçimi. Carter’ın Türkiye’ye, Amerikan Kongresi’nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadında son bir hafta içinde verdiği iki ayrı ifadede Türkiye’nin IŞİD’e karşı sınırını koruması için “daha fazla çaba göstermesi” vurgusuyla işaret ettiği “daha fazla”dan neyi kastettiğini konuşmak ya da Kasım ayında Türk hava sahasını koruma amaçlı Türkiye’ye konuşlandırılan 6 adet Amerikan F-15C savaş uçağının görev uçuşlarına başlamadan Türkiye’yle devam eden angajman kuralı görüşmelerini sonuçlandırmak için gelmemesine de dikkat çekiyor.

Tanış’ın ABD’den tekrar umutlanması için bir hafta geçmesi yetmiş gözüküyor. Ancak Türkiye’nin ABD tarafından ne ölçüde belirlenebildiğini gösteren yaptığı vurgular için kendisine teşekkür etmeli miyiz bilemedik.