VİDEO | Türkiye, Suriyeli çocuklar için ücretli köle cehennemi

Suriye'deki savaştan kaçan çocukların köle gibi çalıştırıldıkları görüntüler, gizli kamera ile kaydedildi

VİDEO | Türkiye, Suriyeli çocuklar için ücretli köle cehennemi

CBS televizyonu, İstanbul’da merdiven altı tekstil atölyelerindeki Suriyeli çocuk işçileri görüntüledi. Gizli kamerayla yapılan çekimde Suriyeli küçücük çocuklarla dolu onlarca atölye tespit edildi.

Türkiye’de bulunan 2 milyondan fazla Suriyeli arasında yoksulluk yüzünden çalıştırılan çocuklardan biri olan Hüseyin Ömer’i (10) CBS kanalı sebze sattığı pazarda gizli kamerayla izledi.

9 kişilik ailesinin geçimine katkıda bulunmak için 25 dolara tekabül eden haftalıkla çalışan Hüseyin, haftada 6 gün, günde 12 saat çalıştığını söylüyor. Geçen yıl Suriye’den kaçtıklarını belirten Hüseyin, savaş başlamadan önce sadece 1 yıl okula gidebilmiş.

CBS’in girdiği bodrum katındaki bir tekstil atölyesinin tüm işçileri Suriyeli çocuklardan oluşuyor. Halep’ten gelen bir erkek çocuk, varil bombaları ve teröristlerden kurtulduğunu söylese de, Türkiye’de emek sömürüsü kıskacından kurtulamamış.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin (HÜGO) yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de çalışan Suriyelilerin yüzde 54’ü 18 yaşın altında. Toplam çalışan Suriyelilerin sadece 3 bin 686’sı kayıtlı çalışırken çoğunluğu çocuk 400 bin Suriyeli kayıt dışı, düşük ücretli ve sağlıksız koşullarda çalıştırılıyor.