VİDEO | Putin'in ABD'ye 'one minute' dediği o konuşma

Putin, Rusya'yı ebola ve IŞİD ile birlikte dünyanın mücadele etmesi gereken üç tehditten biri olarak açıklayan Obama'ya ne cevap verdi?

VİDEO | Putin'in ABD'ye 'one minute' dediği o konuşma

Rusya Devlet Başkanı Putin’in G20 Zirvesi’nin kapanış oturumunda yaptığı konuşmada söylediği “IŞİD, 40 ülkeden finansal destek alıyor. Bunlar arasında G20 üyeleri de var” sözleri çok konuşuldu.

Ancak bu konuşma, Putin’in görece yumuşak ve meseleye sadece dokunduran konuşmalarından biriydi. Putin’in geçen yıl Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü’nde Amerikalı bir gazetecinin sorularına verdiği cevap, Rusya’nın Suriye ve o dönem çok daha sıcak olan Ukrayna gündemlerindeki pozisyonunu anlamak açısından çok daha dikkate değer.

https://youtu.be/yd1vFD68pUE

Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü, uluslararası uzmanların Rusya ve dünyadaki rolüne odaklandıkları bir toplantı. İsmini ilk toplantının yapıldığı Veliky Novgorod yakınlarındaki Valdai Gölü’nden alan organizasyonun amacı, Rus ve uluslararası entelektüel elit diyalogun arttırılması ve Rusya ile dünyanın geri kalanında yaşanan siyasi, ekonomik ve toplumsal olayların bağımsız ve tarafsız biçimde bilimsel analizinin yapılması olarak ifade edilse de esas olarak Rusya’nın kendi “Bilderberg Toplantısı” olduğu söylenebilir.

24 Ekim 2014’te Sochi’de düzenlenen Valdai toplantısında konuşmasını yapan Putin, daha sonra toplantıyı takip edenlerin sorularını cevaplamıştı. Amerikalı bir gazeteci, ABD Başkanı Barack Obama’nın, bu toplantıdan bir kaç hafta önce Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada, dünyanın mücadele etmesi gereken üç başlık olarak “ebola, IŞİD ve Rusya”yı saymasını hatırlatarak sorduğu sorulara Putin’in verdiği uzun cevap ise gerçekten izlenmeye değer.

Konuşmanın en dikkat çeken noktası, Putin’in IŞİD’in temel gelir kaynağı olan petrol satışının ABD’nin müttefikleri tarafından yapıldığını ve ABD’nin bunu engellemediği yönündeki sözleri. Bu konuşmanın üzerinde bir yıldan fazla süre geçtikten sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “IŞİD’le mücadele Irak ve Türkiye üzerinden yüzlerce milyon dolar kazandıkları petrol kaçakçılıklarını engelleyene kadar devam edecek” açıklamasının aslında nasıl bir itiraf olduğunu da açıkça ortaya koyuyor.

Putin’in Amerikalı gazetecinin sorularına verdiği karşılık, bir yandan Amerikan dış politikasının tüm kirli yüzünü ortaya sererken, bir yandan da Rusya’nın da en azından büyük bir bölge gücü de olan bir kapitalist ülke olarak dünyaya bakışını göstermesi açısından değer taşıyor.

Öte yandan, bu konuşma, aynı zamanda, Ukrayna’da ve Suriye’de ABD ile sıcak çatışmayı da göze alarak doğrudan mücadele eden ve Amerikan yönetimine mücadele halinde oldukları bölgelerin yanı sıra toplantıda “one minute” çıkışının asgari düzeyde nasıl yapılacağını da ortaya koyuyor.