Yargıya, ‘tek çatı’ modeli getiriliyor. Buna göre Sayıştay korunurken, Yargıtay ve Danıştay kaldırılacak. Yerine, Temyiz Mahkemesi kurulacak. Temyiz Mahkemesi, alt derece mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümleri inceleyecek.
Habertürk’ten Volkan Yanardağ’ın haberine göre, Yeni Anayasa konusunu “uygun ortamın oluşması” için zamana bırakan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk etapta “mini Anayasa paketi”ni tartışmaya açtı. Davutoğlu’nun, önümüzdeki hafta muhalefetle bir araya gelmesi ve “Devletin esası adalet” şiarından hareketle yargı sistemine dönük hayata geçirilmesi planlanan Anayasa değişikliklerini paylaşması bekleniyor. Nisan ayında açıklanan Yargı Reformu Stratejisi, Anayasa değişikliği planının zihinsel altyapısını oluşturuyor. Davutoğlu, yargıdaki çok başlılığı kamuoyunun gündemine getirecek, oluşacak konsensüs çerçevesinde gerekli adımlar atılacak.
Gerekçe “içtihat düzeyinde dağınıklığın giderilmesi” olacak
Hükümet, yüksek yargının tek çatı altında toplanması için, içtihat düzeyinde dağınıklığın giderilmesinin hedeflendiği gerekçesi ileri sürülecek. Buna göre, Sayıştay korunurken, Yargıtay ve Danıştay kaldırılacak. Yerine, Temyiz Mahkemesi kurulacak. Temyiz Mahkemesi, alt derece mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümleri inceleyecek. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakacak.
Ayrıca, Askeri Yargıtay ve Yüksek Askeri İdare Mahkemesi de kaldırılacak. Askeri yargı sadece disiplin mahkemeleri çerçevesinde faaliyet gösterecek. HSYK, Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ayrılacak. Her iki kurulda görev yapacak üyeler 4 yıl için seçilecek. Hâkimler Kurulu Başkanı, üyeler arasından seçilecek. Savcılar Kurulu’na ise Adalet Bakanı başkanlık edecek.
Yargının toplumsal meşruiyetinin artırılacakmış
Milli iradenin yargıya yansıması bağlamında da yargı üst yönetiminin oluşumunda TBMM’nin rolü güçlendirilecek. Bunun için, yargının toplumsal meşruiyetinin artırılmasının hedeflendiği söylenecek. Değişiklikle, 17 üyeli Anayasa Mahkemesi’nde 9 üyeyi TBMM seçecek. Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda görev yapacak isimlerin tespiti için yargı, bu kurullardaki üye sayısının üç katı oranında aday listesi belirleyecek. TBMM, bu adaylar arasından seçim yapacak.
Bu haber en son değiştirildi 15 Aralık 2015 09:03 09:03
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…