Arman Tekstil şirketinin 2000’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden kiralayarak restore ettiği Ajia adlı butik otele dönüştürdüğü Kanlıca’daki tarihi Ahmet Rasim Paşa Yalısı’na kaçak kat çıkıldığı ortaya çıktı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’deki tarihi eserleri bir araya getirerek oluşturduğu envanter.gov.tr adlı internet sitesinde yer alan bilgilere bakıldığında bakanlığın kaçak kattan haberdar olduğu görülüyor. Ahmet Rasim Paşa Yalısı ile ilgili hazırlanan sayfadaki gözlem bölümünde “Çatı terası ve çatı eğimindeki değişiklik yapının bütünselliğini bozmuştur” ifadesi yer alıyor.
Kaçak yapılaşmaya göz yumuluyor
Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün tarihi yapılardaki kaçak yapılaşmaya göz yumarak suç işlediğini belirten Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ, hem bu kuruluşlar hakkında hem de yalıyı kiralayan Arman Tekstil’in o dönemki ortakları Serdar Bilgili ve Alişan Arıkan hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.
Restore edildi, otel yapıldı
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde bir süre İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı) görevini yapan Ahmet Rasim Paşa’nın adını taşıyan yalı 1897 yılında yandı. Bir yıl sonra yerine eskisinin yarısı büyüklüğünde üç katlı yalı yapıldı. 1915 yılında Ahmet Rasim Paşa’nın varisleri yalıyı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) sattı. Uzun yıllar ilkokul olarak kullanılan yalı, 1970 yılında korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edildi. Kullanılamaz hale geldiği için 1974 yılında boşaltılan ve uzun yıllar atıl kalan Ahmet Rasim Paşa yalısı, 1 Ekim 2000 tarihinde 27 yıllığına o tarihte Serdar Bilgili ve ailesinin ortak olduğu Arman Tekstil şirketine kiralandı. Yalı, mimar Reşit Soley tarafından restore edildikten sonra 2004 yılında Ajia adlı butik otel olarak hizmete açıldı.
2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’nda yıkımın yanı sıra inşaat ruhsatı ile eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri için hapis cezası öngörülüyor. Yasanın 18’inci maddesinde, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitleri bir aydan altı aya kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı yazıyor. Yasada, kanunla verilen görevleri belirtilen süre içinde yapmayanlar veya görevini kötüye kullanan kamu yetkililerinin de bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor.
Bu haber en son değiştirildi 26 Nisan 2016 09:54 09:54
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…