İngiliz işçi hareketi, 1968 yılından başlayarak bir yükseliş dönemine girdi. Özellikle 1972 madenci grevi, zirveydi. 1,5 milyon madenci işçisi ayağa kalktı.
1926’da maden işçilerinin ücretlerinin düşürülmesine ve çıkışlara karşı başlatıkları grevin diğer sektörlerde dayanışma grevlerine yol açması ve kısa süre içinde başarı sağlaması sonucu, korkuya kapılan TUC (Sendikalar Birliği Federasyonu) dokuz gün sonra “Hükümet sorumluluğunu kim alacak” gerekçesiyle grevi sonlandırır. 1947 yılında mücadele sonucu İşçi Partisi hükümeti maden ocaklarını kamulaştırarak, 800 bin madencinin üye olduğu NUM’u (Ulusal Maden İşçileri Sendikası) görüşmelerde resmi olarak kabul eder. 1972 ve 1974 yılları arasında iki büyük grev sonucunda iki kez ülke düzeyinde olağanüstü hal ilan edilir. İlk grev yedi, ikinci grev ise dört hafta sürer. Muhafazakar hükümetin düşürülmesine yol açan bu son grev sonucunda, işçiler yüzde 35 ücret artışını elde ederler.
Bu haber en son değiştirildi 9 Şubat 2016 06:13 06:13
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'nin olağanüstü kurultayını hedef alarak, "Hukuki değilse bile ahlaki ve…
Leninizm’i “soteye yatmak”la eleştirip HDP ve CHP arasında salınmanın siyaset teorisini ve stratejisini ortaya koyarak…
DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, TRT'nin boykotu desteklemiş olan oyuncuları işten çıkarmasını Meclis'e taşıdı. Çelenk,…
AKP'nin kurmak istediği istibdat rejimine karşı protestolara katıldıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sıra…
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti Mart…
Ekrem İmamoğlu'nun avukatları tutukluluğa gerekçe gösterilen "kaçma şüphesi"nin olmadığını belirterek, İmamoğlu'nun tahliyesini talep etti.