Reklam
Kategoriler: İç Açı

AKP ile MHP arasında “Al idamı ver başkanlığı” anlaşması

Reklam

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın idam cezasıyla ilgili “Çok da gecikmemeli” sözlerinin ardından, MHP ile başkanlık sistemi pazarlığına bu konunun da dahil edildiği ve başkanlık ile idam cezasının birlikte getirilmesinin planlandığı iddia ediliyor.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül‘ün haberine göre, MHP’nin idamın yeniden getirilmesi karşılığında başkanlık sistemine destek vereceği konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün kendisini dinleyenlerce “idam isteriz” sloganlarına “Yakın, çok yakın… Çok da gecikmemeli” karşılığı vermesinden önce, siyasi kulislerde idamla ilgili yeni bir formül konuşulmaya başlandı. Formülle, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son grup toplantısında başkanlıkla ilgili yaptığı “Meclis’te nasıl oy kullanırsak, referandumda da öyle oy kullanırız” sözleri arasında bağlantı kuruldu.

Kulislere göre, Bahçeli’nin bu açıklamasından sonra MHP’nin başkanlığa Meclis’teki oylamada destek vermesi için ikna edilmesi gerektiği yolunda arayışlar gündeme geldi. Bahçeli’nin Meclis’te başkanlığa destek vermesi için MHP kitlesinin nasıl memnun edileceği değerlendirmeleri yapıldı. Bu değerlendirmeler içinde, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seslendirilen idam formülü dile getirildi.

AKP’nin başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişiklik paketiyle eşzamanlı olarak, idamı geri getiren anayasa değişikliğinin de devreye sokulması konuşuldu.

“İdam ikna eder”

İdam formülü özellikle MHP seçmeninin ve parti içi muhalefetin de başkanlığa karşı direncini kıracak bir formül olarak dile getirildi. Başkanlıkla eşzamanlı Meclis’e idamın getirilmesi durumunda, tabanın parti yönetimine baskısının kırılacağı ve MHP grubunun net bir şekilde başkanlığa destek vereceği hesaplamaları yapıldı. “Başkanlık için idam” şeklinde de ifade edilen adımın gerçekleşmesi durumunda, MHP’nin bir süredir karşılıksız bir biçimde iktidarın tüm tezlerine teslim olduğu şeklindeki algının da değiştirilebileceği analizleri yapıldı. Bu kapsamda MHP’nin idamla kendi tabanı ve seçmen karşısındaki imajının da yeniden düzeltilebileceği görüşleri ifade edildi.

İdam formülünün her iki parti arasındaki resmi ve gayri resmi temaslarda benimsenmesi durumunda, Meclis harekete geçirilecek. İdamla ilgili anayasa değişikliği de bu durumda başkanlık paketiyle Meclis’e gelecek. İdam teklifinin Meclis’e MHP tarafından da getirilip AKP tarafından benimsenebileceği yöntemleri üzerinde de değerlendirmeler sürüyor.

Bu haber en son değiştirildi 1 Kasım 2016 17:14 17:14

Reklam

Önceki Haberler

Ayhan Bora Kaplan davası: Tutuklu emniyet görevlilerinin dinlenilmesi talepleri reddedildi

20'si tutuklu 61 sanığın yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davada mahkeme, operasyonları yapan…

21 Mayıs 2024 16:43

Hazine, 46,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlenene 2 ihalede 46,3 milyar lira borçlandı.

21 Mayıs 2024 16:39

Haklarını arayan inşaat işçileri jandarmanın müdahalesi sonrasında köprü üzerinde intihara kalkıştı

Aylardır biriken ücretlerini almak için mücadele eden İYİ-SEN üyesi inşaat işçileri, jandarmanın engellemeleri sonrası henüz…

21 Mayıs 2024 15:59

Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi konuldu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'a lösemi teşhisi konulduğu açıklandı. Yapılan açıklamada, Esad'ın…

21 Mayıs 2024 15:12

AYM’den Gar Katliamı kararı: Valilik ve Savcılık haklı bulundu

AYM, Ankara Gar Katliamı’nda sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin başvuruda kararını verdi. AYM, soruşturmaya…

21 Mayıs 2024 14:39

Anketler açıklandı: Erdoğan’ın beğeni düzeyi yüzde 40’ın altına düştü

MetroPOLL Araştırma, siyasetçilerin beğeni düzeylerini ölçtüğü araştırmaların nisan ayı sonuçlarını yayınladı. Buna göre ilk sırada…

21 Mayıs 2024 12:48
Reklam