Reklam
Kategoriler: İç Açı

AKP’de yeni anayasa belirsizliği: Binali Yıldırım anlattı, vekiller kaygılandı

Reklam

Başbakan Binali Yıldırım, AKP’li milletvekillerine başkanlık teklifini de içeren ‘Anayasa değişikliği’ teklifinin içeriğini anlattı, istişarelerde bulundu.

AKP Genel Merkezi’nde yapılan görüşmelerde, Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden anayasa değişikliği madde madde milletvekillerine anlatıldı. Milletvekilleri de başkanlık sistemi ve yedek vekillikle ilgili ‘kaygılarını’ dile getirdi.

ANKA’da yer alan habere göre; toplantıda anayasa değişikliği ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım bir sunum yaptı. ‘Anayasa değişikliği teklifinde MHP’nde elini taşın altına koyduğunu’ söyledi. Yıldırım, anayasa değişikliği teklifinin Meclis’te ki oylamalarında 330’un üzerinde bir oy beklediğini söylediği öğrenildi.

Yıldırım toplantıda, “Meclis’ten geçer. 330’un üzerinde de bir oy alır. Bundan sonrası bizim işimiz. Referandumda geçmesi için çok iyi çalışmamız gerekir” dediği kaydediliyor

Vekiller kaygılı

Milletvekilleri toplantıda, başkanlık sistemi, yedek milletvekilliği, seçilme yaşını 18’e indiren değişikliklerle ilgili kaygılarını dile getirdiler.

Çok sayıda milletvekili, başkanlık siteminin bu ortamda referanduma gidilmesinin riskli olacağını ve nasıl önlemler alınacağını sordu. Bazı milletvekilleri ise anayasa değişikliğinin zamanlamasını eleştirdi.

“Her gün başıma ne gelecek kaygısı ile yaşayacağız”

Milletvekillerinin en çok eleştirdiği değişiklik maddeleri arasında yedek vekillik ve seçilme yaşını 18’e indiren düzenlemeler olduğu öğrenildi. Özellikle yedek vekillik konusunun güneydoğu illerinde sıkıntı yaratabileceğini, asıl seçilen vekilin her gün, “başıma ne gelecek” kaygısı ile yaşayacağını dile getiren vekiller, bu düzenlemenin komisyonda tekliften çıkarılması önerisini getirdiler. Ancak, hukukçu vekiller tekliften çıkarılmasının söz konusu olmayacağını, belki teknik bir düzenlemeye gidileceğini söyledikleri belirtildi.

Hukukçu milletvekilleri, vekillerin anayasa değişikliği ile ilgili tüm sorularına yanıt verirken, kaygılarını ise maddeleri tek tek açıklayarak, başka ülkelerdeki örneklerle gidermeye çalıştılar.

Komisyon hafta sonu da çalışacak

TBMM Anayasa Komisyonu, hafta sonu da mesai yapacak. Teklifin hafta sonu da çalışarak bitirilmesi planlanıyor. TBMM Genel Kurulu ise yarın çalışacak. Genel Kurul’da görüşmeleri devam eden Sanayi Mülkiye Kanun Tasarısı’nın yarın bitirilmesi planlanıyor. Genel Kurul’un, Cuma’dan itibaren 3 Ocak tarihine kadar tatil edilmesi planlanıyor.

Bu haber en son değiştirildi 23 Aralık 2016 19:40 19:40

Reklam

Önceki Haberler

Üç fidan, İstanbul, Ankara ve İzmir’de anıldı: Bağımsız ve sosyalist Türkiye’yi kuracağız!

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilmelerinin yıldönümünde TKH Gençliği tarafından yapılan eylemlerle…

6 Mayıs 2024 18:57

İstanbul’daki 1 Mayıs baskınlarında gözaltına alınan 12 kişi için tutuklama talebi

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında Saraçhane’den Taksim’e yürümek istedikleri gerekçesiyle dün sabah ev baskınlarıyla gözaltına alınan…

6 Mayıs 2024 16:30

Bursa’nın CHP’li yeni belediye başkanı yeğenine üst düzey görev verdi

AKP’den CHP’ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde, Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yeğenini belediyenin şirketine ‘başkan’ olarak…

6 Mayıs 2024 16:25

YSK kesin seçim sonuçlarını açıkladı

YSK Başkanı Ahmet Yener, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin kesin seçim sonuçlarını duyurdu. Yener, seçimlerin…

6 Mayıs 2024 16:14

Denizlerin izinde: Bugün neredeyiz?

"Tam bağımsız Türkiye sloganı içi boş bir slogan değildir. Bu sloganın ağırlığını taşıyabilmek antiemperyalist mücadelede…

6 Mayıs 2024 13:04

Denizlerin mücadelesi neydi?

"Şüphesiz onların yaptıklarını bir kaç sayfaya sığdırmak mümkün değil fakat yine de onların bunu ne…

6 Mayıs 2024 12:56
Reklam