Reklam
Kategoriler: AnalizEmek Postası

ANALİZ | Kiralık işçilik yasası: Yeni yasa neler getiriyor, neler götürüyor?

Reklam

Kamuoyunda “kiralık işçilik yasası” olarak bilinen “geçici işçilik yasası” TBMM komisyonunda kabul edildi. AKP hükümetinin verdiği önergeyle komisyonlarda görüşmeye başlanan yasa tasarısı kabul edilirse 4857 sayılı İş Kanunu’nda değişiklikler yapılacak. Değişikliklerle birlikte güvenceli çalışma biçimlerinin son kalıntılarının da büyük oranda ortadan kaldırılacağı görüşü uzmanlar tarafından dile getirilirken, verilen yasa tasarısında, yasanın gerekçesi olarak “değişen işgücü piyasaları” ve “rekabet koşulları” verildi.

Kıdem tazminatının fona devri ile beraber düşünüldüğünde “saldırı paketinin” bir bütünlük taşıdığı gözlemlenirken, yeni yasa ile birlikte “özel istihdam büroları” da statü kazanıyor. Bugüne değin Türkiye çapında 421 özel istihdam bürosu bulunurken, bunların “geçici iş ilişkisi” kurması yasayla yasaklanmış durumda. Yasa tasarısı meclisten geçerse bu kısıt kalkacak.

Geçici iş ilişkilerinin kurulabileceği durumların özetlendiği tasarıda iki başlık öne çıkıyor. Hamilelik, yıllık izin, askerlik vb.. gibi iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlarda işçinin boşalttığı pozisyonu patron “geçici işçi” ile doldurabilecek. Böylece “kaybedilen işgücü” kapatılmış olacak. Bu durumda asıl işçinin işe geri dönüşüne kadar “geçici işçilikle” işler görülmüş olacak.

“KAYIT DIŞI” SEKTÖRLERE DÜŞÜK STATÜ

Diğer ön plana çıkan başlık ise yasa tasarısı ev hizmetleri, mevsimlik tarım işçiliği, temizlik işleri, hasta bakımı gibi “kayıt dışı” sektörler olarak bilinen sektörlere statü getirilmesi. Bu alanda çalışanlar “süresiz olarak” geçici işçi olarak sayılacak ve özel istihdam bürolarında işe alınacaklar. Özellikle taşeronluk uygulamasının yaygın olduğu temizlik işlerinde “özel istihdam büroları” asıl işveren konumuna gelerek, işçinin çalıştığı yerdeki bağı tamamen koparılmış olacak. Diğer kayıt dışı sektörlerde de “düşük statü” kabul edilecek.

Geçici iş ilişkisinink kurulabileceği diğer alanlar ise önceden planlanmayan iş hacmi artışları ya da önceden bilinen iş hacmi artışlarında 4 ayla sınırlandırılmak üzere geçici iş ilişkisi kurulacak. Doğal afet, yangın vs.. gibi durumlarda ya da iş güvenliği açısından alınan önlemler için yapılan tadilat işlerinde de geçici iş ilişkisi kurulabilecek.

KAZANILMIŞ HAKLARA SINIRLANDIRMA

Yasa tasarısında geçici iş ilişkileri 8 ay ile sınırlandırılırken, 10’dan daha fazla işçi çalıştıran işyerleri için geçici işçilerin toplam işçilere göre oranının dört biri geçemeyeceği belirtiliyor. Özellikle bu tarz sınırlandırmalarda patronlar farklı şirketler kurarak sınırı geçmemeye özen gösterirken, bazı sektörlerde geçici işçiliğin asıl çalışma şekli haline gelmesinin önü açılıyor.

TURİZM SEKTÖRÜNDE HAKLAR GERİ ALINIYOR

Kiralık işçilik formülü ile özellikle çalışılan işyerinde sınırlı durumlar haricinde herhangi patronun herhangi bir hukuki sorumluluğu bulunmaması sağlanırken, işçilerin örgütlenme ve sendikalaşma özgürlüğü de kısıtlanıyor. Bununla birilkte kiralık işçilik ile taşeronluk uygulaması genişliyor.

Yasa tasarısına ek maddelerde getirilirken, özellikle turizm sektöründe denkleştirme süresi toplu sözleşme ile 6 aya çıkartılabilecek. Mevcut yasada bu durum 4 ayla sınırlandırılmış durumda.

Sonuçta yasa tasarısı AKP hükümetinin sermayeye yeni kaynak aktarımı sağlarken, emeğin haklarının da gasbına neden olacak. İşçi sınıfının bu saldırı paketine karşı kendi tavrını göstermesi ise artık yaşamsal bir hale gelmiştir. Önümüzdeki dönemde bunun için yol almak gerekecek.

Bu haber en son değiştirildi 27 Şubat 2016 19:58 19:58

Reklam

Önceki Haberler

Diyanet’in bu sefer de özel yemek menüsü ortaya çıktı: Haftanın dört günü kebap, iskender, biftek…

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Elazığ'da aday din görevlileri için düzenlediği yemek ihalesinde kurumun "özel yemek" listesi…

4 Mayıs 2024 12:58

Erdoğan İsrail’le ticaret şampiyonu MÜSİAD’a konuştu: Tek gayemiz Netanyahu hükümetini ateşkese zorlamak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD Yönetim Kurulu'nu kabulünde açıklamalarda bulundu. İsrail ile ticaretin durdurulması kararına…

4 Mayıs 2024 11:35

İşçi Filmleri Festivali’nde sansür: ‘Kanun Hükmü’ belgeseline yine yasak getirildi

19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara programında açılış filmi olarak belirlenen Yönetmen Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı…

3 Mayıs 2024 17:04

Gazeteci Barış Terkoğlu’na hapis cezası

Cumhuriyet yazarı gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikayeti üzerine, 'terörlede mücadele görev…

3 Mayıs 2024 16:02

Can Atalay’ın odasına İyi Parti’li vekil yerleşti

TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldüğü için yerleşemediği odası boşaltıldı. Boşaltılan odaya İYİ Partili Erhan Usta…

3 Mayıs 2024 14:21

Erdoğan’ın bir günlük koruma maliyeti 6,7 milyon TL’ye ulaştı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma ordusu için yılın ilk üç ayında 616 milyon TL harcanarak bir…

3 Mayıs 2024 14:03
Reklam