Arjantin'de askeri cuntanın 40. yılında gösteriler
Arjantin'de, 1976 yılında gerçekleştirilen askeri cuntanın 40. yılında, dikta döneminde hayatını kaybedenler ve mağdurlar için adalet çağrısı amacıyla gösteri düzenlendi.
Arjantin’de, 1976 yılında gerçekleştirilen askeri cuntanın 40. yılında, dikta döneminde hayatını kaybedenler ve mağdurlar için adalet çağrısı amacıyla gösteri düzenlendi.
Mayıs Meydanı’nda (Plaza de Mayo) düzenlenen gösteriye insan hakları örgütleri, çeşitli sol parti ve grupların yanı sıra askeri dikta döneminde kaybolan torunlarının izlerini süren “Mayıs Meydanı Anneleri” adlı grup da katıldı. Binlerce gösterici, ülkenin en karanlık dönemi olarak bilinen 1976-1983 yılları arasında muhalif sivillere yönelik işlenen suçların sorumlularının cezalandırılmasını istedi.
Meydanda kurulan platformda bir konuşma yapan Mayıs Meydanı Anneleri grubu lideri Estela de Carlotto, ülkede gerçekleştirilen ABD destekli darbenin 40. yılında Arjantin’e resmi ziyaret düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama’yı eleştirdi. Carlotto, “Bu felaketi hatırlarken Obama’nın yanında olacağımız bir zaman değil” ifadelerini kullandı.
Mayıs Meydanı Anneleri, Obama’nın sabah saatlerinde askeri dikta kurbanlarına saygılarını sunması için Anıt Park’ta (Parque de la Memoria) düzenlenen törene katılmamıştı.
Arjantin’i ziyareti, ülkede ABD destekli gerçekleşen askeri cuntanın 40. yılına denk gelen Obama da protestoların hedefi oldu.
Yakın zamanda ülkedeki insan hakları örgütlerinin çağrılarından sonra ABD yönetimi, Arjantin’deki diktatörlük dönemine dair askeri ve istihbarat kayıtlarındaki gizliliğinin kaldırılacağını duyurmuştu.
ABD’nin döneme dair arşivlerindeki kayıtların gizliliğini kaldırmasıyla gelecek davalara kanıt sağlanabileceği belirtiliyor.
Kirli Savaş” dönemi
Arjantin hükümetince, “Kirli Savaş” olarak adlandırılan diktatörlük döneminde karşıt görüşlü 13 bin kişinin kaybolduğu ya da öldürüldüğü tahmin ediliyor. İnsan hakları örgütleri ise bu sayının 30 binden fazla olduğunu belirtiyor.
Askeri dikta, ölüm kamplarında Nazi dönemini hatırlatan yöntemlerle organize cinayetlere girişmişti. Doktorlar tarafından vücutlarına sinir sistemini etkileyen sedatif enjekte edilen birçok muhalif, canlı canlı Güney Atlantik’in dondurucu sularına atılmıştı. Dönemin yetkililerinden bini, gerçekleştirilen insan hakları ihlalleri nedeniyle yargılanmış ve yüzlercesi de mahkum edilmişti.
Hapisteyken dünyaya getirdikleri çocukları askeri dikta tarafından ellerinden alınan çocukların izlerini süren Mayıs Meydanı Anneleri’nin de adalet arayışı sürüyor. Bebekleri ellerinden alınan anneler daha sonra öldürülmüş ve bu bebeklerin çoğu da askeri dikta dönemi ordu yetkililerinin ailelerince büyütülmüştü. Şu ana kadar bu torunlarının izlerini süren Mayıs Meydanı Anneleri’nin 119 çocuğa ulaştığı ancak o dönem kaybolan çocukların 400’den fazlasını aramaya devam ettikleri belirtiliyor.