Başkanlığın yarın Meclis'e geleceği açıklanırken Kılıçdaroğlu: Yenikapı'ya sadık kalan tek kişi benim

CHP lideri Kılıçdaroğlu başkanlık teklifinin Meclis'e getirileceği açıklanırken 'Yenikapı ruhu'ndan söz etmeye devam etti.

Başkanlığın yarın Meclis'e geleceği açıklanırken Kılıçdaroğlu: Yenikapı'ya sadık kalan tek kişi benim

Başbakan Binali Yıldırım, AKP ve MHP’nin üzerinde dün uzlaşıya vardığı anayasa değişikliği teklifinin Meclis’e yarın sunulacağını söyledi. Yıldırım anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “Yarından itibaren TBMM’ye veriyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu sıralarda NTV canlı yayınına konuk olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından AKP cenahının ortaya attığı “Yenikapı ruhu”yla ilgili uzun bir sürenin ardından bir kez daha konuşarak, “Yenikapı ruhuna sadık kalan tek kişi benim” dedi.

NTV’de Ahmed Arpat’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’nin çağrısıyla İstanbul Yenikapı’da düzenlenen mitingde ilan edilen “Yenikapı ruhu” denen ‘tanımsız’ kavram için, “Yenikapı ruhuna sadık kalan tek kişi benim. Orada açıkladığım 12 maddede mutabık kalmıştık ama o maddelere uyan yok!” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun programdaki konuşmalarından bazı başlıklar şöyle:

‘Bu ortamda anayasa değişikliği mi olur?’

OHAL olan bir ülkede anayasa değişiyor. İnsanlar düşüncelerini açıklamaktan korkuyorlar. Üniversiteleri suskun olan bir ülkede sağlıklı anayasa hazırlanamaz. Hangi hukuk fakültesi dekanı korkudan konuşabilir, hangi akademisyen konuşabiliyor. Türkiye’de medya özgürlüğü yoktur, özgürce düşüncelerini ifade etmek isteyenler zaten kendilerini şu veya bu şekilde ya mali baskı altında ya da hapishanede buluyorlar. Bu ortamda anayasa değişikliği mi olur.

‘Partili cumhurbaşkanlığı’

Bizim bugüne kadar oluşan 140 yıllık geleceğimize aykırılık teşkil ediyor. Kenan Evren’in koyduğu kuraldan hiçbir farkları yok. Parlamenter sistemi bir araya gelip düzeltelim. Benim görüşüm var. Ama belki eksik yanlış olabilir. Oturup insan gibi bir arada tartışırız konuşuruz.

Demokrasi askıda

330’un altında olursa gitmez. 82 Anayasası yüzde 92 oyla kabul edildi. Yüzde 92 halk 1982 Anayasası’na evet dedi. Olağanüstü kurallar vardı. Demokrasi askıdaydı şimdi yine askıda. Hapishanelerinde 146 gazetecinin tutuklu olduğu bir ülkede demokrasiden söz edebilir miyiz? Türkiye bu kafayla giderse ve yönetilirse çok daha büyük sorunlara gebe olur. Boş kağıda imza atan milletvekilleri akıllarını kime kira verdiler. Boş kağıda imza atma nereden çıktı? Boş kağıda imza atanlar yarın siz de görün.