"Başkanlık Sistemi Raporu"nda skandal ayrıntı: Erdoğan üniversite mezunu değil mi?

"Anayasa Mutabakat Komisyonu"nun çalışmalarına başlamasından bir gün önce milletvekillerine dağıtılan "Türk Tipi Başkanlık Sistemi Raporu"ndaki bir ayrıntı Türkiye tarihinin en büyük skandalının adeta itirafı niteliğinde.

“Anayasa Mutabakat Komisyonu”nun çalışmalarına başlamasından bir gün önce milletvekillerine dağıtılan “Türk Tipi Başkanlık Sistemi Raporu”ndaki bir ayrıntı Türkiye tarihinin en büyük skandalının adeta itirafı niteliğinde.

Kütahya merkezli Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi bünyesinde Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hüsamettin İnaç, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Cantürk Caner ile araştırma görevlisi Bakko Mehmet Bozaslan tarafından hazırlanan raporda “Başkan”ın seçilme yeterliliğine ilişkin eğitim şartına dair yapılan “lise mezunu olma” önerisi eski bir tartışmayı yeniden alevlendirecek gibi görünüyor.

2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Yalçın Küçük ve 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu tarafından gündeme getirilen Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite mezunu olmadığı iddiaları çokça tartışılmıştı.

b7748408d0ce29111c9e2fdf7c66

O tartışmalarda önce Erdoğan tarafından bir mezuniyet belgesi sunulmuştu. Mezuniyet belgesine göre, 2443 numaralı Erdoğan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesi’nden 1980-1981 öğretim yılının Şubat ayında mezun olmuştu ancak mezun olduğu bölüm yazmıyordu. Ayrıca Dekan olarak Doç. Dr. Sinan Artan’ın imzası vardı.

Bu belgenin de tartışmaların önüne geçememesi ve MHP’li Halaçoğlu tarafından tekrar gündeme getirilmesi üzerine bu kez 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Marmara Üniversitesi Erdoğan’ın diploması diyerek yeni bir diploma yayınladı. Üzerinde kopya olduğunu gösteren “Düplikat” yazısı dikkat çeken ve herhangi bir imza taşımayan diploma Marmara Üniversitesi Rektörü Zafer Gül tarafından cansiparane bir şekilde savunulmuştu. Buna rağmen Halaçoğlu bu diplomadaki “garipliklere” işaret etmekte gecikmemişti.

Gerçektende diploma incelendiğinde Erdoğan’ın öğrenci numarası 8354, bölümü İşletme ve okulun dekanı Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel olmuştu.

Marmara Üniversitesi Rektörü Gül'den açıklamaYürürlükteki Anayasa’ya göre bir kişinin Cumhurbaşkanı olabilmesi için üniversite mezunu olması gerekiyor. Bu konuda hiçbir tartışma yokken ve makul bir açıklaması da yapılmadan Başkan olabilmek için bu şartın “lise mezunu olmak” şeklinde değiştirilmesinin önerilmesi akıllara yeniden bu diplomaları getirdi.

 

Şimdi cevaplanması gereken soru, Erdoğan üniversite mezuniyeti şartını yerine getirip Cumhurbaşkanı olduğuna göre neden Başkanlık sisteminde lise mezuniyeti şartı öneriliyor? Daha önemlisi, bu öneri Erdoğan’ın aslında üniversite mezunu olmadığının itirafı mı?