Binali Yıldırım, Mehmet Şimşek'e karşı: "Bizim notumuzu 3-5 kuruluş belirleyemez"

Başbakan Binali Yıldırım, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine ilişkin, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'le ters düşen açıklamalarda bulundu.

Binali Yıldırım, Mehmet Şimşek'e karşı:

Başbakan Binali Yıldırım, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine ilişkin, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’le ters düşen açıklamalarda bulundu.

Çankaya Köşkü’nde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) heyetini kabulünde konuşan Yıldırım, Mehmet Şimşek’in “Ciddiye alıyoruz, yükseltmeye çalışacağız” değerlendirmesinin aksine, “Bizim notumuzu 3-5 tane değerlendirme kuruluşu belirleyemez. Bizim notumuzu esnaf, vatandaş belirler. Biz hesabı size vereceğiz, derecelendirme kuruluşlarına değil” diye konuştu.

“5 kişiden biri daha iyi diyor”

Yıldırım, ülkenin ekonomik durumunun çok iyi durumunda olduğunu öne sürerek, “Türkiye’nin ekonomik göstergeleri dünyadaki birçok ülkeden çok daha iyi durumda. Dış ticaret verileri açıklandı. Ağustos ayında ihracatımız Temmuz ayına göre yüzde 8 artış sağladı. Ekonomiye güven Eylül ayında Ağustos’a göre yüzde 21 arttı. Her 5 kişiden biri ekonominin daha iyiye gittiğini söylüyor. Vatandaş bunu söylerken değerlendirme kuruluşlarının ne söylediğinin önemi var mı?” ifadelerini kullandı.

“3-5 kuruluş belirleyemez”

Yıldırım konuşmasının devamında, “Bizim notumuzu 3-5 tane değerlendirme kuruluşu belirleyemez. Bizim notumuzu esnaf, vatandaş belirler. Biz hesabı size vereceğiz, derecelendirme kuruluşlarına değil. Herkes yerini yurdunu bilsin. Türkiye’ye ayar vermeye çalışanlar 15 Temmuz’da derslerini aldılar” dedi.

“Ciddiye alıyoruz” demişti

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 29 Eylül Perşembe günü AA’ya yaptığı açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” düzeyin altına düşürmesine ilişkin olarak, “Kredi notu düşüşünü ciddiye alıyoruz, tekrar yükseltmek için yoğun bir çaba içine gireceğiz. Bu önemsiz de değil, ama dünyanın sonu da değil” demişti.

http://gazetemanifesto.com/2016/09/29/akpden-moodys-carki-not-indirimini-ciddiye-aliyoruz/