Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu son toplantısında, “Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu” kurulmasına karar verdi. AKP’li İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, sokağa çıkma yasakları ve Türkiye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin önerileri ise gündeme dahi almadı.
TBMM Türkiye’nin sorunlarını araştırmaktan kaçtı
Son dönemde yaşanan Suruç ve Ankara katliamları, Tahir Elçi’nin öldürülmesi gibi önemli toplumsal olaylar için CHP ve HDP’nin verdiği çeşitli Meclis araştırma önergelerini, zaman zaman MHP’nin de desteğiyle reddeden AKP milletvekilleri daha önce de ‘evlilikler azalıyor’ diye Meclis araştırması başlatmıştı.
CHP’nin talebi üzerine “Toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge” verilmişti. Temmuz ayında yapılan oylamada CHP ve HDP’li vekiller evet oyu verirken, AKP ve MHP’li vekiller ‘hayır’ oyu kullanmıştı.
Son olarak da, HDP’nin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili Meclis araştırması açılması önergesi reddedilmişti.
En büyük dert Batı ülkelerindeki İslam düşmanlığı
AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu başkanlığında önceki gün toplanan komisyonda, kurulacak alt komisyonlarla ilgili kararlar alındı. Yeneroğlu önlerindeki takvim kapsamında önceliklerinin çocuk haklarıyla ilgili bir alt komisyon ve “Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu” kurulması olduğunu söyledi.
CHP’li üyeler ise başta Diyarbakır’daki sokağa çıkma yasakları ve çatışma ortamının incelenmesi olmak üzere kendilerinin de çeşitli önergeleri olduğunu, bunların da gündeme getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ancak komisyon başkanı itirazları kabul etmedi.
Yeneroğlu, ‘İslam düşmanlığı’nı inceleyecek alt komisyonunun gerekçesini açıklarken Avrupa’da yaşayan Müslümanların hedef olduğu yasaklara değinerek “Bizim dışarıda 6 milyon insanımız var, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan 20 milyon Müslüman var” dedi ve bunlarla ilgili de Meclis’in ciddi sorumlulukları olduğunu savundu. Yeneroğlu komisyonlarda geçmişte “İslam düşmanlığının temel sebepleri ve yargı, yürütme ve yasama nezdindeki sonuçları ele alınmadığı için bu konuyla ilgili bir önerinin karara bağlanmasının Meclis itibarı açısından çok faydalı ve uluslararası boyutu itibarıyla da önemli” olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Sokağa çıkma yasakları görmezden gelindi
Komisyonun CHP’li Üyesi Şenal Sarıhan, İnsan Hakları Derneği ve diğer çok sayıda sivil toplum kuruluşunun, sokağa çıkma yasaklarının yerinde incelenmesi ile ilgili kendilerine yaptığı başvurular olduğunu anımsatarak, toplantıda bu konunun da gündeme eklenmesini istedi. Yeneroğlu, bu yönde bir başvurunun kendilerine ulaşmadığını belirterek öneriyi geri çevirdi.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda bugün itibarıyla, işleme alınıp inceleme aşamasında olan, 25. dönemden 172, 26. dönemden 125 adet olmak üzere toplam 297 adet başvuru bulunuyor. Bu dönem Türkiye gündemindeki bazı önemli konular için alt komisyonlar kurmayı hedefleyen Komisyon, muhalefetin gündeme getirdikleri de dahil, 30 önerge içerisinden 6 tanesini seçecek.
Bu haber en son değiştirildi 10 Ocak 2016 12:01 12:01
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…
MHP’li vekillerin altın kaçakçılığı ve kara para iddiaları siyaseti karıştırdı. Bahçeli’nin tavrı, Dubai bağlantıları ve…
İstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak…