Reklam
Kategoriler: İç Açı

Bir elinde ayna, bir elinde cımbız: Meclis Batı’daki İslam düşmanlığını inceleyecek

Reklam

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu son toplantısında, “Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu” kurulmasına karar verdi. AKP’li İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, sokağa çıkma yasakları ve Türkiye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin önerileri ise gündeme dahi almadı.

TBMM Türkiye’nin sorunlarını araştırmaktan kaçtı

Son dönemde yaşanan Suruç ve Ankara katliamları, Tahir Elçi’nin öldürülmesi gibi önemli toplumsal olaylar için CHP ve HDP’nin verdiği çeşitli Meclis araştırma önergelerini, zaman zaman MHP’nin de desteğiyle reddeden AKP milletvekilleri daha önce de ‘evlilikler azalıyor’ diye Meclis araştırması başlatmıştı.

CHP’nin talebi üzerine “Toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge” verilmişti. Temmuz ayında yapılan oylamada CHP ve HDP’li vekiller evet oyu verirken, AKP ve MHP’li vekiller ‘hayır’ oyu kullanmıştı.

Son olarak da, HDP’nin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili Meclis araştırması açılması önergesi reddedilmişti.

En büyük dert Batı ülkelerindeki İslam düşmanlığı

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu başkanlığında önceki gün toplanan komisyonda, kurulacak alt komisyonlarla ilgili kararlar alındı. Yeneroğlu önlerindeki takvim kapsamında önceliklerinin çocuk haklarıyla ilgili bir alt komisyon ve “Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu” kurulması olduğunu söyledi.

CHP’li üyeler ise başta Diyarbakır’daki sokağa çıkma yasakları ve çatışma ortamının incelenmesi olmak üzere kendilerinin de çeşitli önergeleri olduğunu, bunların da gündeme getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ancak komisyon başkanı itirazları kabul etmedi.

Yeneroğlu, ‘İslam düşmanlığı’nı inceleyecek alt komisyonunun gerekçesini açıklarken Avrupa’da yaşayan Müslümanların hedef olduğu yasaklara değinerek “Bizim dışarıda 6 milyon insanımız var, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan 20 milyon Müslüman var” dedi ve bunlarla ilgili de Meclis’in ciddi sorumlulukları olduğunu savundu. Yeneroğlu komisyonlarda geçmişte “İslam düşmanlığının temel sebepleri ve yargı, yürütme ve yasama nezdindeki sonuçları ele alınmadığı için bu konuyla ilgili bir önerinin karara bağlanmasının Meclis itibarı açısından çok faydalı ve uluslararası boyutu itibarıyla da önemli” olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Sokağa çıkma yasakları görmezden gelindi

Komisyonun CHP’li Üyesi Şenal Sarıhan, İnsan Hakları Derneği ve diğer çok sayıda sivil toplum kuruluşunun, sokağa çıkma yasaklarının yerinde incelenmesi ile ilgili kendilerine yaptığı başvurular olduğunu anımsatarak, toplantıda bu konunun da gündeme eklenmesini istedi. Yeneroğlu, bu yönde bir başvurunun kendilerine ulaşmadığını belirterek öneriyi geri çevirdi.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda bugün itibarıyla, işleme alınıp inceleme aşamasında olan, 25. dönemden 172, 26. dönemden 125 adet olmak üzere toplam 297 adet başvuru bulunuyor. Bu dönem Türkiye gündemindeki bazı önemli konular için alt komisyonlar kurmayı hedefleyen Komisyon, muhalefetin gündeme getirdikleri de dahil, 30 önerge içerisinden 6 tanesini seçecek.

Bu haber en son değiştirildi 10 Ocak 2016 12:01 12:01

Reklam

Önceki Haberler

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47

TKH’den Kobani Davası açıklaması: İstibdat rejiminden kurtuluş emekçilerin ortak devrimci mücadelesinde

Türkiye Komünist Hareketi'nden (TKH) Kobani Davası sonrasında yapılan açıklamada, " verilen kararın siyasi olduğu ve…

17 Mayıs 2024 17:43

Beş ilde gençlik ‘Laiklik Özgürlüktür’ demek için buluşuyor

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler tarafından düzenlenen 'Laiklik Özgürlüktür' buluşmaları başlıyor. Beş ilde yüzlerce gencin…

17 Mayıs 2024 17:34

DSÖ: Gazze’deki hastanelerin yakıta ihtiyacı var

DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevi, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de, hastanelerin yakıta ihtiyaç duyduğunu belirterek "Yakıtları olmazsa…

17 Mayıs 2024 16:54

Gerici Bakan Tekin, öğretmenlere savaş açtı

Daha birkaç ay önce kamuda 68 bin öğretmen açığı olduğunu söyleyen Tekin, bundan böyle yılda…

17 Mayıs 2024 16:11
Reklam