Açılışı Erdoğan yapacak: Çamlıca'ya vurulan 'hançer'de ilk namaz yarın

Yapımı büyük tartışmalara neden olan Çamlıca Camii'nde ilk namaz yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla kılınacak.

Açılışı Erdoğan yapacak: Çamlıca'ya vurulan 'hançer'de ilk namaz yarın

Mimarların, çevrecilerin, tarihçilerin ve İstanbulluların büyük tepkilerine rağmen dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2013’te yapımına başlanılan Çamlıca Camii’nin inşaatında sona gelindi.

72 metrelik kubbesiyle, hem Sultanahmet ve Selimiye Camii gibi bir çok Osmanlı eserine ‘rakip’ olma hem de Erdoğan’ın döneme ‘mührünü’ vurma iddiası taşıyan camide ilk namaz yarın (Kadir Gecesi) kılınacak.

Tayyip Erdoğan’ın ‘olağanüstü ısrarı’ ile ve halka hiç bir şekilde sorulmadan yapımına başlanan cami için İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, “Camiyi söz verdiğimiz tarihte hizmete açamayacağız. Ama Kadir Gecesi’nde camii avlusunda teravih namazı kılacağız.” dedi.

Külünk aynı zamanda, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından istifa eden dört bakanla ilgili olarak, “Günah işleme özgürlüğüne müdahale edildi” yorumuyla kamuoyunun yakından tanıdığı AKP’li milletvekili Metin Külünk’ün ağabeyi.

Türkiye’nin en büyük camisi!

İnşaatı bittiğinde Türkiye’nin en büyük cami kompleksi olacak olan camide aynı zamanda 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 1000 kişilik konferans salonu 3 bin metrekarelik kütüphane, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi ve 3 bin 500 araçlık kapalı otopark yer alacak.

İşçilerin kanı üzerinde yükseldi

1 Temmuz’a yetiştirilme telaşıyla işçilerin geceleri dahil çalıştırıldığı cami inşaatında bir işçi de hayatını kaybetti. Hasan Başkurt isimli işçi, kubbe yapımı esnasında 15-20 metre yükseklikten düşerek feci şekilde can verdi. Basına yansıyan bir çok iş kazasının yaşandığı inşaatta bir çok kaza ve ölümün de işçilere yapılan baskıyla gizli kaldığı, “Cami yapıyoruz. Bu hayırlı bir iştir” denilerek kabullendirildiği biliniyor.

Firma işten çıkardı, tazminatlar ödenmedi

Harcında işçilerin kanı bulunan cami inşaatının yükleniciliği yapan firma (Gür Yapı), 30 işçiyi tazminatlarını ödemeden işten çıkarmıştı. Bunun üzerine işçiler caminin minaresine, çatısına ve vinçlerin tepesine çıkarak eylem yapmıştı. İşçiler saatler süren müzakerelerin ardından ikna edilmişti.

Rant yaratacak!

İstanbul’un her tarafından görülebilecek şekilde inşa edilen cami kompleksi 15 bin metrekare alanda bulunuyor. İnşaatın bitmesiyle birlikte arsa ve emlak fiyatlarının önemli ölçüde artacağı değerlendirilen cami bölgesi için emlak sektörü de ellerini ovuşturuyor. Caminin özellikle bölgeye gelecek insan yoğunluğunu artırması beklenirken, ticari gayrimenkullerde fiyat artışının da çok yüksek seviyede olacağı kaydediliyor.

‘Zorunlu bağış’larla yapıldı iddiası

Yapımının finansmanı ile ilgili olarak Üsküdar’ın AKP’li Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in “Cami tamamen hayırsever vatandaşların bağışı ile yapılıyor. Bir kuruş devletin, kamunun parası yoktur. Çamlıca Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği diye bir dernek kurulmuştur. Bu derneğin kontrolünde yürüyen bir projedir.” diye konuştuğu Çamlıca Camii’nin, bir çok büyük çaplı kamu ihalesinin verildiği işadamlarından alınan “zorunlu” bağışlarla yaptırıldığı iddia edilmişti.

Çevresine rezidans, otel ve eğlence merkezi yapılacak

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de Şubat ayında düzenlediği basın toplantısında, Çamlıca cami inşaatı çevresinde 56 dönümlük alanın turistik tesis alanı olarak tahsis edildiğini açıklamış, bu alanın rezidans, otel, eğlence merkezi olarak kullanılacağını kaydetmişti.

CHP’li Tekin, camiden ‘sıradan’ vatandaşların faydalanamayacağını öne sürerek, “Kim gidecek? Zat-ı muhteremler gidecek. Nasıl gidecekler? Evlerinin oradan özel tünel yaparak. Vallahi ne söylenir bilmiyorum ama kime söyleyeceğiz ne söyleyeceğiz. Yargının durumunu hepiniz biliyorsunuz. Daha önce alınmış yargı kararları var. Bu kararların hiçbir tanesi hayata geçirilmiş değildir.” sözlerini kullanmıştı.

Kuşların göç yollarını değiştirecek

Cami yapılan Çamlıca bölgesi, sayılı göç yolları üzerinde yer alıyor. Çamlıca Tepesi her ilkbahar ve sonbaharda yüz binlerce göçmen kuşun geçtiği dünyanın sayılı kuş göç yollarının üzerinde bulunuyor. Caminin yüksek minarelere ve yüksek ses seviyesine sahip olması nedeniyle kuşların daha fazla enerji harcayıp daha da yükseleceği ya da yön değiştireceği belirtiliyor.  Ayrıca kuşların dinleme alanı olarak da bilinen Büyük Çamlıca Korusu, cami kompleksiyle bölgede başlayacak yapılaşma sonrası bu özelliğini yitirecek.