Charlie Hebdo'dan saldırının yıldönümü için özel sayı

Charlie Hebdo dergisinin basılmasıyla başlayan ve 12 kişinin öldürüldüğü saldırının yıldönümünde dergi hala hedefte.

Charlie Hebdo'dan saldırının yıldönümü için özel sayı

Charlie Hebdo saldırısında ölenler

Frédéric Boisseau, 42 yaşında, Sodexo işçisiydi
Franck Brinsolaro, 49 yaşında, polis memuruydu
Jean “Cabu” Cabut, 76 yaşında, karikatüristti
Elsa Cayat, 54 yaşında, psikoanalist ve köşe yazarıydı
Stéphane “Charb” Charbonnier, 47 yaşında, Charlie Habdo’nun baş editörü olan karikatürist ve köşe yazarıydı
Philippe Honoré, 74 yaşında, karikatüristti.
Bernard Maris, 68 yaşında, ekonomist, editör ve köşe yazarıydı.
Ahmed Merabet, 42 yaşında, polis memuruydu
Moustapha Ourrad, 20 yaşında, redaktördü
Michel Renaud, 69 yaşında, organizatördü
Bernard “Tignous” Verlhac, 57 yaşında, karikatüristti
Georges Wolinski, 80 yaşında, karikatüristti

Bugün Charlie Hebdo dergisinin basılmasıyla başlayan ve aralarında karikatüristler Jean Cabut, Stéphane Charbonnier, Philippe Honoré, Bernard Verlhac ve Georges Wolinski’nin de bulunduğu 12 kişinin öldürüldüğü saldırının ilk yıldönümü. Geçtiğimiz Kasım ayında yine Paris’te yaşanan saldırılar nedeniyle kalabalık anmalardan kaçınıldığı görülüyor.

El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki kolu tarafından üstlenilen saldırı, Charlie Hebdo’nun dergi Muhammed karikatürleri yayınlaması bahane edilerek gerçekleştirilmişti. Saldırının devamında, bir rehine krizi de yaşanmış ve 3 saldırgan ile birlikte 9 Ocak’a kadar yaşanan olaylarda 4 rehine ve 1 polis de hayatını kaybetmişti.

CharlieHebdo2Charlie Hebdo hala hedefte

Charlie Hebdo ise saldırının ilk yıldönümünde yine çok tartışılacak bir kapakla özel bir sayı çıkardı. Dergi, saldırıyı anmak için “Bir yıl geçti: Suikastçi hala dışarıda” başlığıyla çıkardığı özel sayının kapağında ellerinde kan ve sırtında kalaşnikof tüfek olan kızgın bir tanrı karikatürü yayınladı.

Dinci gericiliğe ve din adına yapılan vahşete karşı mizahı ağır bir silah gibi kullanan derginin editörü Laurent “Riss” Sourisseau, Fransa’da laikliğin sürekli artan bir saldırı altında olduğunu vurgulayarak, “Charlie Hebdo her zaman laikliği savundu. Evet, bu fikri savunmak için giderek daha fazla sertleştiğimiz de doğru. Sürekli olarak bize saldırılıyor ve hakaret ediliyor, sürekli olarak sorgulanıyoruz ve şimdi de bir tür köktencilik olarak gösterilmeye isteniyoruz. Herşey tersine döndü.” diyor.

hebdo binasi

Parisliler Charlie Hebdo saldırısında ölenleri anmaya başladılar

Parisliler tıpkı geçen yıl saldırıdan sonra yapılan ve 1,5 milyon kişinin katıldığı büyük yürüyüşte olduğu gibi bu yıl da Charlie Hebdo saldırısını anıyorlar. Hafta başından itibaren derginin bulunduğu bina önüne gelen kişiler mum yakarak saygılarını sunuyorlar.

Bugün, saldırıların gerçekleştiği yerlerde olayların anısına anı plaketleri asılacağı ve Pazar günü ise Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’na (Place de la Republique) saldırılarda hayatını kaybedenlerin anısına 10 metrelik bir meşe ağacı dikileceği söyleniyor. Bu törende, Fransız müzisyen Johnny Hallyday’in de, geçen yılki yürüyüşü hatırlatmak üzere, “Un Dimanche de Janvier” (Bir Ocak Pazar’ı) şarkısını söylemesi bekleniyor.

cumhuriyet meydanı

Charlie Hebdo’nun özel sayısına tepkiler

Charlie Hebdo’nun saldırılardan sonra Muhammed karikatürü yayınlayarak “Herşey affedildi” başlığını atmasından sonra saldırıların yıldönümü için çıkarttığı özel sayısında bu kez tanrıyı terörist olarak gösterip “Bir yıl geçti: Suikastçi hala dışarıda” başlığını kullanması Vatikan’ın tepkisini çekti.

Vatican günlük gazetesi “L’Osservatore Romano”da yayınladığı baş yazıda, Charlie Hebdo’yu “Fransız haftalık dergisi bir kez daha her inançtan dini liderlerin din adına uygulanan şiddeti reddettiğini unutuyor. Charlie Hebdo’nun tercihi, bugün dünyada herkesin “politik olarak doğru olmak” için gösterdiği aşırı dikkate karşı hangi dine mensup olursa olsun her inananın tanrı inancını yok saymak isteyen ve saygı göstermeyen saçmalık olmaya varıyor.” diye hedef gösterdi.