CIA Direktörü: Özerk Kürt devleti konuşulmalı

Eski ABD Merkezi İstihbarat Servisi (CIA) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Başkanı Michael Hayden, özerk bir Kürt bölgesinin Ortadoğu’da yeni bir siyasi yapı kurulmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

CIA Direktörü: Özerk Kürt devleti konuşulmalı

Eski ABD Merkezi İstihbarat Servisi (CIA) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Başkanı Michael Hayden, özerk bir Kürt bölgesinin Ortadoğu’da yeni bir siyasi yapı kurulmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Bu açıklamalarla, ABD’nin resmi açıklamalarında tanımadığını söylediği Suriyeli Kürtlerin başını çektiği federasyon ilanına bir arka kapı açılıp açılmadığı ise önümüzdeki günlerde görülecek.

Michael Hayden, Ortadoğu’daki 20. yüzyıl politik mimarisinin çöktüğünü belirtirken, “Eski gitti ve yeninin yaratılması gerekiyor. Bu durumda yapılması ve konuşulması gereken Kürtler’in geleceğidir. Yani özerk bir Kürt bölgesi” dedi.

Kuzey Suriye’nin Rimelan kentinde geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıda, “Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi” metninin kabul edildiği bildirilmiş ve Kürtler’in kontrolündeki üç kantonun da yeni kurulacak federal sistem içerisinde yer alacağı duyurulmuştu.

Rusya’da faaliyet gösteren Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası Birliği Başkanı Merab Şamoyev da, yeni anayasada federal yapılara yer verilmemesi halinde Suriyeli Kürtler’in bağımsızlık ilan edeceklerini söylemişti.

Öte yandan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunun gerçekleşmesi gerektiğini belirterek, “Bağımsızlık için ya hepimiz yok olacağız ya da kanımız pahasına başaracağız” demişti.

Barzani, kurulmasını amaçladığı bağımsız Kürdistan’ın başkanı olmayacağını da belirtmişti.