Danıştay kanunu Meclis’te kabul edildi, işte tüm ayrıntılar...

Danıştay kanunu kabul edildi, kanun ile ilgili tüm detaylar...

Danıştay kanunu Meclis’te kabul edildi, işte tüm ayrıntılar...

AKP’nin önerisi ile tatile girmeyen ve  gece gündüz, patlamalar, can kayıpları demeden “can hıraş” çalışan Meclis’te,  Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Danıştay üyelikleri sil baştan

Kanuna göre, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay üyelerinin üyelikleri sona erecek, vekalet edenler hariç olmak üzere Danıştay Başkanı, başsavcısı, başkanvekili ve daire başkanı olarak görev yapanların Danıştay üyelikleri ise devam ederken diğer üyelikler için seçim yapılacak.

Danıştay ve Yargıtay daire sayıları düşüyor, Danıştay’ın yetkileri sınırlanıyor

Yasayla birlikte adli ve idari yargıda bölge adliye mahkemelerinin 20 Temmuz’da hayata geçmesiyle birlikte yargıda büyük dönüşüm yaşanacak. Yargıtay’da 46 olan daire sayısı 12’si ceza 12’si hukuk olmak üzere 24’e düşürülecek. Danıştay daire sayısı 17’den 10’a düşecek. Danıştay, dokuzu dava, biri idari daire olmak üzere 10 daireden oluşacak.Toplantı ve görüşme yeter sayısı, İdari Dava Daireleri Kurulu için 15,Vergi Dava Daireleri Kurulu için ise 11 olacak.Danıştayın temyiz merci olarak görevi, bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması şeklinde ortaya çıkan hukuka aykırılıklarındenetimini yapmakla sınırlı olacak.

Başkanlık Kurulunun kararlarına karşı Başkanlar Kuruluna 7 gün içinde itiraz edilebilecek. Başkanlar Kurulu, Başkanlık Kurulu kararlarını aynen onaylayabileceği gibi değiştirerek de onaylayabilecek. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin olacak, bu kararlar aleyhine başka bir yargı mercine başvurulamayacak. Mevcut dosyaların makul sürede karara bağlanabilmesi amacıyla daha önce 3 yıl olarak belirlenen İdari Dava Daireleri Kurulunun sürekli görev yapanbir kurul haline getirilmesi ve bu kapsamda kurulda görevli üyelerin dairelerinde heyete katılmaması kararı 31 Aralık 2019’a kadar uzatılıyor. Nöbetçi idare ve vergi mahkemesi hakimleri, aynı zamanda nöbetçi bölge idare mahkemesinde görev yapmayacak.

 Yargı bağımsızlığı,”performans değerledirmesi” tehdidi altında

Hakim ve savcılar kanun ylu değerlendirme formu ile sopaysıyla karşıya karşıya kalacak.Düzenlemeye göre, kanun yolu incelemeleri sonunda, hakim ve savcılar hakkında kanun yolu değerlendirme formu düzenlenecek ve bu form, derece yükselmelerinde dikkate alınacak.

Kanun yolu değerlendirme formu; soruşturmanın niteliği, iddianame,karar veya hükmün hukuka uygunluğu ve isabet derecesi, soruşturma, kovuşturma veya yargılamanın hedef sürede tamamlanması, gereksiz masrafa sebebiyet verilmemesi, duruşmalara hazırlıklı çıkılması veya hazırlıksız çıkılarak gecikmelere neden olunması, dosyaların eksiklik nedeniyle geri çevrilmeye neden olmayacak şekilde görevli daire veya birime gönderilmesi, dava konularının anlayış ve yönlendirilmesi ile mütalaa, gerekçeli karar ve tebliğnamelerin yazılış, tahlil ve sonuçlandırılmasında başarı gösterilmesi gibi hususlar dikkate alınarak, “çok iyi”, “iyi”, “orta” ve “zayıf” şeklinde düzenlenecek.

Yapılan incelemede olumlu veya olumsuz kanaat edinilememesi halinde,değerlendirme formu bu durum belirtilerek düzenlenecek. Hükmün onanmış veya bozulmuş olması tek başına olumlu veya olumsuz değerlendirme yapılmasını gerektirmeyecek.İncelenen karara uygun muhalefet şerhi bulunması halinde olumsuz değerlendirme yapılamayacak.İstinaf kanun yolu incelemesi sonucu düzenlenen değerlendirme formuile temyiz incelemesi sonucu düzenlenen değerlendirme formu arasında çelişki bulunması halinde, temyiz mercilerince düzenlenen değerlendirme formu esas alınacak.

Değerlendirme formu, kararı inceleyen heyetin başkanı tarafından düzenlenecek.Hakkında değerlendirme formu düzenlenenler, formun UYAP’a kaydedilmesinden itibaren bir ay içinde gerekçelerini belirtmek suretiyle değerlendirme formunun yeniden incelenmesini isteyebilecek.Yeniden inceleme talebi, başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde incelemeyi yapan daire tarafından oy çokluğuyla karara bağlanacak.

Yine kabul edilen Kanunda, hakim ve savcıların mesleğe kabullerinde yazılı ve sözlü sınav konusunda değişiklikler getirilirken;Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlara ilişkin soruşturmalar,suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan cumhuriyet başsavcılığınca yürütüleceğine; davaların ise suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan ağır ceza mahkemesinde görüleceğine ilişkin düzenlemeler de bulunuyor.