Danıştay noktayı koydu: Öğrencilerin gösteri düzenlemesi suç değil

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatından "izinsiz gösteri, toplantı düzenlemek ve katılmak" fiilini suç olmaktan çıkardı.

Danıştay noktayı koydu: Öğrencilerin gösteri düzenlemesi suç değil

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatından “izinsiz gösteri, toplantı düzenlemek ve katılmak” fiilini suç olmaktan çıkardı.

Bakanlık, 1 Temmuz 2015’te Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğindeki disiplin hükümlerinde değişikliğe gitmiş, “izinsiz gösteri ve toplantı düzenlemek ve katılmak” gerekçesiyle öğrencilerin okuldan 1 ila 5 gün arasında uzaklaştırma cezası almasının önünü açmıştı. Danıştay’ın bu kararıyla öğrencilere sözkonusu cezaların verilmesinin olanağı ortadan kalktı.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Danıştay maddenin yeterince açık olmadığı için okul dışı etkinliklerin de soruşturulmasına neden olabileceğini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı ise karara itiraz etti.

MEB: Okulda gösteri eğitimi sekteye uğratıyor

MEB’i Danıştay’a gönderdiği savunmada, “izinsiz gösteri, etkinlik ve toplantıya dair disiplin hükmünün okul sınırları içindeki davranışlara ilişkin olduğu, eğitim öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma, inceleme ile ilgili faaliyetlerin yürütüleceğine ilişkin anayasal hükme rağmen, okul sınırları içinde izinsiz yapılacak gösterilerin eğitim öğretim faaliyetlerini sekteye uğratacağı, anayasal hak olan eğitim hakkının kullanımını engelleyeceği” ifadeleri yer aldı.

Ancak MEB, “izinsiz gösteri, toplantı”nın okul dışında yapılması durumunda idarenin yaptırımının ne olacağı konusunda bir açıklama yapamadı.

Danıştay: Madde açık değil

Danıştay da maddenin yeterince açık olmamasının uygulayıcıya keyfi hareket etme yetkisi verdiğinin altını çizdi. Danıştay, “İzinsiz gösteri ve toplantıya dair hükmün okul sınırları içindeki davranışlara ilişkin olduğu belirtilse de, bu husus açık şekilde belirtilmediğinden maddenin uygulayıcısı konumunda bulunan idareler tarafından okul dışındaki davranışların da soruşturulmasına ve disiplin cezası uygulanmasına sebebiyet verecektir” dedi.

İkna odalarından ceza çıkmayacak

Danıştay’ın bu kararı, aynı zamanda, bir süredir Türkiye’nin önemli liselerinde büyük protestolara neden olan “proje okul” uygulamalarına karşı çıkan öğrencilere soruşturma açılarak ceza verilmesini de olanaksız kılacak.

Protestocu öğrenciler, bazı okullarda okul müdürleri tarafından “ikna odalarına” alınmış ve disiplin cezasıyla tehdit edilmişlerdi.