Reklam
Kategoriler: İç Açı

Demirtaş’tan erken seçim açıklaması

Reklam

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ‘daha çok şiddete davetiye’ olduğunu ve kendilerinin AKP’nin belirlediği kriterlerde dokunulmazlığın kaldırılmasına ‘hayır’ diyerek olası şiddeti engellemeye çalıştıklarını söyledi.

Demirtaş, Reuters’la yaptığı söyleşide, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının sivil siyasetin önünü kapatacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Siyasi kanalların tıkanması Türkiye’nin her yerinde daha fazla şiddete davetiyedir. Dokunulmazlıklar adı altında HDP’nin tasfiye edilmesi çabasını engellemeye çalışmamızın nedeni de budur. Kendimize dair bir kaygımız yok. Zaten mevcut durumda çok şiddet var, bir de parlamentonun tümden tıkanması ve HDP’nin atılması işi iyice çığırından çıkarabilir.”

“Halk isterse parlamento kurar”

AKP’nin geçici bir anayasa değişikliğiyle içlerinde HDP’lilerin de olduğu, fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda iki gün önce kabul edilmişti. Demirtaş bunun üzerine dünkü grup toplantısında “Parlamentoları halk kurar, halk isterse birden fazla parlamento da kurar” demiş ancak bu ifadeleri farklı yorumlara neden olmuştu.

Demirtaş, söyleşide bu ifadelerinin ne anlama geldiği konusunda şunları söyledi:

“Biz parlamentoya karşı değiliz, AKP’nin parlamentoya yaklaşımına karşıyız. Yargıya da karşı değiliz ama AKP’nin yargıyı ele geçirmesine karşıyız. Eğer halkın seçtiklerini hileyle ve çoğunluğa dayanarak parlamento dışına itiyorsanız, o halk artık kendi geleceğini tartışma hakkına sahip hale gelir. BM kararlarında da bu çok net ifade edilmiştir.”

“Ayrılıktan söz etmedim”

Siyasi partilerin parlamento kuramayacağını ancak mevcut parlamentodan atılan bir partinin seçeneksiz de olmadığını söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir bağımsızlıktan, ayrılıktan söz etmedim ama halk bu durumda kendi geleceğini tartışma hakkına ve elbette farklı şekillerde kendi meclislerini kurma hakkına sahiptir. Bu da son derece demokratik meşru bir haktır.”

“2019’dan önce seçim olacak”

AKP’nin HDP’yi Meclis’ten atarak hem milliyetçi oyları artırmayı, hem de olası bir erken seçim ya da başkanlık referandumunda HDP’nin kan kaybetmesini hesapladığını savunan Demirtaş, normalde 2019’da yapılması gereken genel seçimin daha erken yapılacağını öngördüğünü ancak bunun için kesin bir tarih veremeyeceğini de belirtti.

Demirtaş, olası bir erken seçimde HDP’nin yüzde 10’luk baraj altında kalabileceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine ise şöyle konuştu:

“Son iki ay içinde dört anket yaptırdık. Dördünde de yüzde 11 ve üstünde çıktık. Baraj altında olduğumuz söylemi kesinlikle bir algı yönetimidir.”

“Erdoğan sonsuza kadar bu ülkeyi yönetecek değil”

“Erdoğan’la yeni bir çözüm süreci olabileceğine inanmıyorum. Çünkü kendisi çözüm süreci boyunca da sürekli kendi ajandasını dayatan bir tavır sergiliyordu. Biz ve devlet heyeti işi tolere etmeye çalışıyor, masayı ayakta tutmaya çalışıyorduk. Bundan sonra Erdoğan’ın bir barış süreci başlatacağına dair inancım hiç yok. Ama Erdoğan da sonsuza kadar bu ülkeyi yönetecek değil.”

Demirtaş, PKK’den ayrılarak kurulan TAK’ın sivillere yönelik eylemlerinin hatırlatılmasına karşılık, “Kim olursa olsun sivillere yönelik eylemler bir terör eylemidir ve biz terör eylemlerini açık şekilde kınadık” yanıtını verdi.

Bu haber en son değiştirildi 5 Mayıs 2016 15:46 15:46

Reklam

Önceki Haberler

Röportaj | Dublin Trinity Üniversitesi’ndeki Filistin eylemlerinde yer alan öğrenciler anlatıyor

Geçtiğimiz günlerde İrlanda'nın Dublin şehrinde bulunan Trinity Üniverisitesi öğrencileri Filistin ile dayanışma gösterisi düzenlemişti. Yurtsever…

9 Mayıs 2024 17:53

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’tan hükümete Biden uyarısı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, hükümet yetkililerine, Refah'a kapsamlı saldırı olması durumunda İsrail'e silah sevkiyatını durduracağını…

9 Mayıs 2024 16:09

Eğitim sendikalarından okul müdürünün öldürülmesine tepki

Eğitim sendikaları, İstanbul’da Eyüpsultan Final Akademi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Oktugan’ın 5 ay önce okuldan…

9 Mayıs 2024 16:03

TTB’den okul müdürünün öldürülmesine tepki: Toplumsal yapıda onarımı zor etkiler bırakmaktadır

TTB, İstanbul Alibeyköy’de okul müdürü İbrahim Oktugan’ın okuldan uzaklaştırılan öğrencisi tarafından öldürülmesiyle ilgili “Hekimlik ve…

9 Mayıs 2024 14:01

Bakan Koca pazartesi günü başlayacak yeni randevu sistemini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Onaylı Randevu Dönemi' ismi verilen yeni randevu sisteminin pazartesi günü başlayacağını…

9 Mayıs 2024 13:55

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın 2. Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda açıklamalarda…

9 Mayıs 2024 13:49
Reklam