Reklam
Kategoriler: İç Açı

Devlet Isparta’da “vazgeçtik” dedi, Ankara’da icra istedi

Reklam

Burdur Cezaevi’ne 2000 yılında düzenlenen ve Veli Saçılık’ın kolunun koptuğu, çok sayıda mahkumun işkenceye maruz kaldığını iddia ettiği operasyondan sonra askerler, komutanlar ve gardiyanlar hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

Saçılık’ın İçişleri ve Adalet bakanlıkları aleyhinde açtığı davada mahkeme, idareyi kusurlu bularak, 150 bin TL tazminata hükmetmişti. Para ödendikten yıllar sonra Danıştay, Saçılık’ın “isyana katıldığına” ve parayı faiziyle geri ödemesine karar vermişti. Saçılık hakkında bir dava da dozerin duvarı yıkması nedeniyle açılmış ve duvar parası olarak 61 mahkumdan 250 bin TL istenmişti. Suçlu bulunan Saçılık’ın zararı ödemesi kararlaştırılmıştı.

Bunun üzerine Saçılık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuş ve mahkeme Türkiye’yi suçlu bulmuştu. Kararda, “Tazminatın geri alınmasına dair tüm taleplerden, masraf ve giderler açısından tüm ilave miktarlara ilişkin tüm taleplerinden feragat edilmesine; devlet tarafından Saçılık’a masraf ve giderler için 10 bin euro ödenmesine” hükmedilmişti. Saçılık da karar gereği, yargılamanın yenilenmesi için Isparta İdare Mahkemesi’nin yolunu tutmuştu.

Bu yargılama, geçen 20 Ocak’ta görüldü. Adalet ve İçişleri bakanlıkları, gönderdikleri savunmalarda, “Mahkeme kararı gereği davacıya ödenen tazminatın geri tahsilinden AİHM kararının uygulanması için vazgeçileceği” kaydedildi. İçişleri Bakanlığı adına Jandarma Genel Komutanlığı’nın 5 Aralık 2015 tarihindeki kararı ile “davacıya ödenen maddi ve manevi tazminatın geri alınmasına yönelik başlatılan icranın iadesi ve istirdat davası işlemlerinden vazgeçilmesine karar verildiği” belirtildi.

Mahkeme de, “Ödenen tazminatın geri tahsilinden vazgeçilmesine yönelik işlemlerin tesis edildiği, dolayısıyla ortada yargılanmanın yenilenmesini gerektirecek sebep bulunmadığından” davayı düşürdü.

İçişleri Bakanlığı, Isparta’da “tazminatın geri alınmasına yönelik işlemlerden vazgeçileceğini” bildirmesine rağmen, bu karardan sekiz gün sonra Ankara 14. İcra Hukuk Mahkemesi’nde devam eden davada ise tam aksini yaptı. İçişleri Bakanlığı avukatları, “Sulh durumumuz yoktur” diyerek, icra talebinden vazgeçmedi ve davadan çekilmedi. Yargılamada tarafların, “davanın esası hakkında anlaşamadıkları” tutanağa geçirildi. Saçılık’ın avukatı, “Takibin durdurulmasına ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı ve Adalet Bakanlığı yazışmaları vardır” dedi.

Bu haber en son değiştirildi 2 Şubat 2016 15:15 15:15

Reklam

Önceki Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Komiser gözaltına alındı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser G.K. gözaltına alındı, şüpheli…

21 Mayıs 2024 23:50

Sanayi sitesinde toprak kayması: 2 işçi toprak altında kaldı

İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan 2 işçi hastaneye kaldırıldı.

21 Mayıs 2024 20:45

Ayhan Bora Kaplan davası: Tutuklu emniyet görevlilerinin dinlenilmesi talepleri reddedildi

20'si tutuklu 61 sanığın yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davada mahkeme, operasyonları yapan…

21 Mayıs 2024 16:43

Hazine, 46,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlenene 2 ihalede 46,3 milyar lira borçlandı.

21 Mayıs 2024 16:39

Haklarını arayan inşaat işçileri jandarmanın müdahalesi sonrasında köprü üzerinde intihara kalkıştı

Aylardır biriken ücretlerini almak için mücadele eden İYİ-SEN üyesi inşaat işçileri, jandarmanın engellemeleri sonrası henüz…

21 Mayıs 2024 15:59

Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi konuldu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'a lösemi teşhisi konulduğu açıklandı. Yapılan açıklamada, Esad'ın…

21 Mayıs 2024 15:12
Reklam