Devlet Isparta'da "vazgeçtik" dedi, Ankara'da icra istedi

Devlet, 20 Ocak'ta Isparta'da Veli Saçılık'a ödediği tazminatın iadesi talebinden vazgeçtiğini söyledikten 8 gün sonra Ankara'da icranın devamını istedi.

Devlet Isparta'da

Burdur Cezaevi’ne 2000 yılında düzenlenen ve Veli Saçılık’ın kolunun koptuğu, çok sayıda mahkumun işkenceye maruz kaldığını iddia ettiği operasyondan sonra askerler, komutanlar ve gardiyanlar hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

Saçılık’ın İçişleri ve Adalet bakanlıkları aleyhinde açtığı davada mahkeme, idareyi kusurlu bularak, 150 bin TL tazminata hükmetmişti. Para ödendikten yıllar sonra Danıştay, Saçılık’ın “isyana katıldığına” ve parayı faiziyle geri ödemesine karar vermişti. Saçılık hakkında bir dava da dozerin duvarı yıkması nedeniyle açılmış ve duvar parası olarak 61 mahkumdan 250 bin TL istenmişti. Suçlu bulunan Saçılık’ın zararı ödemesi kararlaştırılmıştı.

Bunun üzerine Saçılık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuş ve mahkeme Türkiye’yi suçlu bulmuştu. Kararda, “Tazminatın geri alınmasına dair tüm taleplerden, masraf ve giderler açısından tüm ilave miktarlara ilişkin tüm taleplerinden feragat edilmesine; devlet tarafından Saçılık’a masraf ve giderler için 10 bin euro ödenmesine” hükmedilmişti. Saçılık da karar gereği, yargılamanın yenilenmesi için Isparta İdare Mahkemesi’nin yolunu tutmuştu.

Bu yargılama, geçen 20 Ocak’ta görüldü. Adalet ve İçişleri bakanlıkları, gönderdikleri savunmalarda, “Mahkeme kararı gereği davacıya ödenen tazminatın geri tahsilinden AİHM kararının uygulanması için vazgeçileceği” kaydedildi. İçişleri Bakanlığı adına Jandarma Genel Komutanlığı’nın 5 Aralık 2015 tarihindeki kararı ile “davacıya ödenen maddi ve manevi tazminatın geri alınmasına yönelik başlatılan icranın iadesi ve istirdat davası işlemlerinden vazgeçilmesine karar verildiği” belirtildi.

Mahkeme de, “Ödenen tazminatın geri tahsilinden vazgeçilmesine yönelik işlemlerin tesis edildiği, dolayısıyla ortada yargılanmanın yenilenmesini gerektirecek sebep bulunmadığından” davayı düşürdü.

İçişleri Bakanlığı, Isparta’da “tazminatın geri alınmasına yönelik işlemlerden vazgeçileceğini” bildirmesine rağmen, bu karardan sekiz gün sonra Ankara 14. İcra Hukuk Mahkemesi’nde devam eden davada ise tam aksini yaptı. İçişleri Bakanlığı avukatları, “Sulh durumumuz yoktur” diyerek, icra talebinden vazgeçmedi ve davadan çekilmedi. Yargılamada tarafların, “davanın esası hakkında anlaşamadıkları” tutanağa geçirildi. Saçılık’ın avukatı, “Takibin durdurulmasına ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı ve Adalet Bakanlığı yazışmaları vardır” dedi.