Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye'deki ABD karşıtlığından rahatsızız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'de Amerikan karşıtlığında artış var, bu artıştan memnun değiliz" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye'deki ABD karşıtlığından rahatsızız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin CNN Türk’te açıklamalarda bulundu.

“Türkiye’de Amerikan karşıtlığında artış var, bu artıştan memnun değiliz” diyen Çavuşoğlu, Gülen’in Mısır’a gidebileceği iddialarına ilişkin “Mısır ile ilgili somut bilgi yok ama bazı ülkelere gidebileceğine dair bilgi var. Mısır’ın BM Güvenlik Konseyi’ndeki yaklaşımı manidardır” dedi.

Çavuşoğlu, darbe girişimine ilişkin “Rusya’dan bize gönderilen, elimize geçen bir rapor yok” ifadelerini kullandı.

‘Mısır şaşırtmadı’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na Mısır’dan gelen “Gülen sığınma talep ederse değerlendiririz” açıklaması da soruldu. Çavuşoğlu, Gülen’le ilgili ellerine sürekli ihbar geldiğini ancak Mısır konusunda şuan resmi bir bilgi olmadığını açıkladı.

Çavuşoğlu, daha önce BM konseyinde darbenin kınanmasını engelleyen Mısır’ı eleştirerek, “Mısır’ın BM Güvenlik konseyindeki tavrı manidardır. Zaten darbe ile iş başına gelenlerin o genleri işliyor. Dolayısıyla darbeyi desteklemeleri bizi şaşırtmadı. ” dedi.

‘Bize patronluk taslamalarını reddediyoruz’

Çavuşoğlu “idam” tartışmalarına ilişkin AB’den gelen açıklamalara da tepki göstererek, “İdam gelirse şunu yaparız bunu yaparız demelerini biz kabul etmiyoruz. Bize patronluk taslamalarını da reddediyoruz. Biz AB’ye üye olursak eşit üye oluruz. İkinci sınıf bir üye olmayı asla kabul etmeyiz.” dedi.

Çavuşoğlu sözlerine “Bunu söyleyenlerin hepsi uçak hadisesinden sonra Rusya ile ilişkileri düzeltmek gerekir diyenler. Düzeltseniz de düzeltmesiniz de eleştiriyorlar. Türkiye çok boyutlu bir dış politika sürdürmelidir. Bunlar Rusya ile ilişkileri düzeltince rahatsız olmaya başladılar neden rahatsız oluyorsunuz. Türkiye bağımsız bir devlettir. Kendi dış politikası vardır ve kimseye zararı yoktur. Rahatsız olmasınlar Türkiye çok yönlü dış politikasını devam ettirecektir.” diyerek devam etti.