Esad'dan Trump açıklaması

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump'ın IŞİD'le mücadelede 'doğal müteffikleri' olabileceğini söyledi.

Esad'dan Trump açıklaması

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump’ın ‘seçimler öncesinde söylediği gibi IŞİD’le mücadeleye odaklanması’ halinde Şam’ın ‘doğal müttefiği’ olacağını söyledi.

Portekiz devlet televizyonu RTP’ye röportaj veren Esad, ABD’li işadamının seçim öncesinde verdiği sözlerin arkasında durup durmayacağının bilinmediğini belirterek, “Onun (Trump) ne yapacağını bilemeyiz ama teröristlerle savaşırsa tabii ki müttefiğimiz olacak, Rusya’yla, İran’la ve birçok diğer ülkeyle olduğu gibi doğalından müttefiğimiz” dedi.

Trump’ın seçimler öncesinde ABD’nin Suriye’deki odağını IŞİD’le mücadeleye kaydıracağı yönündeki açıklamaları hatırlatılan Esad, şöyle devam etti:

“Bunun umut verici olduğunu söyleyebilirim, ama yerine getirebilir mi? Bu doğrultuda devam edebilecek mi? Yönetimdeki denge sağlayan unsurlar, ana akım medyanın ona karşı olması konusu ne olacak? Bunlarla nasıl başa çıkabilir? Bu yüzden onu yargılamak konusunda dikkatli davranıyoruz.”

“Erdoğan tam anlamıyla megalomanyak”

Esad, Türk askerinin Suriye’de bulunması ve Erdoğan’ın ‘ülke çıkarlarının doğal sınırları aştığını’ söylemesine ilişkin soruya da “Bunun hiçbir devlet tarafından kabul edilmesi mümkün değildir” diyerek cevap verdi.

Erdoğan için “İstikrarlı olmayan, tam anlamıyla megalomanyak bir cumhurbaşkanından söz ediyoruz.” diyen Esad, “Günümüzde değil, Osmanlı döneminde yaşıyor. Gerçeklerden ve yaşananlardan da tamamen uzak” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ordusu demiyorum”

Türkiye’nin Suriye topraklarında operasyon düzenlemesini ‘tam anlamıyla işgal’ diyerek niteleyen Esad, “Suriye kendi topraklarını ve egemenliğini savunmada doğal ve meşru bir hakka sahiptir” dedi.

Esad’ın, Suriye’de cihatçılar aracılığıyla yürütülen vekalet savaşı ve cihatçılarla Türkiye arasındaki ilişkiye vurgu yaparak, “Teröristlere karşı savaş, Erdoğan ordusuna karşı savaştır. Türkiye ordusu değil, Erdoğan ordusu diyorum” sözleri dikkat çekti.