Eski CHP'li müftü fetvayı verdi: Başkanlık sistemi dinen caiz, Cumhuriyet öncesi döneme uygun

Eski CHP milletvekili emekli müftü İhsan Özkes, ‘başkanlık sisteminin dini açıdan bir mahsuru olmadığını ve Cumhuriyet’ten önceki döneme uygun olduğunu söyleyerek, AKP’ye destek açıklamasında bulundu. CHP İstanbul Milletvekili iken istifa eden, 1 Kasım 2015 seçimlerinde de aday olmayan Özkes, başkanlık sistemi ile ilgili, “Başkanlık sisteminin dini açıdan bir mahsuru yok.  Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişine dayalı Osmanlı... View Article

Eski CHP'li müftü fetvayı verdi: Başkanlık sistemi dinen caiz, Cumhuriyet öncesi döneme uygun

Eski CHP milletvekili emekli müftü İhsan Özkes, ‘başkanlık sisteminin dini açıdan bir mahsuru olmadığını ve Cumhuriyet’ten önceki döneme uygun olduğunu söyleyerek, AKP’ye destek açıklamasında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili iken istifa eden, 1 Kasım 2015 seçimlerinde de aday olmayan Özkes, başkanlık sistemi ile ilgili, “Başkanlık sisteminin dini açıdan bir mahsuru yok.  Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişine dayalı Osmanlı sistemine baktığımız zamanda herhangi bir mahsuru yok. Çağdaş dünyaya baktığımız zamanda başkanlık sisteminin uygulamaları var ve yine mahsuru yok” görüşünü dile getirdi.

“Cumhuriyet’ten önceki döneme uygun”

Cafesiyaset.com.tr’ye konuşan İhsan Özkes, “Başkanlık sistemine doğrudan karşı olmak ya da gözü kapalı olumsuz bir şeyler söylemek doğru değil. Neticede yüzde 99.9’u Müslüman olan bir ülkedeyiz. Başkanlık sistemine dini açıdan bakıldığı zaman hiçbir mahsuru yok. Milli açıdan da baktığımız zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önceki dönemine bir uygunluk arz ettiğini görüyoruz. Yani sistemin yapısıyla alakalı doğrudan herhangi bir olumsuzluk yok” diye konuştu.

“Teredütler giderilmeli”

“Günümüze baktığımız zaman başkanlık sistemi denildiği zaman Türkiye’nin bir kesimi kabul ediyor, diğer kesimi daha Başkanlık sistemi’ der demez karşı çıkıyor” diyen Özkes, “Bir kısmının da kafası karışık. Şimdi bu kafası karışık olan orta kesimin Başkanlık sistemiyle alakalı tereddütlerinin giderilmesi lazım…” ifadesini kullandı.