Fas-Suudi Arabistan askeri işbirliği Madrid’i tedirgin etti

Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Muhammed Ben Abdullah el Ayeş geçtiğimiz Aralık ayında Rabat’ı iki ülke arasında imzalanacak yeni askeri işbirliği anlaşmasını resmileştirmek üzere ziyaret etmişti. İmzalanan anlaşmanın Fas Krallık Askeri Güçleri (FAR) ile Suudi ordusu arasındaki formasyon, savunma endüstrisi, lojistik ve askeri uzmanların transferi alanlarını kapsadığı Aralık ayının ortasında kamuoyuna açıklanmıştı. Kısa bir süre... View Article

Fas-Suudi Arabistan askeri işbirliği Madrid’i tedirgin etti

Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Muhammed Ben Abdullah el Ayeş geçtiğimiz Aralık ayında Rabat’ı iki ülke arasında imzalanacak yeni askeri işbirliği anlaşmasını resmileştirmek üzere ziyaret etmişti. İmzalanan anlaşmanın Fas Krallık Askeri Güçleri (FAR) ile Suudi ordusu arasındaki formasyon, savunma endüstrisi, lojistik ve askeri uzmanların transferi alanlarını kapsadığı Aralık ayının ortasında kamuoyuna açıklanmıştı.

Kısa bir süre önce Fas ile Suudi Arabistan arasındaki bu askeri işbirliği anlaşmasının İspanya’da tedirginlik yarattığına dair haberler yapılmaya başlandı. “El Confidencial Digital”in haberine göre söz konusu askeri anlaşmalar İspanyol askeri kuvvetlerinde, özellikle de Sebta ve Mellila’daki (İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprakları) askeri birliklerce, şüpheyle karşılandı. Haberin devamında Rabat’ın bu topraklardaki hakimiyet talebinden geri adım atmayacağı ve ileriki dönemde Birleşmiş Milletler’de ofansif bir diplomasi izleneceği de belirtildi. Yapılan haberde en çok, askeri açıdan güçlü bir Fas’ın müzakere masasında elinin çok güçlü olacağının altı çizildi.

Fas Stratejik Çalışmalar Merkezi (CMES) Başkanı Muhammed Benhammu İspanya basınında çıkan haberlere tepki gösterirken, her ülkenin dış ilişkilerini genişletmeye, yetersizse askeri kapasitesini geliştirmeye hakkı olduğunu ve bunun illa bir ülkeye karşı gerçekleştirilmeyeceğini söyledi. Uluslararası ilişkiler ve güvenlik politikaları uzmanı Benhammu, iki ülke arasındaki dostluğu ve ortak yaşam arzusunu güçlendirmek yerine bazı İspanyol politikacıların korku iklimini sürdürmek için uğraştıklarına da dikkat çekti.

Yapılan son araştırmalara göre Fas Krallığı’nın savunmaya ayırdığı bütçe son 10 yılda yüzde 3,6 oranında arttı. Bu artışın sebeplerinden birinin bölgede tırmanan cihatçı terörizm olduğu ifade ediliyor. Yapılan projeksiyonlara göre Krallığın askeri harcamaları, senelik yüzde 3,7’lik bir artışla, 4 bölge ülkesini geçerek 2015’te 38,73 milyar dolar, 2025’te de 55,51 milyar dolar olacak.

ABD’nin Bölge Hakimiyeti Sürüyor

Hafta içinde Rabat’a gelen ABD Savunma Bakanlığı’ndan Amanda J. Dory  ve ABD’li Generaller Faslı mevkidaşlarıyla 9. Savunma Danışma Komitesi (DCC) Toplantısı’nda bir araya geldi. Taraflar ulusal savunma konusunda ikili temas ve ilişkileri güçlendirerek sürdüreceklerini dile getirdiler. Arap Baharı’ndan diğer bölge ülkeleri kadar ciddi etkilenmeyen Fas Krallığı, Akdeniz’in güvenliği ve Libya’ya yuvalanan cihatçı terör örgütlerine karşı Batı’nın ileri karakolu olmayı uzun vadede sürdürecek gibi görünüyor.