Bildnummer: 08503427 Datum: 15.08.2011 Copyright: imago/Imagebroker Fuflball und Schiedsrichterpfeife auf Euroscheinen, Symbolbild Wettskandal iblcof02001604; Fussballwette Objekte xmk x0x 2011 quer Aufmacher auf B‰lle Baelle Ball Banknote Banknoten bestechen bestechend bestechende bestechender bestechendes Bestechung Bestechungen besticht close close-up close-ups closeup closeups Euro europ‰isch europ‰ische europ‰ischer europ‰isches Europa europaeisch europaeische europaeischer europaeisches Euros Euroschein Euroscheine Euroscheinen finanziell finanzielle finanzieller finanzielles Fuflb‰lle Fuflball Fussb‰lle Fussbaelle Fussball Geld Geldschein Geldscheine innen korrupt korrupte korrupter korruptes Korruption menschenleer Nahaufnahme Nahaufnahmen niemand Papiergeld Pfeife Pfeifen Schein Scheine Schiedsrichter Schiedsrichterpfeife Skandal Skandale Sportwette Sportwetten Studioaufnahme Studioaufnahmen Symbolbild Symbolbilder symbolisch symbolische symbolischer Trillerpfeife Trillerpfeifen und up ups Wetten Wettskandal Image number 08503427 date 15 08 2011 Copyright imago Imagebroker Football and Referee whistle on Euro slips Symbol image Wettskandal Football bet Objects xmk x0x 2011 horizontal Highlight on Balls Baelle Ball Banknote Banknotes bribe Bestechend bestechendes Bribery captivates Close Close Up Close UPS closeup closeups Euro European Europe European European Europe European europaeischer Europaeisches Euros Euro note Euro notes Euro slips financially financial financial Footballs Football Footballs Football Money Money Cash receipts indoors corrupt corrupt Corruption Human space Close-up Close-ups nobody Pipe Pipes Licence Notes Referees Referee whistle Scandal Scandals Sports bet Sports betting Studio shooting Studio recordings Symbol image Icon images Symbolic symbolic symbolic Whistle Whistles and Up UPS Bets Wettskandal
1. Lig’de hangi AKP’li bakanın hangi takımı Süper Lig’e çıkarmak için devrede olduğu tartışmaları ayyuka çıkarken AKP’nin iktidarında geçen son 14 yılda Türkiye futbolunda yaşanan değişim liglerin yapısından dahi kolaylıkla anlaşılıyor.
AKP, özellikle seçim dönemlerinde hatırladığı Anadolu takımları üzerinden, bir yandan piyasalaşan futboldaki rantı kontrol etmeye çalışırken bir yandan da oy avcılığı peşinde koşuyor. Bu tablonun en somut kanıtı ise liglerin değişen yapısında, İzmir takımlarının başına gelenlerde ve Ankaragücü ile Orduspor’un yaşadıklarında görülebiliyor.
Gökçek için feda edilen Ankaragücü, unutulan Orduspor
AKP döneminde Ankaragücü ve Orduspor’un yaşadıkları Türkiye’de futbolun siyaset karşısındaki durumunu da ortaya koyuyor.
2009 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı İ.Melih Gökçek’in Ankaragücü ile Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor’un birleşmesini önermesi ve oğlu Ahmet Gökçek’i Ankaragücü’ne başkan yapmasıyla yaşanan kargaşa dindikten sonra Gökçek ailesinin Ankaragücü’nden çekilmesiyle kulüp 106 yıllık tarihinde artık 2. Lig’de mücadele ediyor.
Orduspor ise AKP’nin CHP ile girdiği seçim mücadelesinde Süper Lig’e yükselirken bugünlerde borçları yüzünden 3 yıl içinde 3. Lig’e düştü.
Stadı olmayan şehir: İzmir
Öte yandan Türkiye’nin en büyük 3. şehri olan İzmir ise AKP’ye karşı mücadelenin kalesi olarak nitelendirilmesinin acısını çekiyor.
Kentin tarihi Alsancak Stadı’nın yıkılması ile yıllardır zemin sorunu çözülemeyen ve artık kendi kendine yıkılmaya başlamış olan Atatürk Stadı ile liglerde mücadele eden 4 takımının maçlarını oynayacak stat bulamadığı İzmir, 14 yıl önce Süper Lig’de 2 ve 1. Lig’de bir takıma sahipken aradan geçen sürede kısa süreli Bucaspor macerası dışında Süper Lig’de mücadele edemedi. İzmir Karşıyaka’nın küme düşmesiyle önümüzdeki yıl 1. Lig’de 2 takımla temsil edilme noktasına kadar geriledi.
AKP’ye oy vermemenin cezasını statsızlık ödeyen İzmir’de köklü kulüpler Altay ve Karşıyaka’nın yanı sıra Bucaspor da borç yükü altında ezilirken 14 yıl önce 1. Lig’de oynayan İzmirspor ise yıllardır amatör kümede mücadele ediyor.
TMSF tarafından hisselerine el konulan Göztepe ise 6 yıl boyunca kaderine terk edilirken ancak 2007 yılından sonra toparlanma sürecine girebildi. AKP’nin yıllarca çözümsüz bıraktığı Göztepe amatör kümeye kadar düştükten sonra tekrar Süper Lig’e dönmeye çalışsa da AKP’nin İzmir nefretini aşamıyor.
Liglerin değişen yapısı
AKP’nin iktidara geldiği 2002-2003 sezonu ile 2015-2016 sezonunu kıyasladığınızda da AKP’li yılların futbolu nasıl yönlendirdiği anlaşılıyor.
2002-2003 sezonunda Süper Lig’de Beşiktaş, Galatasaray, Gençlerbirliği, Gaziantepspor, Malatyaspor, Fenerbahçe, Trabzonspor, Ankaragücü, İstanbulspor, Denizlispor, Adanaspor, Samsunspor, Elazığspor, Diyarbakırspor, Bursaspor, Altay, Göztepe ve Kocaelispor yer alıyordu.
Aynı sezonda o zamanki adıyla 2. Lig A Kategorisi olan 1. Lig’de ise, Konyaspor, Çaykur Rizespor, Akçaabat Sebatspor, Sivasspor, Kayseri Erciyesspor, Sakaryaspor, Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor, Vestel Manisaspor, Yimpaş Yozgatspor, Mersin İdman Yurdu, Adana Demirspor, Antalyaspor, İzmirspor, Büyükşehir Belediyespor, Çanakkale Dardanelspor, Erzurumspor, Gümüşhane Doğanspor ve Şekerspor mücadele etmişti.
AKP’siz başarı mümkün değil
Aradan geçen 14 yılın sonunda Süper Lig’de arada küme düşüp tekrar lige yükselen Bursaspor da dahil olmak üzere sadece 7 takım yerini koruyabildi. Bu takımlar arasında Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Gençlerbirliği, Bursaspor, Trabzonspor ve Gaziantepspor yer aldı.
14 yıl önce 1. Lig’de yer alan Torku Konyaspor, Başakşehir (o zamanki adıyla Büyükşehir Belediyespor), Osmanlıspor FK (o zamanki adıyla Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor), Antalyaspor, Çaykur Rizespor, Sivasspor ve Mersin İdman Yurdu ise 1. Lig’den Süper Lig’e yükselmeyi başardılar. Bu takımların tamamı ya AKP’nin oy deposu olarak yapılandırdığı şehirlerin takımları ya da Antalyaspor ve Mersin İdman Yurdu gibi AKP’nin açıktan ve doğrudan desteğini arkasına almış takımlar.
Bu 14 takımın yanı sıra Akhisar Belediyespor, Kasımpaşa, Kayserispor ve Eskişehirspor da daha alt liglerden Süper Lig’e uzanmış takımlar. Bu takımlar için de yukarıda söylenenler söylenebilir.
1. Lig’e bakıldığında ise Adanaspor, Alanyaspor, Karabükspor, Adana Demirspor, Giresunspor, Balıkesirspor, Elazığspor, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, Samsunspor, Altınordu, Yeni Malatyaspor, Boluspor, Göztepe, Denizlispor, Şanlıurfaspor, 1461 Trabzon, Kayseri Erciyesspor ve Karşıyaka yer alıyor. Burada da İzmir takımları olan Göztepe, Altınordu ve Karşıyaka ile MHP’ye yakın olan yönetimleriyle Balıkesirspor ve Adana Demirspor dışında tüm takımların AKP ile ilişkili oldukları biliniyor.
Kısacası Türkiye’nin en üst 2 liginde mücadele eden 36 takım içerisinde AKP ile ilişkilenmeden başarı yakalayabilen takım ise yok gibi.
Bu haber en son değiştirildi 15 Mayıs 2016 12:46 12:46
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…