İKD'den 2015 Kadın Almanağı

İlerici Kadınlar Derneği 2015 Kadın Almanağı hazırladı.

İKD'den 2015 Kadın Almanağı

İlerici Kadınlar Derneği, 2015 Kadın Almanağı hazırladı. 2015 yılında, kadınların maruz kaldığı şiddet, taciz, tecavüz oranlarına yer verilirken, kadınların öncülüğünü yaptığı direnişlerle de ilgili bilgilerin yer aldığı almanak, 2015 Türkiye’sinde kadınların yaşam hakkının ortadan kalktığına dair bilgiler veriliyor.

İKD 2015 Kadın Almanağı şu şekilde;

Ülkemizde ve dünyada kadınların son bir yılı, savaşın, şiddetin, eşitsizliğin ve gericiliğin kadının emeği, bedeni ve yaşamına bir karabasan gibi çöktüğünü gösteriyor.
Kadınların yüzünü güldürecek haberler bir elin parmakları kadar azken, kadınların yaşam hakkının ortadan kalktığı haberlerin ise nerdeyse olmadığı bir ay ya da bir gün dahi bulunmuyor.

2015 yılının, önceki yıllardan tek farkının kadınlarının omzundaki yükün daha da artmasını ve sorunların daha da derinleşmesini binlerce kayıtla birlikte bu almanak ile de tarihe not düşüyoruz.

2016’nın 2015’den farkının ise kadınların örgütlü mücadelesinin büyümesi ve gericiliği, faşizmi ve sömürüyü tarihin çöplüğüne gömecek mücadeleyi güçlendirmesi yolunda bir yıl olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Biliyoruz ki kadınlar boyun eğmez ise bir ülke de boyun eğmez…

OCAK 2015

  • Ocak’ta, 14 ilde 26 kadın öldürüldü. Bu 26 kadının yanı sıra, altı ilde yedi kadın dövülerek, boğularak ya da bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Bu yedi cinayette faillerin kim olduğu tespit edilemedi. Kadınların yüzde 15,4’ü boşanmak istediği ya da barışma teklifini reddettiği için öldürüldü. İki kadın ise çıkarttıkları koruma kararına rağmen öldürüldü. Ocak ayında kadın katlinin yaşandığı iller Adana, Aksaray, Ankara (3), Antalya (2), Balıkesir, Bolu, Eskişehir, Hatay, İstanbul (7), İzmir (2), Kırklareli, Kocaeli (2), Tekirdağ ve Urfa oldu.
  • Ocak’ta, 7 kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 24 kadına zorla fuhuş yaptırıldı. Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana, Elazığ, İstanbul (2), Kırklareli ve Samsun (2). Fuhuşa zorlama vakalarının yaşandığı iller ise Adana (4), Trabzon (5), Van (15).
  • Ocak’ta, 18 ilde 36 kadın ve kız çocuğu erkekler tarafından yaralandı. Yaralama vakalarının yüzde 14’ü kadınların çıkarttıkları koruma kararlarına ya da resmi mercilere şikayette bulunmalarına rağmen gerçekleşti. Yaralama vakalarının yaşandığı iller Adana (2), Ankara, Antep, Çorum, Diyarbakır, İstanbul (4), İzmir (2), Kayseri (2), Kilis, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya (2), Samsun ve Trabzon (12) oldu.
  • Ocak’ta, resmi rakamlara göre 13 kadına ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu. Tacizcilerin yüzde 53’ünü kadınların tanımadığı erkekler oluşturdu. Yedi kadın ve kız çocuğunu tanımadıkları erkekler, ikisini babaları, ikisini öğretmenleri, birisini üvey babası, birisini komşusu taciz etti. Tacizcilerin yaşlarının 26 ila 80, taciz edilen kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 56 arasında olduğu görüldü. Taciz vakalarının yaşandığı iller Ankara (2), Antalya (2), Antep, İstanbul (3), Kocaeli (2), Konya, Trabzon ve Zonguldak oldu.
  • Ocak ayında kadınlar kendilerini savunurken katil olmak durumunda bırakıldılar. Adana’da 32 yaşında bir kadın, kendini savunmak için sistematik şiddet gördüğü kocasını bıçakla yaraladı. Olaydan sonra evden kaçan kadın, sağlık ekiplerini arayarak olayı bildirdi. Malatya’da ise bir kadın, şiddet gördüğü imam nikahlı kocasını tüfekle öldürdü.
  • 2015 yılı LGBTİ bireylere de yaşama şansı tanımadı. Trans kadın Eylül Cansın toplumsal baskılara dayanamayarak yaşamına son verdi.
  • Ocak Ayı AKP iktidarının yetkilendirdiği kamu görevlilerinin, kadın düşmanı açıklamalardan vazgeçmediği bir yıl oldu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2015 yılının ilk bebeği Meryem Azra’yı ziyareti sırasında kadınların annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almaması gerektiğini savundu. Sosyal Doku adlı vakfın kurucusu ve başkanı Nureddin Yıldız ise yine skandal açıklamalarla gündeme geldi. “Erkeğin, kadın haber spikerini izlemesi sakıncalıdır” diyen Yıldız, “haber sunan erkeğe kadınlar bakabilirler, bakmadan bakmaya fark var” diye konuştu.
  • Şeker Dikbıyık’ın boşanmak istediği kocası tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü, onunla dayanışma içinde olan Saliha Uyar’ın ise katil Ramazan Dikbıyık tarafından yaralandığı olayın davasında, mahkeme Ramazan Dikbıyık’a Şeker Dikbıyık’ı kasten öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet, Saliha Uyar’ı öldürmek için yaralamaktan ise 12 yıl hapis cezası verdi.
  • Uluslararası Af Örgütü, “Cehennemden kaçış – Irak’ta İslam Devleti esaretinde işkence, cinsel kölelik” adlı bir rapor yayınladı. Raporda IŞİD’in, IŞİD militanlarına ya da onların destekçilerine “satılan” ya da “hediye” olarak verilen, onlarla zorla evlendirilen yüzlerce Ezidi kadın ve kız çocuğunun yaşadıklarına yer verildi.
  • Endonezya’da polis okullarına gitmek isteyen kadın adayların başvuru koşulları içinde bekaret testi uygulaması yaptığı ortaya çıktı. Uluslararası İnsan Hakları Gözleme Örgütü (HRW), uygulamayı kadını küçük düşüren ve zarar veren bir uygulama olarak tanımladı.

ŞUBAT 2015

  • Şubat’ta, 13 ilde 21 kadın, bir çocuk ve iki bebek öldürüldü. Şubat’ta kadın katillerinin yaşları 22 ila 64, öldürülen kadınların yaşı 21 ila 59 arasında değişti. Kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Adana, Ankara, Antalya, Denizli, Diyarbakır, İstanbul (3), İzmir (5), Kars, Kırıkkale, Kocaeli, Kütahya, Maraş (2), Mersin ve Muğla oldu.
  • Isparta’da bir kadın sistematik olarak fiziksel ve cinsel şiddet gördüğü dini nikahlı kocasını öldürdü ve teslim oldu.
  • Ailesi tarafından eve kapatılan bir kadın intihar etti. Diyarbakır’da ise bir kadın, evinin banyosunda kendi kendine düşük yapmaya çalışırken hayatını kaybetti.
  • Şubat ayında 8 tecavüz/tecavüz girişimi vakası kamuoyuna yansıdı. Tecavüzcülerin yaşları 19 ila 40, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 12 ila 69 arasında değişti.
  • 7 kadın ve kız çocuğu seks işçiliği yapması için zorlandı. Fuhuşa zorlama vakalarının yaşandığı iller Bursa, Adana (4), Eskişehir ve Erzurum oldu.
  • Şubat ayında 18 ilde 34 kadın yaralandı. Şubat’ta yaralama eylemini yapan erkeklerin yaşları 23 ila 47, şiddet gören kadınların yaşları 19 ila 76 arasında değişti.
  • Şubat’ta kamuoyuna 11 taciz vakası yansıdı. Taciz vakalarının yaşandığı iller Bilecik (2), Bursa, İstanbul (2), Konya, Kütahya, Samsun (2) ve Zonguldak oldu.
  • Kaybolan ve üç gün boyunca aranan 20 yaşındaki Özgecan Aslan’ı önce bıçaklandığı, sonra da cesedinin yakılarak bir dereye atıldığı ortaya çıktı. Özgecan’ın cenazesini kadınlar taşıdı. Ülkenin her yerinde Özgecan eylemleri yapıldı.
  • TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Komisyonu üyesi olan İsmet Uçma, tecavüzlerin artmasının
    nedenini dizilere bağlayan bir açıklama yaparak, asıl sorunların üzerini örttüğü için kadınların tepkisini çekti. Aynı ay içerisinde yine TBMM çatısı altında, AKP İstanbul Milletvekili Oktay Saral, iç güvenlik paketi görüşmeleri sırasından çıkan kavgada, HDP milletvekili Sabahat Tuncel’e uyguladığı şiddet için, “Hanımefendiye dokunmak yanlış ama hanım da hanımlığını bilmeli” dedi.
  • Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) destekçisi kadınların hazırladığı ortaya çıkan bir kılavuzda gündelik hayatın nasıl idame ettirilmesi gerektiği kurallarla anlatıldı. Kılavuza göre, bir kızın 9 yaşında evlendirilmesi meşru sayılıyor, kadınların temel rolünün evde oturup erkek cihatçıları desteklemek ve çocuk doğurmak olduğu belirtiliyor.
  • İmece Ev İşçileri Sendikası Başkanı Ayten Kargın, yıllarca sigortasız bir şekilde ev işçisi olarak çalıştığına dair açtığı hizmet tespit davasını kazandı. Bu dava sayesinde Kargın’ın 9 yıl boyunca ödenmeyen sigorta primleri ödenmesi karar altına alınırken, Kargın sigorta primlerini yatırmaya devam ettiğinde de emeklilik hakkını kazanacak.
  • 1975 yılında kurulan İlerici Kadınlar Derneği ‘nin kapatıldığı 1980 yılına kadar genel başkanlık görevini yürüten Bakiye Beria Önger yaşamını yitirdi.
  • 15 Şubat 2015 de İlerici Kadınlar düzenledikleri konferans ile sömürüye, emperyalizme, gericiliğe ve faşizme karşı yola çıktılar. Bir yıllık çalışmaların ardından yollarına İlerici Kadınlar Derneği olarak devam etme kararı aldılar.
  • Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından Çanakkale’nin çeşitli köylerine yapılmak istenen altın maden ocağına karşı çıkan köylüler, çeşitli eylemlerle tepkilerini dile getirdiler. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi)’in düzenlediği toplantıları, yaptıkları eylemlerle durdurmayı başaran köylülerin mücadelesinde kadınlar ön plana çıkıyor.

MART 2015

  • Mart’ta 27 kadın ve iki bebek öldürüldü. Bir erkek, altı aylık bebeğini cinsiyeti kız olduğu için öldürdü. Mart ayında katillerin yaşları 21 ila 85, öldürülen kadınların yaşları 17 ila 79 arasında değişti. Mart ayında kadın katlinin yaşandığı iller Adana (3), Ankara, Antalya (2), Antep (2), Denizli, Diyarbakır, Erzurum (2), İstanbul (3), İzmir (5), Kocaeli, Konya, Malatya, Sivas, Urfa, Van ve Yalova oldu.
  • Mart’ta dokuz kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 69 kadına zorla fuhuş yaptırıldı. Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana (2), Antalya, Edirne, İstanbul, Kayseri, Osmaniye, Tekirdağ ve Zonguldak oldu. Fuhuşa zorlama vakaları Adana (3), Denizli (65) ve Diyarbakır’da yaşandı.
  • Mart’ta 47 kadın ve kız çocuğu yaralandı. Erkek şiddetine maruz kalan kadınlardan üçü erken yaşta, zorla evlendirilmişti; biri ise trans seks işçisiydi. Erkek şiddetiyaralama vakalarının yaşandığı iller Adana (12), Adıyaman, Ağrı, Antalya, Antep (2),
    Aydın (3)I Çanakkale, Diyarbakır (2), Erzurum, Eskişehir (2), İstanbul (2), İzmir, Iğdır (2), Isparta, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Malatya, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Tekirdağ, Trabzon, Urfa (2), Van ve Zonguldak (2) oldu.
  • Kamuoyuna yansıyan, 60 kadına ve kız çocuğuna taciz olayı tespit edildi. Cinsel taciz vakalarının yüzde 43’ü fiziksel taciz, yüzde 33’ü dijital taciz, yüzde 13’ü ısrarlı takip, yüzde 8’i sözlü taciz, yüzde 1,6’sı teşhircilik şeklinde yaşandı.
  • Mart ayında erkek şiddetine maruz kalan bir kadın intihar etti, bir kadın intihara teşebbüs etti.
  • AKP Kadın Kolları Kongresi’ne katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, artan kadın cinayetleri ve bunların önlenmesinin yollarına değinmeyerek, kendi dönemlerinde İstanbul’a 16 milyon fidan dikildiğini ve İstanbul’un çehresini yemyeşil yapmaya kararlı olduğunu ifade etti.
  • “6 yaşındaki çocuk evlenebilir” diyen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız hakkında takipsizlik kararı verildi. Savcılık kararında bu skandal açıklama düşünce özgürlüğü olarak değerlendirdi.
  • İspanya’da bir mahkeme, seks işçilerinin diğer işçilerle eşit tutulması gerektiğine ve işsizlik maaşı gibi devlet yardımlarından faydalanabileceklerine hükmetti.
  • 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde ülkemizde ve dünyada kadınlar başta savaşlara karşı olmak üzere meydanlara çıktılar.
  • İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yemekhane bölümünde Evrensel şirketine bağlı taşeron şekilde çalışan DİSK/Gıda İş Sendikası üyesi 4’ü kadın 6 işçinin işten çıkartılmasıyla direniş başladı. İşe geri dönmeleri amacıyla başlattıkları direnişin 43. gününde işçiler, bağlı bulundukları Evrensel şirketiyle görüşmelerin tıkanması üzerine 3 gün sürecek olan yemekhane boykotunu da başlattılar. Toplam 63 gün süren direniş sonucunda işçilerin boşta geçirdikleri sürelerin paralarının ödenmesi, haklarının korunması ve sigortalarının yeniden yapılması talepleri işveren tarafından kabul edilince direniş kazanımla sonlandırıldı ve işçiler 5 Haziran günü iş başı yaptılar.
  • Bakırköy Belediyesi BUYAŞ şirketinde çalışan Belediye-İş üyesi işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktıklarını duyurdu.

NİSAN 2015

  • Nisan’da 20 kadın öldürüldü. Nisan ayında kadın katillerinin yaşları 20 ila 56, öldürülen kadınların yaşları 21 ila 58 arasında değişti. Kadın katlinin yaşandığı iller Adana (2), Ankara (2), Antep, Bursa, Hatay, İstanbul (2), İzmir, Kırıkkale, Manisa, Maraş, Mardin, Mersin, Osmaniye, Samsun, Siirt ve Uşak (2) oldu.
  • Nisan’da 11 ilde 18 kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildi. İki kadını fuhuş yapmaya zorlandı. Tecavüz mağdurlarının yüzde 61’inin 18 yaşından küçük kız çocuğu olduğu tespit edildi. Nisan’da tecavüzcülerin yaşları 19 ila 53, tecavüze uğrayanların yaşları 12 ila 84 arasında değişti. Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana (5), Antalya, Balıkesir, Bolu, Erzurum, Hatay, İzmir (2), Kayseri, Kocaeli, Mardin (3) ve Urfa oldu. Fuhuşa zorlama vakalarının yaşandığı iller Antep ve Kayseri oldu.
  • Nisan’da 24 kadın ve kız çocuğu yaralandı. Nisan’da kadınlara yönelik şiddet – yaralanma olaylarının yaşandığı iller Adana (2), Adıyaman, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Çorum, Denizli, Diyarbakır (2), Hatay (3), İzmir (2), Kırıkkale, Malatya, Mersin (2), Sakarya, Trabzon (3), Zonguldak oldu.
  • Nisan’da kamuoyuna yansıdığı kadarı ile 12 kadına ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu. Taciz vakalarının yaşandığı iller Antalya, Adıyaman, Hatay, İstanbul, Kütahya (3), Muğla ve Samsun (5)oldu.
  • AKP tarafından İstanbul 3.bölgeden 9.sırada milletvekili adayı gösterilen ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Erdoğan için “Dombra” şarkısını değiştirerek yazan Uğur Işılak, katıldığı bir televizyon programında “kadının fıtratında erkeğe köle olmak var” ifadelerini kullandı. Işılak, kadının “erkeğe ait olduğunu ve bunun fıtrat olduğunu” ifade ederek “ben sahip olurum, sen ait olursun” dedi.
  • Libya açıklarında mültecileri taşıyan bir geminin batması sonucu 700 kişinin ölmüş olabileceği açıklandı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), olayın Akdeniz’de bilinen en büyük mülteci kazası olduğunu belirtti.
  • Adana’da savaş mağduru kadına fuhuş yaptırmak isteyen biri kadın 2 kişi hakkında 16’şar yıl hapis istemiyle dava açıldı.
  • Nisan ayında iş cinayetinde hayatını kaybeden 130 işçinin 9’u kadın, 121’i erkek, ikisi çocuk, altısı göçmendi. Hayatını kaybeden 9 kadından beşi tarlada çalışıyordu.

MAYIS 2015

  • Mayıs’ta 26 kadın ve bir kız çocuğu öldürüldü. Mayıs’ta katillerin yaşları 17 ila 80, öldürülen kadınların yaşları 19 ila 75 arasında değişti. Kadın katlinin yaşandığı iller Ankara (4), Antalya, Balıkesir, Çorum (2), Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Giresun, Iğdır, İstanbul (3), İzmir, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Mardin, Muğla, Nevşehir (2) ve Yalova oldu.
  • Mayıs ayında kamuoyuna yansıdığı kadarı ile yedi tecavüz ve bir fuhşa zorlama vakası yaşandı. Tecavüzcülerin yaşları 22 ila 63, tecavüze uğrayan kadınların ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 34 arasında değişti. Tecavüzlerin yaşandığı iller Antalya, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Mardin. Fuhuşa zorlama vakasının yaşandığı il ise Adana oldu.
  • Mayıs’ta 27 kadın yaralandı. Kadınların yüzde 15’i boşanmak istediği için ağır yaralandı. Yaralama vakalarının yüzde 15’i uzaklaştırma kararlarına rağmen gerçekleşti.
  • Mayıs’ta şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 26 ila 59, şiddete maruz kalan kadınların yaşları 17 ila 55 arasında değişti. Yaralama vakalarının yaşandığı iller Adana (5), Afyon, Antalya (3), Çorum, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, İstanbul (10), İzmir (2), Kocaeli ve Sakarya oldu.
  • Mayıs’ta 31 kadına ve kız çocuğuna yönelik taciz ve tehdit vakası basına yansıdı. Mayıs’ta taciz-tehdit vakalarının yaşandığı iller Adana (2), Aksaray, Bursa, Diyarbakır (6), Eskişehir (9), İstanbul (2), Kocaeli (4), Samsun (4), Şırnak ve Urfa oldu.
  • BM’nin cinsel şiddetle mücadeleden sorumlu temsilcisi Zainab Bangura, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, IŞİD’in Irak ve Suriye’de kaçırdığı genç kızları köle pazarlarında “bir paket sigara karşılığında sattığını” söyledi.
  • Sicilya Adası yakınlarında meydana gelen ve sığınmacıları taşıyan tekne battı. Ölenler arasında 40’a yakın kişinin olduğu ve bunların önemli bir kısmının 18 yaşının altında olduğu bildirildi.
  • 2015 Yunus Nadi Edebiyat ödülleri iki kadının oldu. Roman dalında Eren Aysan, öykü dalında Gaye Boralıoğlu ödülün sahibi oldu.

HAZİRAN 2015

  • Haziran’da 21 kadın öldürüldü, dokuz kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 18 kadın fuhuş yapmaya zorlandı, 25 kadını yaralandı, 16 kadın ve kız çocuğu taciz edildi, iki kadın avukatı tehdit edildi. 2015’in ilk altı ayında 141 kadın öldürdü, 58 kadına tecavüz edildi, 121 kadını fuhşa zorlandı, 193 kadını yaralandı, 145 kadın ise taciz edildi.
  • Muğla’nın Ortaca ilçesinde, kayıp olan ve üç gün sonra kanalda cesedi bulunan 18 yaşındaki Cansu Kaya’nın cinsel saldırıya uğradığı ve boğulduktan sonra suya atıldığı belirlendi.
  • 7 Haziran 2015 genel seçimlerine gidildi. Ancak sığınma evlerinde kalan kadınların oy hakları gasp edildi. Yapılan başvurular sonuçsuz bırakıldı.
  • Özgecan cinayetinin ilk duruşması Tarsus Adliyesi’nde görülmeye başlandı.
  • Iğdırlı kadınlar, miting için Iğdır’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sırtlarını dönerek protesto etti. Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında protestocu kadınlara hakaret etti.
  • Sosyal Doku Vakfı’nın “fetvacı” Onursal Başkanı Nureddin Yıldız, konuşmasının yayınladığı bir videoda, İslam’da kadına yönelik şiddetin amacının işkence etmek değil, erkeğin stres atmasını sağlamak olduğunu söyledi.
  • İstanbul Küçükçekmece’de kocasının sokak ortasında öldürdüğü Ayşe İnce’yle ilgili davaya bakan idare mahkemesi, “Kişilerin can ve mal güvenliğini devlet sağlamak zorunda” gerekçesiyle, İçişleri Bakanlığı’nı 360 bin TL tazminata mahkûm etti. Eşi Mehmet İnce tarafından uğradığı saldırıdan hemen sonra mahkeme kararı ile Kanarya Polis Merkezi’ne giden Ayşe İnce, koruma tedbiri istemiş, ancak karakol görevlileri nöbetçi savcıyı dahi bilgilendirmeyerek, “bir şey olursa 155 polis imdat hattını veya karakolu ara” demişler, Mehmet İnce’yi ise serbest bırakmışlardı.
  • İzmir’deki Mağdur Boşanmış Babalar Derneği Başkanı olan öğretmen Muhammet Özen, bir gazeteye verdiği röportajda, “Karılarını öldüren erkekleri alınlarından öpüyorum” demişti. Bunun üzerine şikayetçi Hasibe Kabadayı’nın avukatı Pelin Yayaylar ve İzmir Barosu Kadın Hakları ve Hukuk Araştırma Merkezi Sorumlusu Avukat Nuriye Kadan, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık ifadesinde sözlerinin arkasında olduğunu belirten Muhammet Özen hakkında “tahrik ve suçluyu övme” suçlarından 5 ile 10 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
  • Maltepe Üniversitesi Hastanesi’nde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK-İŞ) üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 98 işçinin 194 günlük direnişi kazanımla sonuçlandı. Özellikle kadın işçilerin başını çektiği mücadele birçok direnişe de örnek oldu.
  • 6. Trans Onur Haftası İnsan Haklar Derneği’nde yapılan basın açıklaması ile başladı. İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği tarafından yapılan açıklamada, ‘Bize bir yasa lazım’ çağrısıyla mücadele haftası başlattıklarını açıklandı.
  • Yunanistan’ın Kos Adası’na geçmek için Bodrum’dan yola çıkan Suriyeli sığınmacıların bindiği tekne alabora oldu. 1’i kadın, 1’i çocuk olmak üzere 6 kişinin cesedine ulaşıldı. Aynı ay içerisinde Sarıyer Rumeli Feneri’nde 27 mültecinin hayatını kaybettiği tekne faciasına ilişkin görülen davada karar açıklandı. “Göçmen kaçakçılığı” ve “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçlarından yargılanan sanıklardan Serkan Uyar ve Doğan Odacıoğlu 16 yıl 3 ay, Kerem Senayi Çakan ise 19 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.
  • Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye’nin doğusundaki Deir Ez-Zor’da iki kadının kafasını keserek öldürdüğünü açıkladı. Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman, kocalarıyla birlikte başları kesilen kadınların “büyücülükle” suçlandığını belirtti.
  • Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi etrafında insanlar biraraya gelerek insan zinciri oluşturup iş makinelerinin alana girmesini engellemeye çalıştılar. Çevre halkının ve diğer illerden gelen destekler ile birlikte Danıştay kararı ile yürütmeyi durdurma kararı verildi.
  • Büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan SeraPool fabrikası işçileri, köleliğe varan ağır çalışma koşullarına karşı mücadele etmek için sendikalaştıkları gerekçesiyle işlerinden atıldılar. DİSK’e bağlı Cam Keramik İş sendikasına üye olmaları gerekçesiyle işlerinden atılan işçiler, eşit işi yapmalarına karşın kadınlara erkeklerden daha az maaş verilmesinden, tuvalete gitmenin, su içmenin, hasta olmanın ve izin almanın yasak olması gibi insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakılmaktan şikayetçiydiler. İşçilerin direnişi sürüyor.

TEMMUZ 2015

  • Temmuz’da 19 kadın öldürüldü. Temmuz ayında kadın katillerinin yaşları 17 ila 67, öldürülen kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 67 arasında değişti. Kadın katlinin yaşandığı iller Afyon, Aksaray (3), Ankara, Bilecik, Giresun (2), İstanbul, İzmir (3), Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Samsun, Tekirdağ ve Tokat oldu.
  • Temmuz’da remi rakamlara göre, 12 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, bir kadın fuhuşa zorlandı. Tecavüze uğrayan kadınlardan biri turistti. Temmuz’da tecavüzcülerin yaşları 15 ila 40, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 8 ila 41 arasında değişti. Tecavüzlerin yaşandığı iller Antalya, Balıkesir, Bolu, Bursa, Edirne, Erzurum (2), İstanbul, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli ve Samsun oldu.
  • Temmuz’da 36 kadın yaralandı. Temmuz’da şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 23 ila 55, şiddete maruz kalan kadınların yaşları 17 ila 55 arasında değişti. Temmuz’da şiddet – yaralama vakalarının medyaya yansıdığı iller Adana (5), Aksaray (4), Ankara (2), Antalya (3), Burdur, Denizli, Elazığ, Eskişehir, İstanbul, Karabük, Kocaeli (2), Maraş, Mersin (2), Muğla, Osmaniye, Trabzon (7) ve Urfa (2) oldu.
  • Temmuz’da 10 kadına ve kız çocuğuna taciz edildi. Taciz olaylarının yüzde 40’ı evde, yüzde 30’u sokakta, yüzde 30’u ise Kur’an kursunda yaşandı. Temmuz’da taciz vakalarının yaşandığı iller Adana, Bartın (3), İstanbul (3), Kocaeli, Manisa ve Samsun oldu.
  • Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Temmuz 2015 dönem sonuçlarını değerlendirdi. Kadınlar için resmi işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,5 puan artarak % 12,5 olarak gerçekleşti. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise % 24,2 oldu. İşsiz sayısındaki artış kadın işsiz sayısından kaynaklandı. İşsiz kadın sayısı son 1 yılda 123 bin kişi artarken, erkeklerde 20 bin kişi azaldı. Erkeklerde geniş tanımlı işsizlik oranı yaklaşık olarak kadınlardakinin yarısı (yüzde 12,7) düzeyinde kaldı. Resmi işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,8’den, 8,6’ya geriledi.
  • Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Meclis’te “Toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla, Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesi” için düzenlenen olağanüstü toplantıda HDP vekili Nursel Aydoğan’a “Bir kadın olarak sus” dedi. HDP’li ve CHP’li kadın vekiller ayrı ayrı basın toplantıları düzenleyerek Arınç’ın tüm kadınlardan özür dilemesini istedi. Arınç özür dilemek yerine açıklamasının arkasında durarak meclis disiplininin bunu gerektirdiğini belirtti.
  • 20 Temmuz 2015’te saat 12:00 civarında Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde düzenlenen bombalı intihar saldırısında 34 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı. Canlı bombanın IŞİD ile ilişkisi olan Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi.
  • Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi tarafından Temmuz ayında yapılan yazılı açıklamada, IŞİD’in, Telafer ilçesinde birçoğu yaşı küçük 800 küsur Türkmen kadın ve kızı esir almasının üzerinden bir yıl geçtiğini, onlardan yalnızca sekizinin IŞİD’in elinden kurtulmayı başardığını, ancak kadınlardan birinin üç gün sonra intihar ettiğini belirtti.
  • Didim açıklarında göçmenlerin bulunduğu bir teknenin battığı ihbarı üzerine bölgeye giden Türk ve Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 18 göçmeni kurtardı, 1 göçmenin cesedine ulaşıldı. Kayıp olduğu tespit edilen 18 kişiye yönelik arama kurtarma çalışması yapıldı. İlçe açıklarında yaşanan ikinci olayda ise 9 göçmenin bulunduğu lastik botun battığı tespit edilerek ekiplerin müdahalesi sonucu 2 kişi kurtarıldı, 7 kişinin kayıp olduğu belirlenerek arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Aynı ay içerisinde bu defa aralarında kadın ve çocukların bulunduğu Suriyeli bir grubu taşıyan bot, Ayvacık sahilinden Ege Denizi’ne açıldıktan kısa bir süre sonra battı. Olayda 6 kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi kurtarıldı.
  • Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde tarım işçilerini taşıyan açık kasa kamyonete süt taşıyan tankerin çarpması sonucu 15 kişi hayatını kaybetti, ,iki kişi yaralandı. Tanker şoförünün ise kazadan sağ kurtulduğu öğrenildi. Kazada yaşamını yitirenlerden 13’ü kadın. Tarım işçilerinin bir kg asma yaprağını 1.5 TL’den alıcılara satıp günlük 40-50 TL kazandıkları ortaya çıktı. Kazada ölenlerden Nesrin Aydın’ın (27) evliliğinin 8’inci ayı olduğu öğrenildi. Yeni evli genç kadının kazada, annesi Azize Kars (52), kayınbabası kamyonet şoförü iki çocuk babası Seydi Aydın (52) ve kayınvalidesi Ayşe Aydın (47) da can verdi. Kamyonet şoförü Seydi Aydın’ın kayınvalidesi üç çocuk annesi Kezban Uysal da (67) aynı kazada can verdi. Ölen Durdane Kaya’nın (40) iki çocuğu olduğu çocuklarından lise öğrencisinin Burak Kaya’nın (15) da aynı kazada can verdiği ve okulu için harçlık biriktirmek amacıyla annesiyle asma yaprağı toplamak üzere yola çıktığı bildirildi. Ölen bir diğer tarım işçisi Zeynep Uysal’ın (32) ise evli ve dört çocuğu bulunduğu en küçüğünün ise henüz bir yaşında olduğu kaydedildi. Kazada Zeynep Uysal’ın kardeşi evli ve iki çocuk annesi Ümmühan Uysal (30) da hayatını kaybetti. Ölen diğer tarım işçilerinden Ümmühan Demirkol’un (38) evli ve iki çocuk annesi, Ayşe Yaşar’ın (40) evli ve iki çocuğu, Fadime Orhan’ın (48) evli ve iki çocuğu, Zeynep Zengin’in (35) evli ve iki çocuğu, Zekiye Çetin’in (54) evli ve iki çocuğu, Yıldız Öztürk’ün (41) de evli ve iki çocuğunun olduğu öğrenildi.

AĞUSTOS 2015

  • Ağustos’ta 22 kadın öldürüldü. Haziran ayında öldürülen Cansu Kaya’nın katil zanlıları ise bu ay yakalandı. Ağustos’ta kadın katillerinin yaşları 17 ila 69, öldürülen kadınların yaşları 18 ila 77 arasında değişti. Kadın katlinin yaşandığı iller Adana, Ankara (2), Antalya, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır (3), Erzurum, Eskişehir, Giresun, İstanbul (2), İzmir, Kırşehir, Kocaeli, Manisa, Muğla, Samsun, Sivas ve Urfa oldu.
  • Ağustos’ta resmi rakamlara göre, 20 kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildi veya tecavüz girişiminde bulunuldu, 20 kadına zorla fuhuş yaptırıldı. Tecavüze uğrayan 20 kadından ikisi Suriyeli sığınmacı, biri engelli, ikisi turist kadınlardı. Tecavüz olaylarının yaşandığı iller Adana (3), Antalya (2), Aydın, Bolu, Bursa (2), İstanbul (3), İzmir (4), Manisa ve Samsun (3) oldu.
  • Ağustos’ta 37 kadın yaralandı. İki kadın boşanmak istediği için ağır yaralandı. Kocası tarafından bıçakla ağır yaralanan bir başka kadın Suriyeli bir sığınmacıydı. Ağustos’ta şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 30 ila 75, şiddete maruz kalan kadınların yaşları 17 ila 45 arasında değişti. Şiddet-yaralama vakalarının yaşandığı iller Adana, Afyon, Aksaray (5), Antep, Bolu (2), Çorum, Diyarbakır (5), Edirne, Erzurum, Eskişehir, İzmir (2), Kocaeli (4), Konya, Kütahya, Mersin, Muğla, Sakarya, Samsun (2), Trabzon (3) ve Zonguldak (2)oldu.
  • Ağustos’ta altı kadına ve kız çocuğuna yönelik taciz vakaları basına yansıdı. Ağustos’ta tacizcilerin yaşları 27 ila 35, tacize maruz kalanların yaşları 12 ila 51 arasında değişti. Taciz vakalarının yaşandığı iller Nevşehir (3), Manisa, Tekirdağ ve Niğde oldu.
  • Türkiye’nin ilk türbanlı bakanı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yapan Ayşen Gürcan, gazetecilerin kendisine adli yıl açılışında sorduğu “Hayırlı olsun, neler yapıyorsunuz?” sorusuna, “Bu sıralar ben börek açıyorum” yanıtını verdi. Bakanın geçmişte de Twitter hesabından, “Eğer bir Müslüman kadın börek yapmasını bilmiyorsa o aile dağılmaya mahkumdur” mesajı verdiği tespit edildi.
  • Muş Varto’da PKK’nin kadın militanı olan Ekin Wan, Özel Harekatçılar tarafından öldürüldükten sonra cesedine işkence yapılarak, çırılçıplak bir şekilde sokağa bırakıldı.
  • Ağustos ayında Uluslararası Af Örgütü, Yemen’de sivillerin ölümüyle sonuçlanan saldırıların “savaş suçu olabileceğini” bildiren bir rapor yayınladı. Raporda, Haziran ve Temmuz aylarında yapılan ve çoğu kadın ile çocuk, 141 kişinin ölümüyle sonuçlanan 8 hava operasyonu incelendi. Bombardımanların cami de dahil olmak üzere, okul ve pazar gibi nüfus yoğunluklu bölgeleri hedef aldığı belirtildi.
  • IŞİD’in bir önceki yıl 2 Ağustos’a Ezidilerin yoğun olarak yaşadığı Şengal bölgesine saldırısının yıldönümünde çıkarılan bir yıllık bilançonun oldukça ağır olduğu görüldü. Saldırıdan bir gün sonra bölge örgütün eline geçmiş ve Ezidi kadınlar başta olmak üzere bir katliam yaşanmıştı. Sincar bölgesinde 11 toplu mezar tespit edildi.
  • Libya’nın Zuvara kenti açıklarında, yaklaşık 500 göçmeni taşıyan iki tekne battı. Yüzlerce kişinin öldü.
  • İlerici kadın hareketinin değerli isimlerinden Yıldız Biray Çulfaz yaşamını yitirdi.
  • Ağustos 2015 Oxford Üniversitesi tarafından yayımlanan “Bilim Kadınları-Düşünceler, Zorluklar ve Sınırları Aşmak” kitabında Türkiye’den de üç bilim insanı yer aldı. Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ve Prof. Dr. Ayhan Ulubelen 18 ülkenin içerisinde Türkiye’yi temsil etti.

EYLÜL 2015

  • Eylül’de 29 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınlardan biri transseksüel bir seks işçisiydi. Eylül’de kadın katillerinin yaşları 20 ila 62, öldürülen kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 52 arasında değişti. Kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Adana (2), Ankara, Antalya (2), Bursa (2), Çanakkale, Diyarbakır, Düzce (2), Hatay, İstanbul (4), İzmir, Kocaeli, Konya, Manisa (2), Mersin, Muğla, Ordu, Samsun (2), Sivas ve Trabzon (2) oldu.
  • Eylül’de yedi kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 10 kadına zorla fuhuş yaptırıldı. Tecavüz olayları Adana, Aydın, Bolu, İstanbul (2), İzmir’de (2) yaşandı. Fuhuşa zorlama vakaları ise Antep (7) ve Trabzon’da (3) yaşandı. Eylül’de tecavüze uğrayan kadınların yaşları 21 ila 28, tecavüzcü erkeklerin yaşları 26 ila 45 arasında değişti.
  • Eylül’de 24 kadın yaralandı. Eylül’de şiddete maruz kalan kadınların yaşları 20 ila 47, şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 21 ila 46 arasında değişti. Eylül’de erkek şiddeti vakalarının basına yansıdığı iller Adana (2), Aksaray (4), Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir (2), Giresun, İstanbul (3), İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Samsun, Urfa, Uşak ve Van oldu.
  • Eylül’de en az 12 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu. Kadınların yüzde 58’i teşhirciliğe, yüzde 25’i hem sözlü hem fiziksel tacize, yüzde 17’si fiziksel tacize maruz kaldı. Taciz olaylarının yaşandığı iller İstanbul (3), Kocaeli, Muğla (7) ve Trabzon oldu.
  • Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, Eylül ayında yaptığı açıklama ile geçen senenin yeni eğitim sisteminin bilançosunu değerlendirdi. 4+4+4 eğitim sistemi sonucunda 2014 yılında ortaokuldan mezun olan 36 bin 401 kız çocuğunun açık liseler de dahil olmak üzere hiçbir kuruma kayıt yaptırmadığını açıkladı.
  • Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in Deir ez Zor’da 22 yaşındaki bir kadını öldürdüğünü açıkladı. Kadının evini basan IŞİD üyeleri, cep telefonundaki whatsapp mesajlarında örgütü eleştiren ifadeler görünce kadını öldürdü.
  • Muğla’nın Bodrum ilçesinden Yunanistan’a geçmeye çalışan ve 37 Suriyeli göçmeni taşıyan ahşap teknenin batmasıyla 17 kişi hayatını kaybetti. Aynı ay içerisinde yine Çanakkale’den Yunanistan’ın Midilli adasına gitmeye çalışan göçmenleri taşıyan şişme bota Türkiye bandıralı ticari bir geminin çarpması sonucu 13 göçmen hayatını kaybetti. Yunanistan’ın Farmakonisi adası yakınlarında göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu en az 34 kişi öldü. Türkiye’den Yunan adalarına ulaşmaya çalışan ahşap teknenin batmasıyla ölenlerin dördünün bebek, altısının erkek çocuğu, beşinin kız çocuğu olduğu aktarıldı. Muğla’nın Bodrum ilçesinde ailesi ile birlikte çıktığı umuda yolculukta yaşamını yitiren 2 yaşındaki minik Aylan Kurdi’nin kıyıya vuran minik bedeninin fotosu dünyanın gündeme oturdu.

EKİM 2015

  • Ekim’de 25 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınlardan birinin katili hakkında daha önce üç kez koruma kararı çıkartmıştı. Cinayetlerin yaşandığı iller Afyon, Ankara (2), Antalya, Antep (4), Ardahan (2), Artvin, Aydın, Bolu, Edirne, Eskişehir, Giresun, İstanbul (3), İzmir, Kırıkkale, Kocaeli (2), Mersin ve Zonguldak oldu.
  • Ekim’de 15 kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildi. Tecavüzcülerin yaşları 16 ila 41, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 12 ila 43 arasında değişti. Ekim’de tecavüz olaylarının yaşandığı iller Antep, Bolu, Edirne, Elazığ, İstanbul (3), İzmir, Kayseri, Kocaeli (2), Konya, Samsun (2) ve Tekirdağ oldu.
  • Ekim’de Kocaeli ve Adana’da 5 kadın ve kız çocuğuna zorla fuhuş yaptırıldı. Fuhuşa zorlanan beş kadın ve kız çocuğunun yaşları 16 ila 23 arasında değişti.
  • Ekim’de 29 kadını yaralandı. Ekim’de yaralama vakalarının yaşandığı iller Adana (6), Aksaray (2), Antalya (2), Antep, Aydın, Erzurum, Isparta, İstanbul, İzmir (3), Kocaeli (2), Konya (3), Mersin, Nevşehir, Sakarya (2) ve Uşak (2) oldu.
  • Ekim’de altı kadına ve kız çocuğuna yönelik taciz olayı basına yansıdı. Ekim’de tacizcilerin yaşları 33 ila 76, tacize uğrayanların yaşları 15 ila 24 arasında değişti. Taciz vakalarının yaşadığı iller Adana, Erzincan, İzmir, Kırklareli, Kütahya ve Samsun.
  • Başbakan Davutoğlu, Urfa mitinginde gençlere seslenerek, “Eş lâzım dediğinizde önce annenize, babanıza gideceksiniz; inşallah onlar size hayırlı bir eş bulacak. Bulamazsa bize başvuracaksınız” dedi.
  • 10 Ekim tarihinde Emek, Barış, Demokrasi Mitingi’nde kalabalık toplandıktan sonra saat 10.04’te, 3 saniye arayla iki patlama gerçekleşti. Patlamalar sonucunda iki eylemcinin yanı sıra 107 kişi hayatını kaybederken 500’ün üzerinde kişi yaralı olarak kurtuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, canlı bombalardan birinin Suruç bombacısının ağabeyi Yunus Emre Alagöz olduğunu, diğerinin de fotoğrafla teşhisi yapıldığını ve açık kimliğinin belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini, bombacılara yardım ettikleri düşünülen toplam 20 şüpheliden 11’inin tutuklandığını açıkladı.
  • Cizre, Silopi, Sur ve Nusaybi’nde ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve AKP tarafından yapılan operasyonlar Ekim ayında hız kazanırken, operasyonlar başlar başlamaz önce kadın ve çocuklar ölmeye başladı.
  • Nijerya Ordusu, IŞİD’e bağlılık yemini eden Boko Haram’ın elinden 338 rehineyi kurtardı. Nijerya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kurtarılan rehinelerden 138’i kadın, 192’si çocuk oldu.
  • G-20 kapsamında bu yıl ilki düzenlenen W-20 zirvesi de İstanbul’da yapıldı. Kadınların yaşadığı sorunları girişimcilik sorununa bağlayan zirve kadınların köleleşmesinin önünü daha da açacak tavsiye kararları aldı.
  • Anayasa Mahkemesi (AYM) boşandıktan sonra velayeti kendisine geçen çocuğuna kendi soyadını verme talebi mahkeme tarafından reddedilen anneyi haklı buldu.
  • Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği mezunu Canan Dağdeviren, en yüksek oy ile Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyesi seçildi.
  • Şiir kadın Sennur Sezer yaşamını yitirdi.
  • Fransa’da bir mahkeme, interseks Fransız vatandaşının kimliğindeki “cinsiyeti” hanesinde, “nötr cinsiyet” ibaresini kullanabilmesine karar verdi.

KASIM 2015

  • Kasım’da 23 kadın öldürüldü. Kasım’da kadın katillerinin yaşları 24 ila 67 arasında, öldürülen kadınların yaşları 17 ila 60 arasında değişti. Kadın cinayetlerinin gerçekleştiği iller Antep (2), Balıkesir (2), Bursa (2), Hatay (1), İstanbul (6), İzmir (1), Kocaeli (1), Konya (1), Kütahya (1), Manisa (2), Muğla (2), Samsun (1), Trabzon (1) oldu.
  • Kasım’da 10 kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildi. Kasım’da tecavüzcülerin yaşları 19 ila 47, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 17 ila 30 arasında değişti. Tecavüz olaylarının yaşandığı iller Balıkesir (1), Kocaeli (1), Konya (1), Muğla (2), Nevşehir (1), Niğde (1), Sinop (1), Tekirdağ (1), Zonguldak (1) oldu.
  • Adana’da ve İstanbul’da ise çok sayıda kadın ve kız çocuğu fuhuşa zorlandı. Adana’da mevsimlik işçi kız çocukları “Ailenize söylerim, sizi yaşatmaz” tehditleriyle fuhuşa zorlanırken, İstanbul’da pasaportlarına el konulan T.C. vatandaşı olmayan 32 kadın boş senet imzalatılarak tehdit edildi ve fuhuşa zorlandı.
  • Kasım’da 24 kadına şiddet uygulandı. Şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 18 ila 60, şiddete maruz kalanların yaşları 17 ila 36 arasında değişti. Kasım ayında şiddetyaralama vakalarının yaşandığı iller Adana (3), Aksaray (3), Ankara (1), Bursa (2), Eskişehir (2), İstanbul (3), Kocaeli (1), Konya (1), Rize (1), Samsun (1), Tekirdağ (1), Trabzon (4), Zonguldak (1) oldu.
  • Kasım ayında 9 ilden 16 cinsel taciz vakası basına yansıdı. Kasım’da tacizcilerin yaşları 17 ila 45 arasında, tacize maruz kalan kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 20 arasında değişti. Taciz olaylarının yaşandığı iller Adana (2), Çanakkale (1), Diyarbakır (2), Erzurum (1), İstanbul (2), İzmir (1), Kocaeli (4), Konya (1), Trabzon (1) oldu. Bir taciz vakası ise Frankfurt-Antalya uçağında yaşandı.
  • Diyarbakır’ın Çermik İlçesi’nde 36 yaşındaki İbrahim Yılmaz kendisini aldattığını iddia ettiği 12 yıllık eşi 28 yaşındaki Meyrem Yılmaz’ı sokak ortasında bıçaklayarak öldürdü. Sanığa ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası veren mahkeme, haksız tahrik ve saygın tutum indirimi uygulayarak cezayı 20 yıla indirdi.
  • Evlilik teklifini reddettiği için Orhan Munis tarafından 16 bıçak darbesiyle öldürülen TRT Sanatçısı Hatice Kaçmaz’ın katiline uygulanan ceza indiriminin gerekçesi açıklandı. Buna göre, Munis cinayeti tasarlamadı, Kaçmaz’ı ”aşırı sevgi”den öldürdü.
  • Müzisyen Değer Deniz’in öldürülmesine ilişkin davada ilk kez hakim karşısına çıkan sanık, sevgili olduklarını ve cinayeti “erkekliğine hakaret edildiği için” işlediğini belirtti.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bir soru önergesine verdiği cevapta, kadına şiddete bakışta yoksulluk, işsizlik, göç ve çarpık kentleşme gibi birçok etkeni saydığı, ancak ‘toplumsal cinsiyet eşitsizliği’ni bu konuda bir etken olarak görmediği ortaya çıktı.
  • Türk İş’e bağlı Petrol İş Sendikası’nda AKP’ye yakınlığı ile tanınan Ali Ufuk Yaşar’ın genel başkan olmasının ardından, sendikaya 19 ay emek vermiş Örgütlenme Uzmanı Nuran Gülenç ve Basın Yayın Servisi’nde çalışan Elif Tuğba Şimşek’in işine son verildi. Gülenç ve Şimşek, işten çıkarılma sebeplerinin kadın kimlikleri olduğunu açıkladı.
  • Tuzla Organize Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Rimaks fabrikasında tacizci ustabaşını işten attıran kadın işçilerden Nuran Bayraklı, iki kişi tarafından darp edildi.
  • Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağının üçüncü gününde, evinin önünde vurulan beş çocuk annesi Selamet Yeşilmen hayatını kaybetti.
  • İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Suriye’de sivil ve askerleri canlı kalkan yapan muhalif silahlı grupların savaş suçu işlediklerini açıkladı. Kaçırılan ya da rehin alına kadın ve çocukların daha çok konulduğu kafesler canlı kalkan yapılarak açık hedef haline getiriliyor.
  • İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria’da arabasıyla benzin istasyonuna doğru giden 72 yaşındaki Filistinli bir kadını vurarak öldürdü.
  • Fransa’nın başkenti Paris’te 7 ayrı yerde 7 ayrı saldırı gerçekleşti. Saldırılarda 129 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı İŞİD üstlendi.
  • Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında 20 göçmeni taşıyan bot battı. Beş Suriyelinin sağ kurtulduğu olayda, 15 kişiden haber alınamadı. Aynı ay içerisinde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi açıklarında, yasa dışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmeye çalışan yabancı uyrukluların bulunduğu teknenin batması sonucu ilk belirlemelere göre 14 kişi öldü, 27 kişi kurtarıldı.
  • Mersin’de işten atılan cam işçilerinin eşleri Şişecam’ın kent merkezine açtığı reklam standının önüne gelerek protesto gerçekleştirdiler.
  • 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele gününde Türkiye ve dünyadaki kadınlar meydanları doldurarak çeşitli yürüyüşler gerçekleştirdiler.
  • Emekçi kadınların şairi Gülten Akın yaşamını yitirdi.

ARALIK 2015

  • Aralık ayında en az 19 kadın öldürüldü. Tecavüz, yaralama ve tacizler Aralık ayında da aylık ortalamanın aşağısına düşmedi.
  • Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre her üç evlikten birinin çocuk evliliği. Ülkemizde 181 bin 36 çocuk yaşta evlendirilen bulunuyor. Bu evlilikler imam nikahına dayalı olduğundan sayının çok daha fazla olduğunu düşünülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre erken evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97.4’ü kız öğrenciler. 15-19 yaş arası genç kızlarda birinci sırada ölüm nedeni, hamilelik ve doğumun yol açtığı sorunlar bulunuyor.
  • AKP milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, 5 Aralık 1934’te kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinde “arızalı bir durum” olduğunu savunarak, “Seçme seçilme hakkı verilmiş; evet, çok güzel, ama ilk defa başörtülü milletvekili seçilerek 7 Haziran 2015’te meclise girebiliyor” dedi.
  • IŞİD’in Ezidi kadınları köle pazarında açık arttırma yoluyla sattığı ve pazarlardan birinin de Gaziantep’te olduğu haberi üzerine İKD, Gaziantep Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
  • Özgecan davasında karar verildi. Üç sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca tecavüz ve diğer suçlardan da minibüs şoförü Ahmet Suphi Altındöken’e 27, arkadaşı Fatih Gökçe’ye 24 yıl hapis cezası verildi.
  • Muğla Bodrum açıklarında Sahil Güvenlik botu sabah erken saatlerde botları batan 60 sığınmacıyı denizde buldu. 3 bebek ve bir çocuk ölü bulundu. 18 kişinin öldüğü bir başka kazada ise bir anne, bebeğini emzirir halde, bebeğiyle birlikte ölü bulundu.
  • Arjantin’de faşist cunta tarafından hapse atılan, Sara Bravo adlı eski bir siyasi mahkûm, hapishanede doğurduğu oğluyla 39 yıl sonra bir araya geldi. Kadının oğlu Mario Bravo, Arjantin’de 1976-1983 yılları arasında askeri cunta döneminde komünist olmayan bir aileye evlatlık verilmişti. Bu dönemde birçok hamile kadın, doğumdan sonra öldürülmüştü.
  • Sokağa çıkma yasağıyla birlikte operasyonların sürdüğü Şırnak’ın Cizre ilçesinde dört aylık bir bebek ve 80 yaşındaki dedesi açılan ateş sonucunda öldürüldü.
  • Kuşadası Körfezi’nde Pamucak açıklarında yasa dışı yollardan yurt dışına kaçmaya çalışan kaçak göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 3’ü çocuk 11 kişi hayatını kaybetti.
  • IŞİD’in Suriye ve Irak’ta kaçırdığı kadınları ve kız çocuklarını seks kölesi olarak kullandığı, ele geçirilen fetvalarla ortaya çıktı. IŞİD militanları, kaçırdığı kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz ediyor ve onları köle olarak kullanıyor. Özellikle Irak’ta kaçırılan çok sayıda Ezidi kadının ve çocuğun örgüt tarafından seks kölesi olarak kullandığı biliniyor. Esir alınanların birçoğu da militanlara satılıyor ya da ödül olarak veriliyor.
  • Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra The World Academy of Sciences – Dünya Bilimler Akademisi (TWAS) 2015 yılı Sosyal Bilimler ödülüne layık görüldü.
  • Kartal Anadolu Adalet Sarayı’nda yemekhane bölümünde çalışan işçiler, iki aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle adliye önünde direnişe başladı. Öncülüğünü kadınların yaptığı direniş, işçilerin haklarını geri almasıyla sonuçlandı.