Irak Başbakanı Türkiye’yi bir kez daha uyardı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Başika'dan çekilmemesi halinde yasal ve diplomatik seçeneğe başvuracağı uyarısında bulunan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi çağrısını yineledi.

Irak Başbakanı Türkiye’yi bir kez daha uyardı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin askerlerini Irak’ın kuzeyinden geri çekmemesi halinde yasal ve diplomatik seçeneğe başvuracağı uyarısında bulunan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi çağrısını yineledi.

Başbakan İbadi, Irak Polisi’nin 94. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Bağdat’ta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye ile düşman olmak istemediklerini belirtirken bir yanda da Başika Kampı’ndaki Türk askeri varlığına değindi.

İbadi, Irak topraklarındaki Türk güçlerin çekilmesi çağrısını da tekrarladı: “Bu, komşumuz Türkiye’ye askerlerini Irak topraklarından çekmesi yönünde açık bir davetimizdir. Türk askerinin çekilmesi için haklarımız ve uluslararası hukuk çerçevesindeki her türlü çabayı göstereceğiz. Irak topraklarında Türk güçlerin bulunmasına izin vermeyiz. Türkiye’nin askeri varlığı Irak’ın egemenliğinin ihlalidir. Biz IŞİD ile mücadeleye muktediriz. Eğer bir ülkenin yardımına ihtiyaç duyarsak da talepte bulunuruz.”

Başbakan İbadi ayrıca, “Bölgede yaşanan gerilimden dolayı üzüntü duyuyoruz ve bu kimsenin çıkarına değil. Irak, kimseyle çatışmaya girmek istemiyor” ifadelerini de kullandı.

Irak’ta Iraklılar dışında IŞİD ile karada savaşacak hiçbir yabancı gücün bulunmadığını da ekleyen İbadi, uluslararası koalisyon güçlerine ait tüm eğitmen ve müsteşarların Irak’a vize ile giriş yaptığına işaret etti.