İstanbul çoktan satıldı bile: Twitter'da tartışma yaratan "#İstanbulSatılıyor" kampanyası

Sosyal medyada da tartışma yaratan reklam kampanyası sloganı, akıllara İstanbul'un 'kupon arazilerini' ve 'TOKİ projelerine kurban giden toplanma alanlarını' getiriyor.

İstanbul çoktan satıldı bile: Twitter'da tartışma yaratan

İnternet siteleri için “.ist” ve “.istanbul” alan adlarının oluşturulması üzerine alan adı ve sunucu hizmetleri sağlayan bir şirket “#İstanbulSatılıyor” ‘hashtag’iyle bir reklam kampanyası başlattı. Sosyal medyada da tartışma yaratan reklam kampanyası sloganı, akıllara İstanbul’un ‘kupon arazilerini’ ve ‘TOKİ projelerine kurban giden toplanma alanlarını’ getiriyor.

İstanbul bir şantiyeye dönüştürülmesi ve yaratılan rantın nasıl kullanıldığı herkesçe malum. İstanbul satılıyor demek için “geç kalındığını” gösteren bir kaç eski olayı ise hatırlamak gerekiyor.

Kupon arazi satışı TOKİ Başkanı’nı görevden aldırmıştı

2014 yerel seçimlerinden önce internete düşen ses kayıtlarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan “kupon (değerli) arazileri” kendisinden habersiz sattığı için fırça yediği ileri sürülen TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel daha sonra görevden alındı.

Erdoğan’ı kızdıran arsa İstanbul Ataşehir Barbaros Mahallesi’nde ve tamamı TOKİ’ye ait yaklaşık 13 dönümlük bir alanı kaplıyordu. Arsayı alan şirket ise esrarengiz bir yapıya sahip.

Başbakan Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının yayınlanmasıyla bir anda gündeme oturan “BAŞÇALAN” isimli Twitter hesabından yayımlanan ve Erdoğan ile Karabel arasında geçtiği ileri sürülen ses kaydında Başbakan, TOKİ Başkanı Karabel’e kendisinden habersiz arsa satışı yapıldığı için kızıyordu. Yayımlanan kayıtta, TOKİ’nin Ataşehir’den bir arsayı, Şerif Enis isimli bir işadamına ait BİAT İnşaat isimli bir şirkete sattığı belirtiliyordu. Kayıtta Erdoğan’ın, satış anlaşmasının bozulması ve bundan sonraki değerli arazilerin satışı konusunda kendisinden habersiz hareket edilmemesi yönünde talimat verdiği ifade ediliyordu. Ses kaydında, Erdoğan’ın Karabel’e “Ya Haluk bu Ataşehir’de sen bu BİAT’a hasılat paylaşımıyla bir yer mi verdin?” diye sorduğu, Karabel’in “Hayır, biz öyle bir şey vermedik” yanıtı üzerine “Şerif’lere (Şerif Enis) vermişsin” dediği, bunun üzerine de Karabel’in “Daha evvelden onlar oradan arsa almışlardı efendim” diye konuştuğu ileri sürülüyordu.

Deprem toplanma alanları yandaş müteahhitlere rant kapısı oldu

Yine İstanbul’un parsel parsel satılışına bir örnek de afet sonrası toplanma alanlarının hali. On binlerce kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos depreminden sonra İstanbul’da afet sonrası toplanma alanı olarak belirlenen 470 yerden en az 300’ü imara açıldı ve üzerlerine alışveriş merkezleri, gökdelenler inşa edildi.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, “İstanbul’un durumu 1999’dan çok daha kötü durumda” derken Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Sekreteri Ali Hacıalioğlu ise “Süreç böyle devam ederse çok büyük bir felaketle karşılaşabiliriz” uyarısında bulunuyor.

Gökçe, deprem sonrası kurul çalışmalarında belirlenen ve bugün imara açılan alanlardan bazılarını şöyle sıralıyor:

“Örneğin Ali Sami Yen Stadyumu o bölgede insanların dışarı çıktıktan sonra toplanabilecekleri bir yer, çadır kurulabilecek bir yer olarak belirlenmişti. Likör fabrikasının bulunmuş olduğu yer toplanma alanı olarak belirlenmişti. Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün, bugün üzerinde alış veriş merkezinin ve gökdelenlerin olduğu o yer toplanma alanı olarak belirlenmişti. 46 dönümlük İETT arazisi toplanma alanı olarak belirlenmişti. Kadıköy’de eski Otosan fabrikasının bulunmuş olduğu yer toplanma alanı olarak belirlenmişti. Bugün gökdelenlerin ve alışveriş merkezlerinin bulunmuş olduğu eski meteoroloji binası toplanma alanları olarak belirlenmişti. Ataköy’deki oldukça geniş bir alan, bugün konut yapılan alan toplanma alanı olarak belirlenmişti. E-5 üzerinde Devlet Malzeme Ofisi’nin yeri vardı. Orası yapılaşmaya açıldı. Ataşehir’de bugün finans merkezi yapılıyor. Ümraniye’de yine inşaatlar yapılıyor, TOKİ kanalıyla birilerine peşkeş çekiliyor, orada yerler vardı ki o bölgede bugün topoğrafya değiştiriliyor.”

Yapılaşmaya açılan bazı toplanma alanları ise şunlar:

-Ali Sami Yen (Şişli)

-Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler)

-Meydan AVM (Bahçelievler)

-Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu)

-Onaltı Dokuz (Zeytinburnu)

-Ora AVM (Bayrampaşa)

-Forum İstanbul (Zeytinburnu)

-Kiptaş Ünalan Evleri (Üsküdar)

-TOKİ Avrupa Konutları (GOP)

-Ataköy Konakları (Bakırköy)

-Capacity AVM (Bakırköy)

-Selenium Plaza (Beşiktaş)