Reklam
Kategoriler: Bilim Teknik

Juno, Jüpiter’in yörüngesinde

Reklam

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen Jüpiter’i araştırmak üzere tasarlanan Juno uzay aracı, Jüpiter’in yörüngesine girdi.

Beş yıl önce fırlatılan Juno, gezegene yaklaşırken hızını düşürmek ve Jüpiter’in manyetik çekim alanına girebilmek için roket motorunu ateşledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, NASA’nın California’daki kontrol merkezi Pasadena’da, telsiz sinyallerinin alınmasıyla çalışanlar misyonun başarısını kutladı.

Juno Kontrol Merkezi, “Roger Juno, Jüpiter’e hoş geldin” anonsu yaptı.

Bilim insanları, uzay aracının Jüpiter’in iç yapısını, oluşumunu, kozmik yapısını, atmosferini ve Güneş Sistemi’ni araştırmasını planlıyor.

Uzmanlar, yapısı ve içeriğindeki kimyasının dünyanın dört buçuk milyar önce nasıl oluştuğuna dair de ipucu vereceğine inanıyor.

Daha önce hiçbir uzay aracı Jüpiter’e bu kadar yaklaşmadı. Gezegenin şiddetli radyasyon şeritleri, korunmasız elektroniklerin de yok olmasına neden olabilir.

Jüpiter’in katmanlarını inceleyecek

Juno yörüngeye oturmasıyla, gezegenin çevresinde geniş elipse yerleşmiş oldu. Tamamlanması da 53 günden biraz daha fazla sürecek.

Roket motorunun Ekim ayı ortasında ikinci defa ateşlenmesiyle yörüngeye 14 gün daha tutunacak ve bilimsel çalışmalar asıl o zaman başlayacak.

Bulutların tepesine birkaç bin kilometre yükseklikte bu geçişler tekrarlanacak.

Jüpiter’e yaklaştığı her geçişte Juno, sekiz uzaktan algılayan aletlerini ve kamerasını kullanarak, alaşımlarını, ısısını, devinimlerini ve diğer özelliklerini hesaplamak için gezegenin katmanlarını inceleyecek.

Öncelik Jüpiter’de oksijenin ne kadar çok olduğunu tespit etmek olacak. Bu da, gezegendeki su oranıyla ilişkilendirilebilecek.

NASA, radyasyondan zarar görüp işlevsiz hale gelmezse Juno’yu 2018 yılı Şubat ayına kadar görevde tutmayı planlıyor. Örneğin kameranın çektiği görüntülerinin gelecek birkaç ay içinde kademeli olarak çözünmesi bekleniyor.

Birçok uzay misyonunda olduğu gibi, uzay aracı son güne kadar komuta edilecek ve sonunda Jüpiter’in atmosferine salınacak. Böylelikle Juno’nun çarpması ve Jüpiter’deki gaza bulaşması engellenecek.

Bu haber en son değiştirildi 8 Temmuz 2016 13:33 13:33

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi: Karşı devrim sürecine karşı laik Cumhuriyet için mücadele edilmelidir

10 Mayıs 2025 Cumartesi günü Ankara’da toplanan Laiklik Meclisi, son altı aylık dönemde yürüttüğü çalışmalarla…

24 Mayıs 2025 15:39

Eski THK Rektörü Ünsal Ban borsada manipülasyon soruşturması kapsamında tutuklandı

Eski THK Rektörü Ünsal Ban tutuklandı Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban'ın da aralarında bulunduğu…

24 Mayıs 2025 15:07

THY’de yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı 80 bin TL oldu

THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…

23 Mayıs 2025 17:21

İBB soruşturmasında yandaş medyaya gönderilen bilgi notunu AKP’li trol hazırlamış

İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…

23 Mayıs 2025 17:13

Devlet Bahçeli’den Erdoğan’a: Yolundan cayma hakkı yoktur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…

23 Mayıs 2025 16:19

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası

Oyuncu Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu, yalan beyan suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezası aldı. Ergenç’e…

23 Mayıs 2025 15:46
Reklam