KDHC'den ABD ve yaptırımlara karşı yeni nükleer test

Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), bir nükleer füze denemesinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurdu.

KDHC'den ABD ve yaptırımlara karşı yeni nükleer test

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) devlet televizyonu, nükleer füze denemesinin “başarıyla” gerçekleştirildiğini duyurdu. Haberde, “yeni geliştirilen bir nükleer başlığın” denendiği kaydedildi. Devlete bağlı haber ajansı KCNA da bu denemeyi KDHC’nin nükleer başlıkları balistik füzelere yerleştirme kapasitesine sahip olduğunun kanıtı olarak değerlendirdi. Konuyla ilgili haberlerde, denemenin aralarında ABD’nin de bulunduğu düşman güçler ve uygulanan yaptırımlara karşı bir tepki olduğu belirtildi. KDHC’nin nükleer silah programını sürdüreceği vurgulandı.

Güney Kore Başbakanı Hwang Kyo-ahn konuya dair açıklama yaptı

“Geçmişte Kuzey Kore’nin her 3 yılda bir gerçekleştirdiği nükleer denemelerden tamamıyla farklı, çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Kuzey Kore’nin misil ve nükleer tehdidi bir gerçek ve net bir şekilde bizi tehdit ediyor. Ordumuz, Amerika Birleşik Devletleri ile yürüttüğü ortak askeri savunma çerçevesinde Kuzey Kore’yi, tüm bu provokasyonlardan dolayı cezalandırmak için hazır olmalıdır.”

Güney Kore’nin başkenti Seul yakınlarındaki deprem araştırma merkezleri cuma sabahı KDHC sınırında Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğünde bir sarsıntı tespit etti. Bu sarsıntının bir nükleer deneme ile bağlantılı olabileceği açıklanmıştı.

ABD ve Japonya teyakkuzda

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın Güney Kore ve Japonya liderleriyle görüştüğünü açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Başkan Obama, ABD’nin Asya’daki müttefiklerinin güvenliğine karşı sorumluluğunu yineledi. Kuzey Kore’nin bu eyleminin ardından ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kaldığından emin olmak için görüşmelerimiz sürecek” dedi.

Komşu Japonya da teyakkuza geçti. Başkent Tokyo’daki Savunma Bakanlığı’nın önüne füze savarlar yerleştirildi. Öte yandan Japon yönetimi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne KDHC’ye yaptırım kararı alması için vakit kaybetmeden toplanması çağrısında bulundu. Japon Savunma Bakanlığı ise olası bir radyasyon tehlikesini ölçmek için Japon savaş uçaklarının bölgeye gönderileceğini açıkladı.

Çin: KDHC’ye verdiği taahhütleri yerine getirmeye çağırıyoruz

Çin Halk Cumhuriyeti’nden de nükleer denemeye tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı, “Kuzey Kore’nin yaptığı nükleer denemeye kesinlikle karşıyız” açıklamasında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “KDHC’ye nükleerden arınma konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmeleri için güçlü bir şekilde çağrı yapıyoruz.” ifadesi yer aldı.

“KDHC’nin, uluslararası toplumun genel karşıtlığına rağmen bir kez daha nükleer deneme yaptığı” kaydedilen açıklamada, Çin’in buna “kesinlikle karşı” olduğu vurgulandı.

Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılması ve Kuzeydoğu Asya’da istikrarın korunmasından yana olduklarını belirtilen açıklamada, Pyongyang yönetimine “İlgili BM Güvenlik Konseyi kararına saygı gösterilmesi ve bölgede tansiyonu artıracak eylemlerine son vermesi” çağrısı yapıldı.

Pekin yönetimi, yarımadanın “nükleersizleştirilmesi hedefi doğrultusunda, ilgili problemin 6’lı Görüşmeler’e devam edilerek çözülmesi noktasında uluslararası toplumla ortak hareket etmeye hazır olduklarının” altını çizdi.

Kim Jong Un yönetimi 9 Ekim 2006’dan beri nükleer denemelerde bulunuyor. Her 3 senede bir gerçekleşen bu çalışmalarda 2016 başından itibaren bir hızlanma söz konusu. Zira KDHC 6 Ocak 2016’da ilk hidrojen bombası denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Bu son denemesiyse sadece 9 ay sonra hayata geçirildi.