Kolombiya'da barış: FARC AB'nin "terör listesi"nden çıkartılıyor
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti arasında yarım yüzyıla varan savaşı sona erdirecek barış anlaşması imzalanıyor.
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti arasında yarım yüzyıla varan savaşı sona erdirecek barış anlaşması imzalanıyor.
Bu gece Türkiye saati ile saat 01.00’de imzalanacak barış anlaşması FARC lideri Timoleon Jimenez ile Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos arasında Cartagena kentinde imzalanacak. Törene katılacak herkesten beyaz giymeleri istenildi.
2 Ekim’de barış referandumu
Başkan Santos Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Bugün Kolombiya yeni bir şafağın mutluluğunu yaşıyoruz. Barış içerisinde bir ülke olarak tarihimizin yeni bir dönemi.” mesajını paylaştı.
Öte yandan, barış anlaşması 2 Ekim’de halkoyuna sunulacak. Kolombiya’da silahlı mücadele yürüten bir diğer örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ise referandum süresince ateşkes ilan etti. Kolombiya hükümeti, şu ana kadar masaya oturmadığı örgütün iddia ettiği adam kaçırma olaylarının sona erdirilmesini şart koşuyor.
FARC siyasi parti oluyor
Timochenko diye bilinen FARC lideri Timoleon Jimenez, “Savaş sona erdi. Hepimiz barışı inşa edeceğiz.” açıklamasında bulundu. FARC’ın önceki lideri Alfonso Cano’nun katledilmesinden sonra liderliği üstlenen Jimenez, daha önce 1984, 1991 ve 1999’da başarısızlıkla sonuçlanan görüşmelerden sonra 2012’de 4. kez masaya oturulmasını sağlamıştı.
FARC, Kolombiya’ya karşı 1964’ten bu yana silahlı bir direniş yürütüyordu. FARC saflarındaki 7 bin 500 gerillanın Birleşmiş Milletler gözetiminde silahsızlanması beklenirken FARC bundan sonra bir siyasi parti olarak faaliyet gösterecek.
Barış anlaşmasında neler var?
Aylar süren görüşmelerden sonra imza aşamasına gelen 297 sayfalık anlaşmada, çatışmaların mağdurları için adalet ve tazminat, toprak reformu, FARC’ın siyasi parti olarak faaliyetlerini sürdürmesi, silahsızlanma, uyuşturucu ticaretiyle mücadelenin yanı sıra anlaşmanın uygulanması ve izlenmesine ilişkin düzenlemeler bulunuyor.
Anlaşma aynı zamanda, katliamlar, işkence ve tecavüz gibi vahşi suçlar dışında çatışma sırasındaki “siyasi suçlar” için af hükümleri içeriyor.
FARC “terör örgütleri listesi”nden çıkartılıyor
Barış anlaşmasının imzalanmasıyla Avrupa Birliği’nin FARC’ı “terör örgütleri listesi”nden geçici olarak çıkartacağı söyleniyor. 6 ay sonra yapılacak gözden geçirme ile FARC bu listeden tamamen çıkartılacak.
ABD ise FARC’ın ancak silahsızlandıktan sonra ve artık ABD çıkarları için bir tehdit olmaktan çıkmasıyla listeden çıkartılacağını açıkladı.
FARC, ABD tarafından 1997 ve AB tarafından 2002’den beri “terör örgütü” olarak kabul ediliyordu.